Stopcontact in meterkast aanleggen

Maho

  • #1
Ik wil een stopcontact in mijn meterkast aanleggen. 2 jaar geleden heb ik dit huis gekocht, en had al die tijd een draadloze bel. eentje die op batterijen werkt. maar ik vond dat de batterijen wel erg veel begonnen te kosten. dus vandaar dat ik nu een electrische bel heb.

alleen kom erachter dat er geen stopcontact in de meterkast zit. ik heb een aantal fotos geplaatst van de meterkast, ik heb zelf niet erg veel verstand van zulke dingen. dus vandaar dat ik mijn vraag stel.

hoe moet ik het aanleggen. en waaraan?


ik zie 2 "klemmen" met de bruine draad, waar continue op staat. en met de blauwe draad.

er is bij beide klemmen, en ruimte vrij. kan ik daar zomaar draad tussen zetten, en doorverbinden naar een wcd dat ik in de kast bevestig?

en ook is er een "lege" kastje, aan de linkerkant van de meterkast. wat houdt deze in? er lopen alleen draden doorheen, meer niet.

graag hoor ik van jullie.


alvast bedankt.






 

Raudi

  • #2
Als je een stopcontact wil plaatsen moet je dat doen achter een (automatische) zekering. Dit moet je zeker niet doen op de bruine "klemmen" en blauwe "klemmen".

Als je het netjes wilt doen, splits je één van de groepen boven (of onder, aangezien daar ook de nodige groepen naartoe gaan) de meterkast met een aansluitdoos in de originele leiding en een nieuwe leiding die naar je WCD gaat.

Ik raad je aan om voordat je iets gaat doen je plan hier uit te leggen en eventueel een schetsje te maken (op papier en hier dan een foto van maken bijvoorbeeld) zodat we zeker weten dat we elkaar begrijpen.
Vertrouw je het niet en wil je zeker zijn dat het allemaal goed en veilig gebeurd, schakel dan een installateur in. Dit is wel prijzig maar dat is geheel aan jou.
 

Maho

  • #3
Ik ga inderdaad niks zomaar doen. Zijn er misschien tekeningen of een simpele uitleg hier, hoe ik t kan doen. Qls ik t eenmaal zie dan lukt t me wel. Doe bijna alle klussen thuis zelf. En dit moet me ook wel lukken. Mits t natuurlijk verantwoord gebeurt.
 

Appeltje

  • #4
Als je het netjes en makkelijk wilt doen, kijk je welke van de afgaande buizen een groep bevat voor algemeen gebruik. Als je deze hebt gevonden, zet je hiertussen een lasdoos waar je de aftakking maakt naar een contactdoos. Er zijn zelfs lasdozen te koop waar een (dubbele) contactdoos op past zodat je gelijk alles in één hebt.

In de groepenkast zelf hoef je dus niets te veranderen, hooguit moet je misschien de kabel vanaf de groep naar de lasdoos opnieuw trekken omdat deze te kort is om nog te lassen (na doorknippen).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu