Stucwerk niet mooi

Robert147

  • #1
Hallo,

Ik heb vandaag geprobeerd een muur in mijn nieuwbouwhuis te stucen/egaliseren. Ik heb dit al eens vaker gedaan en weet dat ik geen expert ben en verwacht ook geen supergladde muur. het begin ging goed maar op een gegeven moment kreeg ik strepen. ik kon blijven smeren maar de strepen bleven. Het stucwerk op mijn gereedschap (hoe heet zo'n ding ook alweer) bevatte blijkbaar kleine klontjes. Ik heb de pleister goed gemixt (machinaal) maar kreeg hem niet percect glad, dat verklaart misschien de klontjes en de strepen.

Hebben jullie tips om een perfect gladde pleister te mengen?

Om toch een glad resultaat heb ik met een natte spons de strepen geprobeerd weg te krijgen. dat is redelijk gelukt maar nu het is opgedroogd lijkt het wel alsof ik schuurwerk heb aangebracht :lol: . Dat wordt dus nog een keer met fijn schuurpapier eroverheen. Waarschijnlijk was het stucwerk nog te nat, maar als ik te lang wacht is het te droog om de strepen nog weg te krijgen.

Is het aan te raden het stucwerk na het sponzen nog een keer vlak te strijken?

Alle tips zijn welkom.
 

Vinkez

  • #2
Hoi die korrels zijn lastig, probeer altijd je gereedschap te ontdoen van verharde gips, wat voor gips heb je gebruikt?

Na het sponsen trek je het over het algemeen nog even na met een spackmes, hierdoor onstaat er een vrij natte substantie waarmee je de laatste oneffenheden er nog uittrekt, als het goed is.

In principe zit je muur grotendeels dicht voor het sponsen, en doe je dit alleen voor extra gladheid.

Misschien zou je het nog een keer kunnen overtrekken met Fix en Finish.

Succes er mee
 

Robert147

  • #3
Ik heb ook Fix & Finish gebruikt omdat de muur van zichzelf redelijk egaal is.

Ik had van tevoren al mijn gereedschap goed schoongemaakt. Heb toch het idee dat het niet opgeloste pleister is, dan is het denk ik toch een kwestie van goed mengen.

Ik heb nog 2 muurtjes te gaan dus dan zal ik nog eens een poging wagen. En dus met een spackmes nasmeren na het sponzen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Hoe meng je?
Enige goeie manier is met professionele mixer.
Niet met zo'n verfmixertje op een boormachine.
 

Robert147

  • #5
Ik gebruik dus wel zo'n mixertje op een boormachine :wink: . Maar hoe kan een professionele mixer beter zijn? Het draait allebei rond en er zit toch een soortgelijke mixer op???
 

renehi

  • #6
Eerst de grootste deel water in de emmer doen en dan het gips rustig erin doen, dan nog de kleine deel water erin doen en gips 5 minuten laten 'drinken', daarna roeren tot klontvrije massa. Dit geldt voor roodband, ff, topstuc etc etc.
Let ook bij de bouwmarkt goed op de productiedatum welke op de zak staat. Is de zak een half jaar oud, pak dan 1tje die jonger is.
 

Azijnpisser

  • #7
Robert147 schreef:
Ik gebruik dus wel zo'n mixertje op een boormachine :wink: . Maar hoe kan een professionele mixer beter zijn? Het draait allebei rond en er zit toch een soortgelijke mixer op???
Alleen is de mixer van de profi menger 3 keer zo groot en 3 keer zo hoog...

Met een kleine menger kan je alleen kleine hoeveelheden mengen... Een hele zak is al te veel.
 

Robert147

  • #8
@Azijnpisser: ik heb maar een kleine hoeveelheid aangemaakt. Een kwart van een 10l emmer. Ik heb ook niet zo veel nodig omdat er maar een dun laagje opgaat. Dus ik heb ook geen hele grote menger nodig.

@Renehi: ik vrees dat ik het niet helemaal op jouw manier heb gedaan :oops: Ik heb eerst de pleister in de emmer gedaan en daarna meteen voldoende water erbij en meteen mengen. Ik zal het eens op jouw manier gaan doen. Ik heb niet gelet op de productiedatum.

O ja, nog een vraagje. Aangezien ik niet de snelste ben merk ik dat de pleister in de emmer steeds dikker en harder wordt. Is dat een kwestie van sneller stucen of kan ik het dan nog verdunnen met water?

Vanochtend scheen het zonnetje op mijn muur en hij zag er toch best goed uit. Alleen jammer van dat schuureffect door het sponzen :lol:
 

renehi

  • #9
Nee niet aanlengen met water. Komt de gips niet ten goede. Natuurlijk wel als je bemerkt na 5 minuutjes pleisteren dat je er te weinig water hebt ingedaan. Maar niet om uithardende gips na een uur weer smeuig te maken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
F&F droogt als een razende en is in dat opzicht wat minder geschikt voor de amateur-stuccer zoals jij en ik, die dit niet dagelijks doen en derhalve wel even bezig zijn met opbrengen.

MP75 (van zelfde fabrikant) droogt langzamer op en is daardoor wat handiger.
 

Robert147

  • #11
Heb wel eens vaker gewerkt met MP75 maar voor mijn gevoel is dat wat groffer en nog moeilijker te verwerken voor een amateur. De stucadoor die een aantal kamers in mijn huis heeft gestuct gebruikte overigens ook MP75. Misschien moet ik wat minder aanmaken of wat sneller werken.

Ga vanavond maar eens die ene muur lichtjes schuren. Zal weer een stofboel worden, gelukkig is mijn vriendin vanavong weg :lol:

En dan komend weekend nog eens een poging wagen met 2 andere wandjes. Wordt het echt niks, dan mag de stucadoor alsnog komen :lol: .
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Er zijn ook pleister pasta's te koop.
Is bijna hetzelfde als F&F, maar dan kant en klaar aangemaakt in een emmer.

Voordeel hiervan is dat je het zo op de muur kunt zetten, en dat het in de emmer niet hard wordt.
 

renehi

  • #13
Ik gebruik nu laatste tijd topstuc van de directe concurrent. Het smeert als smeuige boter, echt een genot ;-) Groot voordeel is dat laagdiktes van 0 tot 20mm (30mm onofficieel) kan worden opgebracht. Je hebt dan naderhand ook nog maar 1 aangebroken zak over i.p.v. 2.
 

Strongetje

  • #14
Hallo,

heb hier ook topstuc gebruikt.
mijn ervaring hiermee, is dat het veel te snel hard word.

ben bij een stucadoor geweest die bezig was met stucen.
hij gebruikte mp75, en kon rustig een half uurtje koffie drinken, en daarna de muur met een rei vlak maken.

dit hoef ik met topstuc niet te proberen.
als ik een kuip aanmaak en op de muur smeer, moet ik het direct vlak maken met een rei, als ik daarna een kuip aanmaak en aanbreng op de muur is het eerste deel al zowat hard.
krijg hierdoor geen mooie overgangen tussen de twee delen.

volgende kamer ga ik met MP75 proberen

mvg
strongetje
 

Henri 1970

  • #15
Minimale laagdikte bij stucen met mp75 is officieel 10mm !
Zelf breng ik wel eens een dunnere laag aan, maar nooit dunner dan zo'n 5 mm. Dit materiaal is idd groffer en niet bedoeld als dunpleister.

fix kun je wel dunner aanbrengen, en hiermee mag je ook laag over laag stucen, hierdoor voor amateur misschien wel de beste optie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu