Stucwerk; drogen/stopcontacten/stucanet

Mijnzoontjekanalles

  • #1
Goedendag iedereen.
Even mezelf voorstellen; ik ben nieuw op dit geweldige forum. Ik heb hier echter al meerdere keren gekeken voor informatie. Dikke pluim voor alle gebruikers van deze goede site.

De feiten; ik heb een (klus)huis uit 1935 gekocht. Ik heb zelf het oude riet met stuc plafond eruit gehaald. En de tengels laten zitten, deze waren goed en er zit om de +/- 7 cm een tengel! Zelf geïsoleerd en 2x stucplatenlaag aangebracht. Er is nieuwe elektra en nieuw loodgieterwerk geplaats.
In onze badkamer loopt een schuin (logisch) en gedraaide trap(de trap naar de bovenburen) Zowel de aannemer als stucadoor zeggen dat de ander het "stucanet" moeten aanbrengen omdat dat die ander zijn werk is.
#Wie heeft gelijk?

De stucadoor is vandaag klaar en gaat (vanwege de kou) er bouwdrogers inzetten. Echter toen ik gisteren ging kijken zag ik mijn stopcontacten, schakelaars etc echter niet meer. Daar is overheen gestuct wat geen probleem is door de beschermkapjes. Desgevraagd zei de stucadoor "je weet toch wel waar al je punten zitten?" Ja ongeveer wel, maar dat is bij benadering. "Dan klop je gewoon en je hoort het wel en dan trekken we het er zo uit!" Los hier van..
#.. wie moet alle punten markeren? (De stucadoor, de elektricien of ikzelf?) En wat als er teveel stucwerk rondom meekomt?, de elektricien komt namelijk pas voor het afwerken over 2/3 weken.

Een nog een "makkelijke" vraag. Het is een benedenhuis, 75m2 vloer, in elke ruimte ventilatie, er zit nog geen c.v. in. Het is dus zeer koud binnen.
# Hoe lang moet er een bouwdroger in staan? Denkend aan deze (aanstaande) koude (vries)dagen. En moet er juist ventilatie open staan zodat het vocht uit de woning kan. Of moet het juist potdicht zodat het binnen tenminste hopelijk iets warmer is dan buiten?


Heel erg bedankt alvast voor alle antwoorden en tips.
 

Imco

  • #2
Het wegstuken van dozen blijft een probleem. De elektricien markeert ze en de stukadoor gooit er een klodder gips overheen of haalt de markeringen weg.
De elektricien heeft als het goed is een tekening gemaakt van waar de dozen zich bevinden. Daarnaast kun je vaak bij het opdrogen de dozen zien, daar is de gips als eerste droog. Door kloppen op de muur hoor je ze ook zitten (klinkt hol). En dan heel voorzichtig het stucwerk weghalen. Dat is een precies karweitje.
 

Mijnzoontjekanalles

  • #3
De elektricien heeft niets gemarkeerd. Of hij een aantekeningen heeft gemaakt weet ik (nog) niet.

Gisteren wezen kijken. Nog een andere vraag
# Het plafond is gestuct, echter zie ik nog steeds er doorheen de banen van de stucplaten lopen en het gaasverband zitten. Hetzelfde verhaal bij twee ronde bogen; daar zie je nog de flexibele ronde hoekverbinding zitten. Is dit dus te dun gestuct? Of moet ik hier gewoon overheen verfspuiten en zie je er dan niets meer van?
 

Imco

  • #4
Dat is moeilijk zo van afstand te bepalen. Wel kan het zijn dat het gips daar dunner is en dus eerder droog. Dan zie je dus dat in een andere kleur als het nog natte gips. Wachten totdat alles volledig droog is en dan schilderen. Als het goed is zie je er dan niks meer van.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn ervaring is dat de plaats van de inbouwdozen juist langer donker blijft, doordat er rond de dozen meer en dieper gips is aangebracht.

In elk geval, het is inderdaad een andere kleur dan de rest van het gips :mrgreen:
 

Mark81

  • #6
Als je gebruik maakt van bouwdrogers is het verstandig de ramen en deuren te sluiten want anders haal je het vocht van buiten de woning in.

en een droger werkt pas echt goed als het minimaal 15c is
 

Mijnzoontjekanalles

  • #7
Minimaal 15 c...oei...dat is geen goed nieuws. En hoe zie je dat het echt helemaal droog is? Alleen aan licht ipv donker? Maar dat is alleen de oppervlakte laag, hoe weet je dat het dieper in de muur ook droog is? Of denk ik te ver? Het klinkt als vragen van een leek maar ik ben ook maar een DHZ-er :D
 

Tiho

  • #8
Stucwerk droogt van binnen naar buiten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Dozen opzoeken: als er al draad inzit: met een leidingzoeker of een metaaldetector, indien er nog geen draad inzit: een trekveer invoeren vanaf de centraaldoos. Bij het opdrogen worden de dozen meestal wel zichtbaar (drogingsverschillen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu