Stopkontakt aansluiten op wisselschakelaar

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik zit met de volgende situatie.
beneden en boven een schakelaar. Beiden voor de bediening van de verlichting op de overloop. Heb ik hier met een wisselschakelaar te maken?
Nu wil ik boven een schakelaar met een stopkontact zo een waar je behalve het licht mee aan en uit zet ook een stekker in kunt stoppen, ik hoop dat ik het duidelijk uitleg want ik weet de termen hiervoor niet precies, maar ik zie geen rode en groene draad. Alleen 3 zwarte. Nou is mijn vraag kan ik er een stopkontact op aansluiten en zo niet hoe kan ik dit alsnog realiseren.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste Elco,

Je hebt inderdaad met een wisselschakeling, ook wel hotelschakeling genoemd te maken. Om nu een combinatie van wisselschakelaar met een stopcontact te realiseren moet in jouw geval een fase (bruin) en een nul (blauw) draad worden bijgetrokken. Beide draden 2.5m2. De nul draad kun je vanaf het lichtpunt halen. Deze is een oude installatie Rood en in een nieuwe inst. Blauw. Met een z.g. lasdop kun je de aftakking maken. De fase draad (is in een oude inst.groen of bruin in een nieuwe inst.) moet je vanaf de schakelaar beneden naar boven doortrekken. Ook hier kun je een lasdop gebruiken.

Als je boven de combinatie gaat monteren moet je eerst de aangebrachte doorverbinding tussen het schakelaardeel en het contactdoos gedeelte verwijderen. (zilverkleurige verbinding).

Vervolgens de fase en de nul aansluiten op het contactdoos gedeelte (fase rechts) De drie zwarte draden op het schakelaar gedeelte aansluiten. Denk er hierbij aan, dat de zwarte draad die naar de lamp gaat (even aan trekken) op het P contact wordt aangesloten.
Vaak zit op die plaats een koperkleurig boutje anders staat bij die aansluitklem een P.

Denk aan je veiligheid! Haal voordat je begint de spanning van de installatie, door in de meterkast de zekering te verwijderen of de automaat uit te zetten. Overtuig je ervan (door te meten) dat er geen spanning meer op de installatie staat. 220V~ is dodelijk!! Gebruik nieuwe spullen en laat je helpen door een ervaren klusser. Zoals je kunt lezen is het best een flinke klus, weet dus waar je aan begint. Veel huizen branden af door slecht aangelegde electrische installaties.

Succes.

Ik lees graag of en hoe het is gelukt. Groetend,
Jan v. M.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Helaas kan je de door jouw omschreven schakelaar niet gebruiken voor 5 draden. De bruine draad moet op het P-kontakt en daar zit de zwarte lamp draad al op. Het beste is om er een gat naast te boren, 2 inbouwdozen plaatsen en een mooie combinatie monteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu