Stookhok: Ventilatie eis (verminderen ventilatie mogelijk?)

Sjampoo

  • #1
Hallo Allen

In ons huis is een stookhok aanwezig. 't is een soort eigenlijk meer een soort ruime gangkast. Een meter diep, een meter breed, 2,3 meter hoog.

De CV ketel is een Nefit EcomLine HR combi ketel, van ongeveer 10 a 15 jaar oud.

Het stookhok bevind zich in een aanbouw, die in de jaren 80 is gebouwd. Ik vermoed dat er toen een nadere kachel hing/stond, een open gastoestel ofzo, die in iedergeval flink wat ventilatie vereiste:

- Er zit een rooster in de buitenmuur, met een doorstroom oppervlak van ongeveer 300 mm diameter
- Er zit een dakdoorvoer naar het platte dak, ook open, met een pijp van 125mm
- Er is een opening naar een kruipruimte, rond 100mm
- Er is een oude dakdoorvoer (open) voor een geiser. die geiser is er niet meer (want combi ketel).
- Er is een doorvoer ( 100 mm ) naar naast liggende garage

Nu is het best koud in dat hok. Het vriest er nog net niet zeg maar. De huidige HR ketel is volgens mij 'gesloten' en er hangt in de ruimte ook nog een CO melder, voor je weet maar nooit.

Kan/Mag ik ervanuit gaan dat al die ventilatie openingen er vooral waren voor een ouder type ketel (open, direct gestookt of wat ook), en die inmiddels verwijderde geiser ( waakvlak, open )?

En kan ik eigenlijk alle ventilatie openingen zonder problemen gewoon afsluiten? De koud trekt in de winter via de garage het huis in (heb ik het idee) en de open verbinding doet wellicht ook de vries-beveiliging geen goed. In de zomer wil het hok overigens wel lekker warm worden, doordat de ketel van zich zelf best wel warmte wil 'stralen'. 's winters, als 't een beetje waait, vooral 's nachts is het bere koud want geen wamte vraag voor cv noch warmtapwater.

Dicht maken of niet?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Als de inhoud van de ruimte in m3 groter is dan 0,2 maal de belasting van het toestel in KW, dan is er geen ventilatie nodig. Is de inhoud van de ruimte kleiner dan 0,2 maal de belasting van het toestel, dan moet er een luchttoevoer en een luchtafvoeropening met een grootte van 1 maal de belasting van het toestel.

Dit hoeft niet per se naar buiten te zijn. Echter, de twee ruimtes moeten dan gecombineerd wel groter zijn dan 0,2 maal de belasting.
 

Sjampoo

  • #3
Even zien:

Ketel is een 30 kW apparaat

0,2 * 30 = 6 m3

1x1x2,3 = 2,3 m3

Echter, er is een open verbinding van stookhok naar garage. Garage = 8x3x2,5 => meer dan voldoende kuubs.

*afplakken het is*

Eerst maar gewoon dichtplakken met ducttape,later wellicht eens echt afsluiten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Voordat je de ventilatieopeningen gaat dichtmaken, moet je wel even controleren of de ketel ook daadwerkelijk als een gesloten toestel is geïnstalleerd met een lucht aanvoer van buiten.

Een gesloten toestel kan namelijk ook als "open toestel"zijn geïnstalleerd en dan wordt de verbrandingslucht uit de opstellingsruimte gehaald. In dat geval kun je de ventilatie niet zonder meer dichtmaken.
 

Sjampoo

  • #5
Heel goed; dank voor de waarschuwing.

Hier is de ketel gelukkig wel 'gesloten' aangesloten: Een gecombineerde aan-afvoer pijp, via zo'n dubbel-wandige pijp. Aanvoer lucht dus vanaf het dak, via de buitenmantel, de afgassen via het zelfde pijpje, maar dan in het midden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu