Struktuur plamuur verven

Rik

  • #1
Tijdens de afwerking van de nieuwbouw hebben door de stukadoor in de living en de gang struktuurplamuur laten aanbrengen i.p.v. de gewone plamuur.

Nu zouden wij graag deze struktuurplamuur wat meer kleur geven (op dit ogenblik gewoon wit dus). Ik heb al muren gezien waarbij deze plamuur gewoon geverfd is en anderzijds heb ik al gehoord dat er zijn die deze bewerken met een spons en een soort olieverf, waarbij de verf dan in de putjes van de structuur blijft zitten.

De rest wordt dan weggeveegd met een vod.
Zijn er mensen die ervarig hebben met het aanbrengen van kleur bij dergelijke plamuren ?

Graag jullie hulp.

Rik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Rik, taalprobleempje denk ik.

Wat bedoel je met struktuur-plamuur?

Struktuur-stucwerk? Dus zoiets als granol of andere structuur die tijdens het stucen is aangebracht?

Dat zou je gewoon met (kleur) latex kunnen verven.

Zie o.a. Verven over granol

Horen we nog even over de betekenis van "structuur-plamuur"?
 

Rik

  • #3
Hallo Kees,

Misschien heb ik mij niet goed uitgedrukt. Zoals op de andere plaatsen in ons huis zijn de muren eerst bezet met ruwe kalk. Nadien gaat er dan de afwerkingslaag of fijn plamuur op.

Deze afwerkingslaag werd bij ons aangegracht in een bepaalde stuktuur zoals bij vroegere oude gebouwen. (meer een waaierigvormig uitzicht). Vandaar de term "structuurplamuur".

Eerlijk gezegd ken ik "granol" niet en kan het dus niet vergelijken.
Ik denk dat in de andere topic mijn antwoord staat, alleen vraag ik mij af, als men met latex werkt, kan men er nadien later nog een andere kleur op plaatsen?

Rik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben geen specialist op stucadoorsgebied in tegendeel...

Maar naar mijn idee wordt met granol ongeveer hetzelfde bedoeld als waar jij het over hebt: een in structuur aangebrachte stuclaag.

Er worden eigenlijk (opnieuw voor zover mij bekend!) twee methoden gebruikt:
- puur stucen in structuur
- het aanbrengen van een min of meer plastische laag over de basis stuclaag met een stevig relief er in. Dat laatste valt dan denk ik onder oa "spachtelputz".

Het zou wel fijn zijn als een specialist op dit gebied hier eens uit de doeken zou willen doen, wat nu precies hoe heet, dan weten we allemaal precies hoe we wat moeten noemen... Dus spachtelputz, granol, structuurverf, spac en meer van dat soort termen...

Dan over het latexen.
Je kunt in de loop der tijd vele lagen latex over elkaar smeren, mits de ondergrond steeds goed vetvrij is gemaakt. Een kleur over wit gaat denk ik uitstekend, wit over een kleur zal meer problemen opleveren.

We zitten trouwens nog een beetje verlegen om een verf-specialist op ons forum... Welke schilder? 't Is wel allemaal vrijwilligerswerk hoor!
 

Rik

  • #5
Hallo Kees,

Het zou inderdaad tof zijn mocht er hier een beroepsschilder aanwenden die ons hier de stiel van het schilderen (of zeg ik verven) van sierpleister eens uit de doeken komt doen. Hopelijk komt er toch iemand opdagen..
De sierpleister die wij hebben is eigenlijk puur stucen in structuur.

Groeten

Rik
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ach, nou vat ik hem: struktuur-plamuur = sierpleister

Weg taalprobleem... :mrgreen:

Ik denk dat je over een kale sierpleister muur eerst een voorstrijkmiddel moet gebruiken, voor je er een latex overheen smeert. Maar nogmaals: het is mijn specialisme niet...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Latex aanbrengen over structuurplamuur/sierpleister is goed te doen, gronden is niet nodig. De muur goed stofvrij maken, een goede latex gebruiken en een goede vachtroller gebruiken.
Niet bang zijn dat er teveel latex op de roller zit en rustig rollen.

Is de structuur zeer open dan kunt u als eerste laag 10 à 15 % verdunde latex aanbrengen, normaal gesproken is dit niet nodig.

Succes.
 

Marnix

  • #8
Helaas geen echte verfkennis van mijn kant maar wel ervaringsdeskundige :mrgreen:

Sierpleister die pas is aangebracht kan best zuigen. Om te voorkomen dat je erge aanzetten gaat zien of niet voldoende dekking hebt is het verstandig om voor te strijken.

Voorstrijk heb je in verschillende prijsklassen. Het is hier zeker niet de bedoeling dat bepaalde merken de hemel in worden geprezen en anderen te kort worden gedaan dus zie Tollens (zal gezien de taalverwarring je wellicht bekend zijn) als een mogelijkheid. Er zijn zat andere goede en wellicht goedkopere merken die ook geschikt zijn voor je doel.

Als laatste zal je er van uit mogen gaan dat je meer dan één keer moet sauzen voor het beste resultaat.
 

Rik

  • #9
Bedankt Jan.

Wij zullen uw tip uittesten.

Rik
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #10
Mooie afwerkingen zijn mogelijk met glaceerverf :P
Tollens, om Marnix (hallo...!) te volgen heeft heel mooie decoratieve verven in huis.

Ben er ooit een tweedaagse opleiding gaan volgen in Temse.
Is wel een beetje duur, maar zeker de moeite waard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu