Stofdorpel, monteren en aansluiting

Kavermeer

  • #1
Ik lees me al een tijdje suf over stofdorpels, de montage daarvan en aansluitingen op vloeren, maar ik kom er niet helemaal uit.

Allereerst de aansluiting: Ik heb zwevende vloeren (laminaat en massief hout), die op isofelt en een houten ondervloer liggen. Nou begrijp ik dat je daar geen stofdorpel op moet monteren, omdat dan de poten van de dorpel op de zwevende vloer steunen en de dorpel dus niet stabiel is.

Ik las dat je een uitsparing in de zijkant van de dorpel kunt maken, zodat het laminaat/hout daaronder dan kan werken. Dat lijkt me een mooie oplossing, maar de stofdorpels in de handel zijn een beetje hol aan de onderkant. (Zie bovenste figuur) Als ik dan een sparing in de zijkant laat frezen, dan is de dorpel niet meer hol. (Zie onderste figuur) Ik neem aan dat ze niet voor niets hol zijn - levert dat dan geen problemen op?



Nu het volgende probleem: Als ik een stofdorpel heb met die uitsparingen, hoe krijg ik die er dan nog in als de zwevende vloeren er al liggen? Het middendeel van de dorpel is nu dikker dan de zijkanten, terwijl ik 'm er via die zijkant in moet schuiven.

En de montage, eerst van het kozijn: De montageinstructie van mijn kozijn zegt dat ik 26 mm moet aftrekken voor de dorpel. De eerste de beste dorpel die ik op internet vind heeft een dikte van 23 mm, sommige andere zijn 22 mm. Waarom dan 26 mm aftrekken? En mijn houten vloer is, samen met het isofelt dat daaronder ligt, bijna 3 cm. Het lijkt mij dan dat de dorpel dikker moet zijn, of dat ik er een lat onder moet leggen. Maar sowieso levert het blind aftrekken van 26 mm dan toch niet het gewenste resultaat?

En hoe monteer je de stofdorpel zelf? Gewoon schroeven erdoor en dat afwerken, of is er een fraaiere oplossing?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik denk dat je je eerst af moet vragen wat je er mee wilt bereiken.
Denk tenminste dat je nu een vrij gladde overgang hebt van de ene vloer naar de andere vloer.
Waarom zou je daar dan een dorpel in willen zetten?
De meesten zijn tenminste blij dat ze die dingen kwijt zijn.

Verder (wat ik van de timmerman heb begrepen) zijn die "poten"zoals jij ze noemt, bedoelt om hoogte verschillen tussen de verschillende vloeren eenvoudig op te vangen.
Normaal zou je dan de hele dorpel schuin moeten maken maar nu kun je eenvoudig iets van 1 poot afschaven/schuren om verschillen op te vangen.

suc6

Gerrit
 

Kavermeer

  • #3
Tsja, voor een deel is het hoogteverschil (houten vloer aan de ene kant, laminaat aan de andere kant), voor een deel is het overgang van een oude naar een nieuwe vloer, op een andere plaats loopt het laminaat niet door, etc. Ik moet dus in ieder geval iets hebben voor de overgang, en een aluminiumstrip o.i.d. vind ik om te huilen. Zowel vanwege de stijl van het huis (eind jaren 20) als mijn eigen smaak heb ik dus graag drempels bij de deuren.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Een beuken stofdorpel laten schaven bij de timmerman en dan ook de sponning t.b.v. het laminaat er in laten fraizen is de manier.
Deze tussen de stijlen leggen, vastschroeven en de schroefgaten afproppen.
Eventueel onder de dorpel wat ms polymeer kit
 

Kavermeer

  • #5
De oude stofdorpels zitten gedeeltelijk onder de stijl, maar ik begrijp dat ze er tegenwoordig helemaal tussen zitten. Dat maakt het alweer wat duidelijker. Dank voor de hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu