Strek voorlangs een stalen (HEA-) ligger metselen

Evduijn

  • #1
Hallo
in een steense gevel is een uitsparing gemaakt tbv een extra raam. De drager voor het metselwerk erboven is door constructeur berekend als zijnde een stalen balk (HEA160). Het betreft een steense gevel (dikte ca. 19 cm)
Voorlangs deze stalen ligger moet (zuiver cosmetisch) een strek gemetseld worden (de balk ligt enkele centimeters verdiept in gevel)
Wordt de strek aan de achterzijde nog ergens tegenaan gemetseld en - zoja - waartegenaan (dwz waar wordt de holling in de stalen ligger deels mee opgevuld)?

De onderzijde van de balk mag uiteraard niet zichtbaar zijn dwz onderzijde van strek rust niet op deze onderzijde van de balk!

p.s.: Zie de afbeeldingen v.w.b. het type balkprofiel + een impressie van de te creeeren strek die er voorlangs moet komen

Bvd!
Erik


 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Komt er een rollaag boven het raam net als op de foto?
Hoe breed is de sparing?
 

Evduijn

  • #3
Ja het is net zo'n soort rollaag: anderhalf steens hoog en met een rechte bovenkant en een ietwat holle onderkant (bovenstijl raamkozijn heeft een lichte toog met uiteraard diezelfde bolling van ca. 1,5 cm in het midden)

De raambreedte is 87cm
 

Ralph

  • #4
87cm is het gat dus. Hoeveel metselwerk staat er nog naast beide kanten van die 87 cm? En hoeveel komt/ staat er nog op de boog aan metselwerk?
 

Evduijn

  • #5
Ralph,
rechts van de uitsparing zit op afstand van 50cm de hoek van het pand, links van uitsparing op 80cm de zijkant van een tuindeurset
Boven de uitsparing zit ca. 3 meter metselwerk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een HEA is niet echt een logische keuze voor zo'n latei. Een L-staal is een stuk handiger, want daar kan je meteen op metselen. Je kan ook onder de HEA een plaat laten lassen waar het metselwerk opgelegd wordt. Maar dit alles weet jouw constructeur ook :?
 

Evduijn

  • #7
Dat vermoeden dat hea geen heel handige keuze is geweest had ik ook al, constructeur heeft het kennelijk zuiver constructief bekeken, niet het verdere verloop :roll: De hea-balk is al thermisch verzinkt dus dat lassen wordt niks meer, vandaar dat ik een goed alternatief zocht om de hea mee op te vullen. Ik dacht zelf aan wat overgebleven stenen erin kitten en vervolgens de rollaag daar weer tegen. Dit omdat de hechting van cement op staal minder is dan dat van kit (vraag is dan wel weer welke kit, zonder merken te noemen)
Maar misschien is er een veel betere manier om dit op te vullen, vandaar de vraag. Materiaal moet natuurlijk ook wel stabiel / rot-ongevoelig zijn
 

Ralph

  • #8
Laat die HEA gewoon weg. De boog kan op zichzelf de overspanning ontlasten, daar is geen latei of balk voor nodig.
 

Evduijn

  • #9
Klopt ralph dacht ik ook aan maar staat in bouwaanvraag-tekening + bijlage (=berekening constructeur) dus wordt dan weer omslachtig (en kost tijd) :?
 

Ralph

  • #10
Denk je dat iemand dat komt controleren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Stenen erin kitten vind ik een slechte oplossing. Metselmortel hecht als het goed is ook op staal. Als de latei echt nodig is, zou ik hem vervangen door een L. Anders liggen de stenen bij de eerste vorst beneden denk ik.
 

Ralph

  • #12
Hoeklijn kan niet. Het is steens werk en het is een getoogde strekboog. Laat die domme balk gewoon weg of als je hem persé toch wil plaatsen zet hem dan boven op de rol.
 

Evduijn

  • #13
Ralph en IJkenhout

bedankt voor info; ik overleg het eerst even met mn constructeur, inderdaad veel minder gedoe zonder balk

groet
erik
 

Ralph

  • #14
Daar valt doorgaans niet zo veel mee te overleggen is mijn ervaring. Voor een halfsteens muur is het ong. 40 kg wat de boog moet afdragen wat er aan metselwerk op staat.

Probeer er met hem uit te komen als het niet lukt om de balk geheel weg te laten, de balk op de rol te leggen. Dat is de 2e kortste klap en de makkelijkste, de overige opties mag het daglicht niet verdragen.
 

Evduijn

  • #15
Thanks ralph voor het advies; ik zal op hem inpraten :P
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Is het toevallig een balk dragende gevel waar dat kozijn in komt ?
 

Evduijn

  • #17
Hallo Boertje125

scherp opgemerkt maar nee, de balklaag steunt af op achter en voorgevel, dit hier betreft de zijgevel. Ook zitten er geen andere puntbelastingen in deze gevel m.u.v. een gording van een dakkapel maar dat is een stuk hoger 2,1 meter boven balklaag en daarmee ook ongeveer evenzoveel boven HEA-balk (het raam is namelijk een hoog schuifraam met bovenstijl thv onderzijde balklaag)
Het enige wat ik me kon bedenken was dat de constructeur toch voor een balk gekozen heeft ivm de smalle strook metselwerk naast het raam (buitenwerks 50cm tot aan hoekpunt gevel) en de belastingafdracht naast het raam die bij een rollaag anders (schuiner) verloopt dan bij een latei/stalen balk (vertikaler) en hij om die reden (stabiliteit) toch voor een stalen ligger heeft gekozen (al gaat het maar om dat kleine stuk (steens)metselwerk boven het raam dat voor die extra belasting zorgt). Maar... ik ben aan het gissen dus ik vraag na :roll:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
De constructeur is gewoon verplicht een latei voor te schrijven.
(Een rollaag valt niet binnen de normen te controleren en kan dus ook niet getoetst worden voor de vergunning etc.)

ik zou gewoon wat stootvoegbeugels in die balk laten lassen en de rollaag er zo voor hangen.
de ruimte kan je opvullen met metselwerk.

aangezien het een steens gevel betreft is de koudebrug niet van belang
 

Evduijn

  • #19
Hoi

beugels zal "niet" meer lukken want de balk is (helaas) reeds therm. verzinkt

groet
erik
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
Het is inderdaad beter eerst te lassen.

maar achteraf kan ook
de lassen werk je bij met koudzink.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
16
7
5
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu