Structuurverf op nieuwe gipsplaten

Marga alblasserdam

  • #1
Heb nieuwe gipsplaten aangebracht in slaapkamer. Gaten aangesmeerd en voorstrijk aangebracht. Toch pakt structuurverf niet. Gebruik hiervoor vachtroller.
Structuurverf is wel erg dik....lijkt wel metselspecie. Wat doe ik fout????
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Structuur verf heel goed mengen.
Eventueel volgens verpakking water toevoeggen.
De structuurverf redelijk dik aanbrengen en naar 1 kant toe narollen met structuurroller.( lijkt op een ronde spons die vrij hard is)
Als het een groot plafond is even met zijn tweeen doen, een rollen en de andere narollen.
Moet er wel bij zeggen dat het wel wat ervaring verijst om het mooi aan te brengen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Inderdaad. Een vachtroller kunt u gebruiken om de structuurverf op te zetten, maar u moet een schuimplastic structuurroller gebruiken om uit te rollen tot het gewenste effect.

Een vachtroller veroorzaakt zeer onregelmatige laag- /structuurdikte met structuurverf en is alleen geschikt om de structuur op te zetten.

U loopt dan direct tegen en probleem op: een onvoldoende verzadigde ondergrond zuigt direct het water uit de structuurverf waardoor u banenbontheid en aanzetten krijgt. Het beste is om de muren nogmaals met een verdunde muurverf voor te strijken. U kunt ook nog Floetrol aan de structuurverf toevoegen. Dit is een drogingsvertrager waardoor u meer tijd heeft de verf goed te verdelen.

Gebruik een telescoopstok waarop u de vachtroller / structuurroller vastzet. Hiermee kunt u sneller werken ( een vereiste bij het verwerken van structuurverf ) en heefft u een beter overzicht op uw werk.
 

Mechas79

  • #4
Als ik een kleine aanpassing mag doen aan een van de antwoorden dan zou ik adviseren om geen Floetrol in structuurverf te verwerken. De bedoeling van structuurverf is juist dat het ontstane structuur door de structuurroller niet gaat vloeien, een van de dingen die wel gedeeltelijk gebeurd door Floetrol te gebruiken. Hierdoor wordt de structuur matig en lelijk. Verdunnen met water op zuigende ondergronden of bij hoge omgevingstemperaturen is voldoende. Ook niet teveel, zie daarvoor de technische fiche van u product, waarin staat hoeveel u moet verdunnen en hoeveel u moet aanbrengen per m² voor een juiste structuur.
Wat u waarschijnlijk heeft op de gipsplaten is dat de natte hechting van u product matig is, door de viscositeit en de mogelijk gebruikte kwarstmeel, waardoor uitstrijken lastig is, hiervoor is inderdaad verdunning een oplossing of zoals Kees ook zegt een dunne laag muurverf aanbrengen, wel een wasvaste muurverf gebruiken en geen veegvaste.
Wat heel vaak help als u het alleen moet doen, is 2 banen aanbrengen en deze goed verdelen en dan met de structuurroller na strijken, en zo weer doorgaan met weer eens 2 banen.
Gr
Mechas
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Het is maar waar u de voorkeur aan geeft: geen overlappingen, strepen en aanzetten en een soepele verwerking ( u hoeft veel minder op de rol te drukken omdat de structuurverf soepeler uitsmeert ).

Belangrijkste is dat de ondergrond verzadigd is. Wat we vaak vergeten is dat de ondergrond mede bepalend is voor het uiteindelijke resultaat.
 

Mechas79

  • #6
Een van de belangrijkste eigenschappen van een structuurverf/ Kwartsverf is dat deze in dikke lagen blijft staan, soms wel 1 kg/m² om een juiste structuur te bereiken. Hierbij is vanzelfsprekend dat vloei van deze zo gering mogelijk moet zijn tot niets, het moet immers verstijven na applicatie. Als u Floetrol in dergelijk systeem gebruikt in hoeveelheden van 15 % want dan doet het eigenlik wat, dan lijkt mij dat de korte structuur van deze verf verstoord wordt waardoor het aanbrengen van een mooie structuur lastig kan zijn, deze vloeit dan deels weg.
Dit is de reden waarom ik aangeef dat water een veiliger verdunningsmiddel is, met enkel 5 % water kan je vaak een goede verwerkbaarheid in combinatie met een goede structuur verkrijgen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Vaak ook niet. Als de ondergrond verzadigd is kan dat prima. Zo niet, dan wordt het water daardoor te snel onttrokken aan de structuurverf.
Floetrol vertraagd dit proces en verlengd de open tijd. Zoals ik al aangaf: het is waar u de voorkeur aangeeft. Gipskarton is niet snel te verzadigen.

Een kwartsverf is een dispersiemuurverf waaraan fijn kwartszand ( dus de vulstof ) is toegevoegd. De eigenschappen van een kwartsverf komen verder geheel overeen met die van een dispersieverf.

Ook hier: als de ondergrond onvoldoende verzadigd is: banenbontheid strepen en aanzetten.
 

Mechas79

  • #8
:roll:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
:cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu