Stortbak loopt zachtjes leeg

Baxe0

  • #1
Wie kent onderstaand probleem en weet een oplossing ?

Mijn WISA 500 stortbak tekening/onderdelenlijst) blijft zachtjes leeglopen. Niet direct na het vollopen, maar pas na enkele minuten "vol zijn" start het leegdruppelen!

Ik heb het uitstroommechanisme gedemonteerd, de bodemkleprubber schoongemaakt (hij is nog goed, want montage van nieuw rubber helpt niet), de rand van de valpijp schoongemaakt, bodem van bak schoongespoeld.

Test: om te onderzoeken wat mis is heb ik de beweegbare afsluiter-pijp met vlotter gedemonteerd van het ophangmechanisme en los op de valpijp geplaatst en de bak vol laat lopen. Zelfde gebeurt: na enkele minuten start het leegdruppelen.

Opmerkelijk: Als ik nu de bodemklep harder aanduw met als doel beter af te sluiten, gaat de bak juist meer/sneller leegdruppelen! Als ik de afsluiter-pijp met bodemkleprubber lichtjes omhoog trek (niet teveel, tiende millimeters) stopt het leegdruppelen (bij meer omhoog halen gaat ie uiteraard wel weer leeglopen).

Mijn vermoeden is: er is niet speling tussen rubber bodemklep en valpijp-opening, maar er ontstaat speling (rek van rubber ring) aan de binnen-diameter van de rubberen bodemklep, waar ie eigenlijk sluitend in de pakkingsflensjes op afsluiter-pijp zou moeten passen.

Meer aanduwen buigt de rubber ring meer (=equivalent aan waterdruk van volle stortbak die op stug-buigzame rubber klep drukt welke dan pas na enige minuten gaat doorbuigen) en geeft meer speling in de "pakking". Minder druk geeft de rubberen ring weer gelegenheid om recht om de afsluiter-pijp te klemmen en daar ook weer goed af te sluiten.

Test van deze theorie: als ik de bodemklep uit de pakking haal en van onder los op de afsluiter-pijp schuif tegen het onderste pakking-flensje aanschuif en de afsluiter-pijp-met-klep dan los op de valpijpopening zet, druppelt de stortbak niet meer leeg.

Helaas biedt dit geen uiteindelijke oplossing, want zo kan ik de afsluiter-pijp niet in het ophangmechanisme monteren (geen ruimte voor). De bodempklep kan alleen "in de pakking gemonteerd" in de ophanging bevestigd worden.

Ikzelf denk nog aan oplossingen:
  1. Beetje hennep+fitkit gebruiken, maar denk dat dit op den duur toch weer gaat lekken. Of:
  2. De stortbak minder vol laten lopen, zodat, heel subtiel, de bodempklep precies recht (genoeg) blijft om valpijp wel af te sluiten en afsluiter-pijp precies omvat zodat aan de binnen-diameter van de bodemklep ook geen speling met de afsluiter-pijp ontstaat. Of:
  3. een nieuwe afsluiter-pijp vlotter. Een beter drijfvermogen van de vlotter zal de bodempklep ook beetje meer omhoog houden
Nadeel van al deze oplossingen: het vergt een subtiel evenwicht! Moeilijk echt goed af te stellen!

Wie weet "dé" oplossing ?

Bij voorbaat dank,

Erik
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Het uitstroom mechanisme zit daar om het piepschuim vlotter veel kalk dan moet u deze mechanisme maar vervangen!
Controleer ook eens als mechanisme recht op staat niet op spanning staat doordat iets scheeftrekt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Vervang het bodemkleprubber, het is bijna altijd de oorzaak, ook wanneer er geen zichtbare slijtage is, nummer 7 van de tekening.
De rubbers zijn los verkrijgbaar bij een loodgieterszaak.
 

Baxe0

  • #4
Reactie op Henk253:
- Ik had al alle onderdelen in de stortbak al eerder grondig gereinigd. Er zit geen kalk om de vlotter.

- Er is inderdaad iets met spanning: als ik bovenaan het spoelknop-deel (drukknop + ophanging) losmaak en dan het vrijstaande uitstroom mechanisme heel licht óf naar voor óf naar achter beweeg (enkele millimeters!) gaat hij harder druppelen, echt stromen.
Zet ik echter alles weer vast, dan constateer ik geen spanning (hij staat rechtop - het hendeltje onder de drukknop hangt losjes). Wederom: eerste minuten geen druppelen, dan start het weer ...

Er staat wel spanning op de wanden van de stortbak op zich, zeker als die vol water staat. De bak vervormt een beetje. Als ik daar HARD tegenaan druk gaat ie ook meer druppelen, dan staat het uitsroommechanisme inderdaad beetje scheef (logisch!). Maar dit is toch gewoon de constructie! Bovendien druppelde ie vroeger niet, met dezelfde constructie.

Reactie op Jan:
- Zoals ik schreef, Jan, had ik de bodemklep (nr. 7) bij wijze van test al eens vervangen (ik had al een nieuwe gehaald, want uiteraard dacht ik in het begin direct dat dat het euvel wast). Dit helpt absoluut niet ... helaas is dit echt niet het probleem. Heb oude klep weer teruggeplaats (en die zag er ook nog picobello uit, dat had ik bij vervanging al gezien, dus begon toen al onraad te ruiken ...). Tja, ...
 

Houthuijsen

  • #5
Ik heb het vermoeden dat toch de rubberafsluitring niet goed is.
Dit moet een hele zachte rubberring zijn als hij in de winkel waar hij is gekocht al lang in het licht heeft gelegen is de kans groot dat het rubber verhard is.
Ook moet u de bodem waar de ring op moet afsluiten heel goed schoonmaken.
Een streepje kalk veroorzaakt al lekkage
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Zit die voor kap er goed in gehaakt achter in reservoir.
Die klep bedekker heb je echt orgineel genomen anders gaat ie zo wie zo lekken.
allemaal kleine vraagjes om idee te krijgen?
De reden waarom bak ver vormd?
zit de bak goed tegen de muur bevestigd?
Het is niet normaal dat er spanning op staat!
Als je alls vast zet geen spannig maar dan moet de kap er nog voor denk ik.
Als alles gemonteerd is zonder de kap voor druppeld hij nu niet?
probeer zo even ben benieuwd nu
Ik heb wel eens mee gemaakt dat men een rubber van geberit er in deed die is harder en toen lekte hij ook.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Berik schreef:
Zelfde gebeurt: na enkele minuten start het leegdruppelen.
Omdat ik het toch een beetje een vreemd verhaal vond heb ik uw vraag nog eens een paar keer goed gelezen. (hoop ik)
Ik vermoed dat het niet in het rubber zit wat ik eerst schreef maar in de vlotter.

Mijn vraag is of het reservoir leegloopt of blijft stromen, leeglopen kan ik mij nauwelijks voorstellen want dan zou u het geluid van stromend water moeten horen, de vlotter regelt het waterniveau en blijft dan open.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Stroomt de bak niet te vol, zodat er water door de overloop komt.

Probeer anders eens de vlotter iets naar beneden te verstellen, zodat er net iets minder water in het reservoir komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu