Stopcontact vanuit reeds bestaand stopcontact aanleggen

CCCC

  • #1
Er is reeds een stopcontact met lichtknop aanwezig, deze wil ik laten zitten en in gebruik houden.

Vanuit dit stopcontact/lichtschakelaar wil ik een verbinding maken naar een nieuw aan te leggen stopcontact zo'n meter verderop.

Is dit verstandig en wat is het stappenplan?

Vriendelijk bedankt! :wink:
 

Lytjepole

  • #2
Gaat het hier om in- of opbouw materiaal?
 

CCCC

  • #3
Bestaand schakeling/stopcontact is inbouw. Nieuw stopcontact, meter verderop, wordt overigens een geaard stopcontact.
 

Lytjepole

  • #4
Tja, dan zal het bestaande materiaal ook vervangen moeten worden door opbouw. En het is maar de vraag of er al een aardedraad aanwezig is in de inbouwdoos, anders zul je die erbij moeten trekken.
 

CCCC

  • #5
En als ik voor de nieuwe stopcontact ook inbouw gebruik?
 

Lytjepole

  • #6
Dan kun je gaan frezen in geval van een steenachtige muur, of bij gips ed kijken of je een leiding achter het gips langs krijgt. Een en ander is erg sfhankelijk van de situatie en hoe 'ingrijpend' de aanleg van de nieuwe wcd mag zijn.
 

CCCC

  • #7
Leiding in de muur naar nieuw stopcontact zel het probleem niet zijn voor mij. :cool:

Gaat meer om de aansluiting van de ene stopcontact naar de andere toe.
 

Lytjepole

  • #8
Als de leiding en nieuwe inbouwdoos gemonteerd zijn, zul je er een nul-, fase- en aardedraad heen moeten leggen. Of begrijp ik je probleem/vraag nu verkeerd?
 

CCCC

  • #9
Oke, ik snap dat, deze draden zitten nu ook al in het bestaande stopcontact.

Trek ik deze door of zet ik er een kroonsteentje tussen? Beide stopcontacten (bestaande en nieuwe) moeten immers werken.
 

Lytjepole

  • #10
Niet met kroonsteentjes gaan werken. Gebruik lasklemmen. Als je geluk hebt kun je in de bestaande wcd nog draden insteken. Ook dit is dus weer afhankelijk van de situatie.
 

Jacovrie

  • #11
Inbouw. Vraag is wat voor inbouwdoos er zit bij de bestaande wcd (wandcontactdoos of te wel stopcontact)Wanneer dit een U50 (5 cm diep) is, dan is het een kwestie van draden loshalen en deze lassen voor aansluiting bestaande wcd en nieuwe wcd. Wanneer dit een U30 of U40 is (3 cm of 4 cm diep), dan deze vervangen voor U50.

Vanaf deze inbouwdoos dan buis in muur frezen en inbouwdoos maken op plaats waar nieuwe wcd komt. Vervolgens draden trekken naar nieuwe inbouwdoos. Wel aarde draad bijtrekken. Bedenk daarbij wel,voor de goede orde, dat volgens de regels alle wcd's in dezelfde ruimte ook geaard moeten zijn. De lassen wel maken met lasklemmen.

Opbouw. Aarde draad bijtrekken. Op inbouwdoos bestaande wcd montageplaat bevestigen welke geschikt is voor plintgoot (bijv. K25). Bestaande wcd vervangen voor opbouw en monteren op montageplaat. Vanaf montageplaat via plintgoot naar plaats waar nieuwe wcd moet komen. Ook hier montageplaat (bijv. K25) monteren. Draden in plintgoot aanbrengen, oplassen en afmonteren. Op montageplaat nieuwe wcd monteren. Ook hier geldt dat volgens de regels de andere wcd's in de ruimte in principe ook geaard moeten zijn. (zelf heb ik dat overigens ook niet gedaan, het geeft geen veiligheidsproblemen).

De opbouwvariant is het makkelijkst. Geen freeswerk nodig en in korte tijd voor elkaar te krijgen. Nadeel is dat de bestaande wcd en de nieuwe wcd opbouw worden en er een plintgoot is. Hierdoor is het zichtwerk geworden. Wanneer dit geen probleem is, zou ik in dit geval zeker voor opbouw kiezen. Anders frezen en monteren zoals hierboven vermeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu