Stromingsgeluiden, bypass, rendement

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #1
Het huis heeft een kamer achter het huis gekregen. De CV hiervoor is met slangen afgetakt van de radiator in de woonkamer, die al met pijpen 15 is aangesloten.
Bij het waterzijdig inregelen moest de rest van de radiatoren aardig worden geknepen om de delta T in die aanbouwkamer een beetje in overeenstemming met de rest te krijgen. Hierbij waren alle radiatoren open.
Als ik nu de radiatoren in de slaapkamers boven dicht zet, is er wat stromingsgeluid te horen. Helemaal als ik die extra kamer achter niet wil verwarmen en ook daar de radiatoren dicht zet.
Een bypass zou dit geluid waarschijnlijk kunnen verminderen maar dit zou betekenen dat ik heet aanvoerwater via die bypass rechtstreeks in de retour ga pompen. Ik denk dan: retourtemperatuur wordt hoger, rookgastemperatuur ook, waar blijft het rendement en het nut van het inregelwerk.
Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik vermoedt dat je zelf goed weet wat er aan de hand is.
Moeten we dit bevestigen?

(niet negatief bedoeld trouwens)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Een bypass gaat het geluid verminderen, omdat het drukverschil in het systeem afneemt. Gevolg je aanbouw wordt weer niet warm. Gewoon leidingwerk aanpassen naar de juiste dimensies dus.
 

Chathanky

  • #4
Ik hoor ook stromingsgeluiden bij mij zelf.
Het ligt er aan hoe hard dat is. Onder de grens van 30 db is er weinig aan de hand. Dat mag en is niet altijd te voorkomen. Als je een lange strang hebt kom je daar met de juiste diameters niet onder uit.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
@MN22,
Als alle radiatoren open staan valt het stromingsgeluid wel mee.
De bypass zou dan wel moeten worden afgesteld zodat die dicht blijft als alle radiatoren open staan. Is volgens mij gebruikelijk met een bypass.
Ondanks het beroerde leidingwerk zal de aangebouwde kamer volgens mij zo niet slechter verwarmd worden als met de andere radiatoren open. Of heb ik dit mis?
Ik vrees alleen dat als ik boven de slaapkamers niet verwarm, de retourtemperatuur op de ketel en daarmee de rookgastemperatuur steigt, of anders gezegd de delta T op de ketel minder zal zijn dan op de radiatoren.
Hoe verspillend stook ik dan, of is het verstandiger b.v. de radiator in de badkamer minder te knijpen en altijd open te laten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu