Stutten gemetselde boog nodig bij vervangen kozijn?

Conradus

  • #1
Het kozijn in de garage zit in een muur met een boog.
Het kozijn moet worden vervangen.
De overspanning is 2,5m, is het nodig dat de gemetselde boog gestut moet worden of is het zo dat die constructie van zichzelf al voldoende sterk dient te zijn en het kozijn zonder risico er uit genomen kan worden.
 

Pepjo

  • #2
Als het goed is staat de boog op zichzelf.
Voor de zekerheid kun je de boel toch ondersteunen, want dingen zijn niet altijd uitgevoerd zoals je wel zou verwachten.... :wink:
 

Conradus

  • #3
Bedankt voor je bericht.
Ja dat denk ik ook maar ik wil wel op nummer zeker gaan.
Er staat nog alleen de binnenmuur en die wil ik stutten maar dan moeten ze geen last hebben van de stutten bij het plaatsen van het kozijn.
Het kant en klare kozijn incl. dorpel moet wel op z'n plek gezet kunnen worden zonder dat de stutten in de weg zitten. Dat lijkt me lastig te doen.
 

Kacheltje

  • #4
De boog hoort niet te rusten op het kozijn.
Deze zorgt er ook voor dat het bovenliggende metselwer gedragen wordt.
Als de boog in goede staat is hoeft deze niet ondersteund te worden bij het vervangen van het kozijn. Als dit wel nodig is moet het metselwerk ook hersteld worden. Het kozijn is niet bedoelt om het bovenliggende metselwerk te dragen.
 

Conradus

  • #5
Begrijp ik, maar voelt toch een beetje onplezierig alles er onderuit en maar hopen dat er niets begint te barsten.
begrijp wel dat juist de overspanning van de boog de sterkte van de constructie is en dat ergens stutten deze verdeling van krachten ook niet gunstig hoeft te beinvloeden. M.a.w. ergens maar wat stutten lijkt me ook niet verstandig omdat er dan alleen op een plek in de boog gestut wordt.
Nou we zullen eens kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu