Strepen in latex na voorstrijken / fixeren muren en plafond

Nims

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen met het volgende probleem. Ik heb in een oud huis alle muren en plafonds opnieuw laten stuuken. De stukadoor gaf aan dat er geen voorstrijk nodig was en dat er meteen over gelatexd kon worden.

Andere mensen beweerden echter dat het wel nodig is om voorstrijk te gebruiken, dus ben ik om het zeker te weten naar de verfspeciaalzaak gegaan om het na te vragen. Hier beweerden ze dat het wel degelijk aan te raden is, om te voorkomen dat je latex binnen een half jaar van je muren en plafonds afvalt.

Goed braaf als ik ben, een kannetje voorstrijk meegnomen, verdund 1:4 met een blokkwast zeer dun! aangebracht en laten drogen. Tot mijn grote verbazing zag ik veel vegen en glimmende plekken op de muur. Nu had de man van de verfwinkel wel gezegd dat glimmende plekken moesten worden geschuurd, maar nu is bijna mijn hele plafond glimmend en zijn er banen op mijn muren te zien. Dit vind ik dus al een beetje vreemd.

Maar omdat ik niet precies weet wat ik nu moet doen, heb ik een paar kleine testjes met latex gedaan.
1) Als eerste gewoon de latex erop, maar nu zie ik dus allemaal strepen van het opbrengen van het fixeer naar boven komen. Ook na de tweede keer latex waren er nog strepen te zien, en na de derde keer latex ook nog.
2) Toen heb ik een stuk muur lichtjes geschuurd. Toen de latex opgebracht, maar ook hier komen er strepen naar boven. Ook een tweede keer latex helpt niets.
3) Als extra test heb ik een stuk muur in de latex gezet zonder dat er fixeer op is geweest, en dit stukje was gewoon helemaal goed. Geen strepen, en mooi egaal wit.

Je begrijpt wel dat ik enorm baal van deze fixeer ellende, maar nu weet ik dus niet hoe ik verder moet.

Ik denk erover om alles goed te gaan schuren zodat het in ieder geval weer egaal wordt, en de strepen verdwijnen. Verder weet ik niet wat er nog meer voor opties zijn.

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

Groetjes Julien.
 

renehi

  • #2
Waarschijnlijk heeft u de voorstrijk te dik en oneffen opgebracht. De oneffenheden weer wegschuren. De voorstrijk dient geen vlies te vormen, voorstrijk moet als het ware in het stucwerk komen te zitten en er niet op. Volgende keer de voorstrijk met lakroller aanbrengen(eventueel 2 x, let op verbruik op de verpakking) i.p.v. blokkwast
 

Nims

  • #3
Hallo Renehi,

Bedankt voor je reactie. Te dik lijkt me bijna onmogelijk aangezien ik zelfs de helft heb gebruikt van de hoeveelheid die ik gezien het oppervlakte had moeten gebruiken. Misschien is het wel te dun opgebracht? Maar dat verklaart niet waarom het direct al een vlies gevormd heeft. Helaas had de man van de verfwinkel mij niet aangeraden het met een lakroller op te brengen, dus daar kan ik niets aan veranderen.

Maar als ik het dus goed begrijp, is schuren dus de enige optie die nog over is voor mij? En is het dan aan te raden om een hele hoge korrel te gebruiken, of juist een wat groffere? Ik nijg zelf persoonlijk naar een hele fijne (180) om zo de onneffenheden er helemaal uit te krijgen.

Groetjes Julien.
 

renehi

  • #4
Vliesvorming moet worden vermeden met voorstrijk voor zuigende ondergronden. Ik zelf gebruik korrel 180, 120 voor opschuren, hangt ook af van de schuurpapier. Een kleinere korrel loopt sneller vol. Ik gebruik zelf een schuurpapier die niet volloopt, maar deze is in aanschaf ook wat duurder maar in gebruik veel prettiger en gaat langer mee, dus per saldo...

Bij punt 2) heeft u lichtjes opgeschuurd; heeft u de oneffenheden wel wegeschuurd? Ook wanneer u voorstrijk opbrengt, wordt de opgenomen hoeveelheid saus per m2 minder, misschien dat een 3e x sauzen nodig is. (heeft u goede latex?)
 

Bass

  • #5
Ik herken dit probleem, omdat ik het zelf ook heb gehad. Uit angst om de voorstrijk te dik op te brengen, heb ik het heel dun met en blokkwast opgebracht. Later bleek dat ik bepaalde delen te dun heb geraakt. Op de plaatsen waar voorstrijk zit de muurverf heel dun en egaal op de muur en op de plaatsen die ik niet goed heb geraakt zit de muurverf dikker, maar wel ik één keer dekkend op de muur.
Ik ben er ook nog niet uit wat ik nu met de volgende kamers doe. Ik ben bang dat als ik niet voorstrijk, last krijg van banenbontheid.
Dus misschien toch maar niet te bang zijn en de voorstrijk wat ruimer aanbrengen.

Ik heb de muren hier wat proberen te schuren, maar dat valt nog niet mee. Het schuurpapier loopt heel snel vol, en het resultaat is nog niet helemaal egaal.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
De stukadoor vertelde geen fabeltje: de glimmende plekken in uw stucwerk na het voorstrijken ontstaan doordat er onvoldoende zuiging van de ondergrond plaatsvond.

Deze glimmende plekken zorgen voor:

a: slechte hechting, omdat de opvolgende lagen zich niet kunnen hechten.
b: vegen in uw sauswerk omdat de ondergrond te glad is.
 

Nims

  • #7
Bedankt voor al jullie reacties. Nu bij daglicht lijkt ook het stukje dat niet met voorstrijk is behandeld, ook minimale strepen te bevatten. Het lijkt er dus op, dat het in het stuukwerk zelf zit. Blijkbaar is het toch niet helemaal zo recht opgebracht als dat het lijkt. De voorstrijk zelf lijkt me dus niet de oorzaak van het probleem.

Omdat we enkel kleine stukjes hadden geprobeerd, hebben we nu toch alle muren in het geheel gedaan. Daarbij lijkt het nog minder op te vallen als dat je er heel dicht op zit. Ik denk dus dat we het hierbij laten.

Schuren leek ons ook geen optie gezien de hoeveelheid werk, en ook de kans op beschadigen van het stuukwerk, en misschien wel slechter maken dan dat het is.

Misschien hebben jullie nog een tip om het stuukwerk spiegelglad te krijgen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Schuren......, met P150...... :lol: je kunt ook met een breed sapck-mes de muren gladder maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu