Strakke hoeken stuc-werk (stuc-stop?)

Ferb.

  • #1
Hallo,

Om kosten te besparen ben ik zelf aan het stucen geslagen. Okee, het is niet net zo strak als een pro (al ben ik er van overtuigd dat ik sommige prijsstunters overtref :P ), maar ik ben aardig tevreden.

Het enige wat ik nog niet goed genoeg voor elkaar krijg zijn de hoeken. Een 90 graden hoek waar twee muren bij elkaar komen bijvoorbeeld. Hoe wordt dit normaliter gedaan? Wordt daarvoor stuc-stop gebruikt? Moet ik de hoeken insnijden (hoe?) en af kitten? Of moet ik gewoon beter afrijden/messen :P

Tips zijn van harte welkom!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Gewoon beter afrijen en afmessen.
Zorg dat het nieuwe stucwerk ook goed te lood staat, of gebruik stuc guides waarover je af kunt rijen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor ondergrond?

Zie Stucen binnenhoek voor het maken van een binnenhoek. Altijd insnijden na het stucen en schilderen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Buitenhoek of binnenhoek?
 

Ferb.

  • #5
Dank voor de reacties.

Het gaat vooral om de binnenhoek. de buitenhoeken hebben we met een stuc-hoek gedaan.

De binnenhoek is inderdaad een kwestie van beter afrijden/messen. Gisteravond meer zorg aan besteed en het resultaat is er ook na. De fout die ik voornamelijk maakte is vertrouwen op mijn stuc-profieltjes. Deze simeplweg tegen de muur geplakt (die bobbelt) en toen hard op die dingen afgereden waardoor de profielen dus met de muur mee bobbelde.

Stuk zonder profielen gedaan en horizontaal maar vooral ook verticaal afgereden (werd niet gedaan omdat er op de profielen vertrouwd werd)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Precies. En gewoon blijven oefenen ;)

Zelf doe ik het ook zonder stucprofielen en zelf zonder afreien. Vlak maken kan ook met de spaan en (groot) spacmes door horizontale en verticale banen te maken.
 

Ferb.

  • #7
Mijn ervaring met een groot spacmes is dat ie te veel in het stucwerk snijd zeg maar. Omdat het zo dun is.

Maar wellicht als ik klaar ben met mijn huis dat het strak zetten me ook met een spacmes lukt :p Zoals je zegt, blijven oefenen :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De meest gemaakte fout, bij stuken is, dat je vaak te snel aan het uitvlakken wilt.
Wacht tot het stucwerk wat aangetrokken is (harder wordt).
Dan krijg je het makkelijker vlak afgewerkt.
Wacht dan nog een tijdje, totdat het bijna helemaal uitgehard is, om het glad af te werken met een breed spacmes.
Het voordeel met een stucrij werken tegenover alleen met een groot spacmes is, dat je het stucwerk over een groter gedeelte helemaal vlak en recht krijgt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ja en dat grotere oppervlak vind ik precies het nadeel. Vind het lastiger om de bulten met de rij te verplaatsen naar de kuilen. Met een spacmes doe je het in hele kleine behapbare stukken en verdeelt het zichzelf. Je houdt hem onder een (variabele) hoek, dan snijdt het niet in, en hou je controle over de laagdikte.

Direct na het opzetten verdeel ik het horizontaal en verticaal met de spaan, dan meteen hor+vert. met spacmes. Na iets aantrekken nogmaals hor+vert met spacmes en na flink aantrekken dichtstucen met spacmes of met de spaan als je eigenlijk net iets te laat bent.

Maar iedereen doet het op z'n eigen manier. Ik moet eigenlijk ook wat vaker met de rij oefenen. Gaat binnenkort gebeuren met een hoop buitenstucwerk.
 
  • Like
Waarderingen: EA5

EA5

  • #10
Als die binnenhoek niet recht is of wat "slingert" kun je die toch ook met Acrylaatkit recht zetten? Ofwel de hoek is dan wat ronder over de hele lengte van de muur?
Maar helaas ben ik nog niet goed genoeg in het strak/recht afkitten omdat de kitspuit niet gelijdelijk de kit afgeeft....grrrr!
 

Sander 1972

  • #11
U reageert in een topic van 10 jaar terug, denk dat de muren wel gestuct zijn inmiddels
 

EA5

  • #12
Haha ja dat denk ik ook ja, maar is mijn opmerking/oplossing wel een goed idee want ik zit nu met dit probleem. Alles gestuct maar de binnenhoeken vind ik niet strak genoeg vandaar....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Hier werden voor het stucen gewoon latjes zuiver recht op de muur gelijmd met de dikte van het stucwerk op zo'n 10 cm van de hoek (werden met de laser recht gezet)
Dit liet men drogen en dan die latjes gebruiken om over af te rijen.
Wat aan laten drogen, een tik op de latjes geven zodat ze los kwamen en de sleuf ontstaan door de latjes opvullen en alles glad afwerken.
Nog een keer met een 90 graden binnenhoektroffel wat oneffenheden wegwerken en als laatste met een natgemaakte blokkwast de nog aanwezig krasjes ed. wegwerken.
Gevolg echt haakse hoeken waarbij je ook zonder problemen door de hoek kon behangen.
 

EA5

  • #14
Dat begrijp ik Gerrit, maar wat is een goede en eenvoudige oplossing om een gestucte binnenhoek toch voor het zicht recht te krijgen of te verdoezelen? Ik heb het met afsteken geprobeerd en met een vulpasta maar dat is veel werk en kostbaar. Een kit eroverheen zetten is dan een stuk makkelijker....als die kit ook strak en recht is natuurlijk haha....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Eenvoudige oplossing is er waarschijnlijk niet, het eenvoudigste was geweest om het in 1 keer goed te doen.
Iets voor een 2e keer moeten doen betekend over het algemeen ook 2 x zoveel werk.

Maar ik zou dan met een spacmes (gebruik een spacmes van 40 -50 cm breed) eerst proberen de golven/bulten er zoveel mogelijk uit te halen.
Dus het spacmes eerst tegen de ene wand houden en aan die kant alle oneffenheden horizontaal en verticaal wegschrapen, dan hetzelfde met het spacmes tegen de andere wand.
Zijn er geen bulten meer dan met hetzelfde materiaal als waar de muren mee gestuct zijn eerst 1 wand glad bij werken, dit laten drogen (zodat je de verse laag er niet weer afschraapt) en dan hetzelfde aan de andere wand.

Werken met kit geeft meestal alleen maar meer problemen en een enorme kliederboel die maar weer moeilijk te verwijderen is mocht het toch niet naar je zin zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu