Stopcontact - verlichting aanrecht

Jstyle

  • #1
Voor de elektriciteit van de aanrechtbladverlichting (onder de keukenkastjes) wordt in onze huidige keuken een een stopcontact boven de keukenkastjes gebruikt.

Hierdoor zie je het stopcontact inclusief draad boven het kastje vandaan komen.


Is er een mogelijkheid om dit weg te werken? Of moeten dit soort stopcontacten altijd boven de kastjes worden geplaatst en is dit normaal? Het zijn gesloten keukenkastjes aan de achterkant. De vraag is of er achter de keukenkast voldoende ruimte is voor een stopcontact incl. stekker, dat kan ik niet inschatten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat is idd de standaard methode, alleen probeer je normaal het stopcontact zo laag mogelijk te zetten.
De stekker moet in principe bereikbaar blijven en achter de kastjes is niet voldoende ruimte.

Het zou al veel minder opvallen als je de afdekkapjes op de wcd terug plaatst.
 

Jstyle

  • #3
Dank voor je reactie. Ik wist niet dat dit gebruikelijk was. Dacht dat dit wel kon worden weggewerkt achter of in een kastje o.i.d.

Wat raden jullie aan om dit minder zichtbaar te maken ? Voorkeur is laten verdwijnen ,maar dat is eigenlijk geen optie dus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Afdekkapje terug plaatsen, dan is het een wit stopcontact ipv een levensgevaarlijk zwart gat, met een witte stekker erin.
 

Jstyle

  • #5
Maar dit is dus wel hoe het gebruikelijk is? Stopcontact boven kastjes (zoals hier) ipv achter het kastje...

Dank zijn we dus geen manieren dit goed weg te werken..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kunt er een lijst voor zetten, dwz. een strook (bijv.) wit geplastificeerd spaanplaat in dezelfde stijl als van de onderplinten (indien aanwezig) van de keuken of zoals van de kasten zelf.

Die strook zou je vast kunnen zetten mbv magnetische snapslots, op zodanige manier dat indien nodig, je de strook er makkelijk af kunt halen. Een houten frame maken voorkomt dat je de snapslots in het plafond moet boren.

Maar zelf zou ik me er niet zo druk om maken: als dit het enige 'zichtbare'stopcontact is, dan is de oplossing zoals al aangedragen met een fatsoenlijke witte contactdoos afdekplaat ruim voldoende. En noodzakelijk, want zo is het niet veilig en dat is m.i. veel erger dan hoe het eruit ziet.

Je kunt natuurlijk elke keer naar boven turen en je groen en geel ergeren (toepasselijke kleuren trouwens) maar dat schiet ook niet op. Voor elk probleem is een oplossing, dus ook hiervoor. Een koofje, een lijst, je kunt van alles bedenken om het stopcontact en de stekker niet meer te zien. Als het maar zodanig is dat het stopcontact redelijk vlot te bereiken is als er iets aan de verlichting mankeert en eraan gesleuteld moet worden.

Of het er mbv een koofje of een lijst mooier op wordt is maar helemaal de vraag, alleen met een net afgewerkt stopcontact valt het waarschijnlijk het minst op. :wink:
 

Jstyle

  • #7
Dank, inderdaad dat is een optie.

Of we moeten het stopcontact 5cm lager aanbrengen (dmv nieuw gat, en ander dichten). Maar of dat er mooier op wordt ;)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Probleem bij het aan brengen van een nieuw stopcontact is, dat je het bestaande gat niet als doorverbinding mag gebruiken en dan dichtsmeren. Want de verbinding moet bereikbaar blijven.

Je moet dan zorgen dat het nieuwe, lagere gat direct via een pijpje met de pijp erboven verbonden is en dus ook nieuwe draden trekken. Die lopen waarschijnlijk vanaf de centraaldoos.

Om een en ander te verwezenlijken zul je een veel groter gat en/of schade veroorzaken dan alleen het oppervlak van het nieuwe gat. Dat wordt inderdaad niet echt mooi. Ikzelf zou het lekker zo laten zitten (met correcte afdekplaat of geheel nieuw stopcontact) en gewoon iets minder vaak omhoog kijken.

Dan kun je bij een (ooit te komen) volgende verbouwing altijd nog beslisssen of je het toch wilt wijzigen. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Netjes een afdekraampje plaatsen zoals het hoor en dan gewoon een pak cornflakes oid. er voor :mrgreen:

suc6

Gerrit
 

Honda2012

  • #10
Afdekraam erop en er iets leuks voor zetten, bloempot of iets dergelijks :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu