Stucplaten plafond in woonkamer

WMBee

  • #1
Ik wil een stucplaten plafond in mijn woonkamer plaatsen. Het is momenteel helemaal kaal: houten balken met daarop de vloerplanken van de bovenverdieping.
Om het plafond vlak en waterpas te krijgen wil ik latten (stroken 18mm underlayment) tegen de houten balken aanzetten. Niet eronder tegenaan, maar aan de zijkant tegenaan, zodat ik alles eenvoudig kan uitlijnen.

Raggels
Daarop wil ik om de 30 cm raggels plaatsen. Kan ik daarvoor het beste geschaafd 18x45 vuren gebruiken of ruw 22x50? Het voordeel van 22x50 lijkt me dat je er eenvoudig 16mm PVC onder kunt leggen inclusief klemmetjes. Nadeel is misschien dat het minder nauwkeurig is.

Isolatie
Ik wil het plafond met name tegen geluid isoleren. Welk isolatiemateriaal kan ik het beste kiezen? Wat zijn de argumenten voor/tegen een dampwerende laag? Het lastige is dat de ruimte tussen de balken ong. 69 cm is en al het isolatiemateriaal in 60 cm wordt geleverd.

CV leidingen
En omdat ik dan toch bezig ben, wil ik ook meteen een aantal CV leidingen verleggen en ze in het plafond laten verdwijnen. Nu zie ik twee opties: 1) door de balken heen laten lopen, of 2) onder tegen de balken aan en ruimte maken in de underlayment stroken.
Nadeel van door de balken heen is dat het lastig aan te leggen is (zeker met vaste pijp). Het nadeel van onder de blaken is dat het dicht tegen de stucplaten aanligt en er wellicht verkleuring/stofstrepen op het het plafond zullen verschijnen.


Graag jullie advies, tips en tricks.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Schroef niet heel het plafond in het kopse underlayment...

Gebruik 22x50 geschaafd :) 45mm is best smal op plaatnaden.

Leidingwerk nooit door balken als er alternatieven zijn. Dus gewoon eronderlangs. Je lijnt alles uit, dus er is meer dan 22mm ruimte tussen balken en gipsplaten. Daar moet cv wel tussen passen zonder het gips te raken.

geluidsisolatie=steenwol. Platen steenwol zijn 800x1200. Het mag op je rachelwerk liggen, of anders een extra latje ter ondersteuning. Dampwerende laag is toch niet nodig als erboven ook geleefd wordt?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
IJkenhout schreef:
Dampwerende laag is toch niet nodig als erboven ook geleefd wordt?
Dat is wel eens afhankelijk van de situatie. Bij mij heb ik een grote badkamer op de benedenverdieping en verdieping erboven (houten verdiepingsvloer) een inloopkast. Ik heb toch maar wel een dampwerende laag aangebracht om te voorkomen dat damp van de badkamer naar de kast kan komen. Tot op heden lijkt dat een stuk beter dan de oude situatie (zonder dampwering).

Maar ik ben met je eens dat het over het algemeen niet nodig is.
 

WMBee

  • #4
Gebruik 22x50 geschaafd
Er bestaat toch alleen 22x50 ruw en als dat geschaafd wordt blijft er 18x45 over?
Platen steenwol zijn 800x1200
Ik kan alleen maar Rockwool spouwplaten van die maat vinden. Spouwplaten zijn een stuk duurder dan bouwplaten. Snijden moet ik toch, dus dan ga ik denk ik voor steenwol bouwplaten van 600x1200.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Het is inderdaad 22maal 50 ruw komt uit 22 maal 100.
Glad zal hij 18 a 19 mm maal 45 mm zijn.
De eerst volgende maat is 22 maal 62 deze zijn wel glad.
Weet niet als deze maat bij de bouwmarkt te verkrijgen is.
Persoonlijk doe ik op de aanzetting van de platen altijd een 19 maal 95.
Dit doe ik omdat er nog wel eens breete verschil in de stucplaten zit.
De platen varieren tussen 59,5 en 60 cm.
Pas er wel op dat de kop van de plaat tegen elkaar aankomt.
Dit is voor de zuiging die de koppen van de plaat hebben.
Als je dan stuct zal er een structuur verschil ontstaan in het plafond.
Dit komt omdat hij daar sneller droogt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De 22x50 die ik heb komt van een bouwmaterialengroothandel en is gewoon glad. Misschien niet geschaafd, maar de zaag was duidelijk scherp genoeg :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu