Structuurverf en voorstrijk in één

Meeee

  • #1
Wij zijn bezig om het huis op te knappen en hebben het oude behang verwijderd. Nu willen we graag structuurverf aanbrengen, maar voor het beste resultaat zou ik dan eerst een voorstrijkmiddel moeten gebruiken natuurlijk.

Nou keek ik op de site van alabastine en daar zag ik dat ze een soort structuurverf en voorstrijk in een hebben. Nou is mijn vraag:werkt dit net zo goed als waneer je een aparte laag voorstrijk, en daarna structuurverf aanbrengt?

En dan heb ik nog een vraag, ze hebben zoveel verschillende soorten!
Ik heb in mijn huis twee wanden met een licht zuigende ondergrond, de rest heeft dit dus niet. Moet ik nu speciaal vor die twee wanden voorstrijk voor zuigende ondergronden gebruiken, of kan ik ook bijv de elastische structuurverf & voorstrijk gebruiken?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Ik zou het eerlijk gezegd niet doen met het genoemde materiaal, zonder het merk te willen afkraken hoor.
Het lijkt me natuurlijk wel gemakkelijk, alles-in-één, maar ik heb mijn twijfels.

Koop een goed universeel impregneermiddel, dat is per definitie geschikt voor sterk-en minder zuigende ondergronden, en plaats daarna structuurverf van een gekend professioneel merk. Het zal wellicht (of misschien juist niet...!) iets duurder uitvallen, maar anderzijds weet je wat je in handen hebt!

Ik stel mij altijd de vraag : waarom zijn die "wonderoplossingen" nooit binnen de professionele lijnen beschikbaar? Iets om over na te denken!
 

Meeee

  • #3
Ja zoiets dacht ik ook inderdaad.

Wat is het verschil tussen impregneer en voorstrijkmiddel? Of is dat hetzelfde?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ga het eens proberen:

Een voorstrijkmiddel is eigenlijk een verzamelnaam van alles, dat je vóór het eigenlijke werk gebruikt.
Maar specifiek wordt er meestal mee bedoeld, dat het de zuigende werking van een muur opheft of in elk geval vermindert.

Er bestaan zowel voorstrijkmiddelen voor schilderwerk, als bijvoorbeeld voor stucwerk of voor tegelwerk. Elk met zijn specifieke doel dus.

Een impregneermiddel is een middel met een bepaalde beschermende werking. Kan dus ook een vochtwerende hebben, en dus dezelfde werking. Maar een impregneermiddel voor hout beschermt tegen houtrot...

Ik denk dat de termen een beetje door elkaar gebruikt worden, ook misschien afhankelijk van de streek... :wink:

Je hebt wel speciale voorstrijkmiddelen, die tegelijk zorgen dat de (bruine bijv.) ondergrond er niet doorheen komt, dan zijn ze isolerend...

Lijkt dit wat, Mwdecor?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Je slaat de nagel op de kop Kees, wie zou het beter trouwens?

Inderdaad, streekgebonden schilderstaal. Impregneren is voor mij de ondergrond verzadigen en bijgevolg de (onregelmatige-) zuiging opheffen.
"Voorstrijken" zal typische noordertaal zijn vermoed ik.

Wij gebruiken wel het woord "uitstrijkje", maar dat dan in een volledig andere discipline :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu