Strominsbuis/retourbuis onduidelijkheid.

Sander02

  • #1
Ik weet niet wat ik moet kiezen. Heb overal gezocht en vindt veel antwoorden o.a op dit forum maar de meningen blijven verdeelt over het aansluiten van de stromingsbuis/retourbuis in een designradiator met beide aansluitingen boven. Welke van onderstaande zal ik kiezen? Ze klinken beide logisch.

De ene zegt, plaats de stromingsbuis in de aanvoer (dus inde kraan), want dan komt het warme water onder in de radiator en die stijgt dan vanzelf omhoog.

De andere zegt, plaats deze in de afvoer want dan kan het warme water er niet gelijk boven uit en zal het naar beneden gaan om daar via de stromingsbuis naar de reour te gaan.

Ik dacht zelf aan de eerste optie. Dus in de aanvoer. We hadden eigenlijk al een buis klemmend gekregen in de kraan.


Moet er overigens ook een ontluchtingsgaatje gemaakt worden als de buis in de afvoer zit?

Ik hoor het graag.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Stromingsbuis in de retour,, dit geeft de beste verdeling en rendement van uw radiator.

indien bovenlangs aangesloten hoeft er geen ontluchtingsnippel geplaatst te worden [zou niet weten waar btw] aangezien lucht lichter is dan water en dus vanzelf eruit verdwijnt, natuurlijk wel op een ander punt in de install indien dat de ketel niet is [automatische ontluchter aanwezig meestal].
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De ene zegt, plaats de stromingsbuis in de aanvoer (dus inde kraan), want dan komt het warme water onder in de radiator en die stijgt dan vanzelf omhoog.
Dat kopt maar de verdeling is dan niet zo goed als wanneer de stromingsbuis in de retoeur zit.
Warm stijgt en zoekt de gemakkelijkste weg dus zo snel mogelijk naar de retour, de horizontale kanalen worden maar gedeeltelijk benut.

Bij plaatsing in de retour wordt het warme water tegen de natuur in naar beneden gedwongen, doordat het warme water stijgen wil zoekt het daartoe mogelijkheden, die lopen via de horizontale kanalen, die worden vrijwel volledig benut.

Conclusie is; stromingsbuis in de retour, gaatje in de stromingsbuis voor ontluchting is niet nodig, de lucht kan er via de aanvoer wel uit.
Er zijn ook stromingsbuizen met standaard een gaatje bovenin, mag in dit geval ook.
 

Sander02

  • #4
Hartelijk dank! Dan gaan we de leiding in de retour doen tot bijna het einde zonder luchtgaatje.
 

Xr8

  • #5
Je kunt een stuk koper van 15mm in een staartstuk van de kraan solderen. Dit past prima. Buis paar centimeter te kort houden ivm toestroom van het water.

Voordeel bij solderen is dat de buis vast hangt aan de bovenkant en er niet uit zal vallen.

Succes.
 

Sander02

  • #6
Dank je, zal vanavond even vragen aan mijn klusmaat hoe hij het bevestigd heeft. Aangezien we 'm nu niet meer in de aamvoer hebben zit de buis dus niet meer in de kraan. Of ik moet me vergissen. Ik zal het straks bekijken.
 

Wim Lenderink

  • #7
Sander,
De pomp van de ketel drukt het water in de radiator, bovenin.
Warm water stijgt.
Als je de verdeelpijp in de aanvoer zet, vliegt het water met grote snelheid naar boven in de retour.
Zit de pijp in de retour, dan drukt de pomp het warme water naar beneden en verdwijnt dan onderin via de retour. De enige goede oplossing. Bij boven aansluiting; verdeelpijp in de retour.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu