Steigerhout achterwand bij houtkachel

Sander11

  • #1
Beste lezer,

Wij hebben een houtkachel gekocht en hebben deze in de woonkamer staan. De pijp is afgetimmerd met brandwerend spul. Nu willen wij graag de koof met steigerhout bekleden, tot aan de grond. Dat betekent dat het steigerhout bij de kachel ongeveer 10 cm van de kachel geplaatst wordt. Ik weet wel dat het heel heet wordt rond die kachel maar zou het ook brandgevaar opleveren? Ik heb laatst wel een plaatje gezien met een zelfde bekleding en vond het erg mooi?

Iemand hier ervaring mee of ideeën hierover?

Groet,

Sander
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Er zijn kachels en dan is zelfs 50 cm nog aan de krappe kant. meestal staat dit wel in de plaatsings voorschriften van de kachel.om wat voor een kachel gaat het.
 

Poster

  • #3
Hallo

Zet er een plaat/stuk hout achter tijdens het stoken, en kijk hoe heet deze wordt.

Grt.
 

Sander11

  • #4
Het betreft een contura 850. Hij is nog niet geheel aangesloten dus proberen kan pas over een tijdje.
 

Poster

  • #5
Persoonlijk vind ik 10 cm afstand wel erg link.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat jij persoonlijk vindt is niet aan de orde, bij aansluitingen zoals bij kachel(tje)s gaat het om feiten en niet om persoonlijke meningen.

Ben het GDelea eens, raadpleeg de instructies of neem contact op met de leverancier.
 

Poster

  • #7
SORRY !!!

Alweer ??

Grt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
10 cm is een dusdanig kleine afstand dat je met gezond verstand eigenlijk al wel kunt zeggen dat dit niet verstandig is. Ik zou er tenminste niet gerust op zijn. Dit ongeacht wat de plaatsingsinstructie van de fabrikant is.
 

Sander11

  • #9
Ja ik vind het ook erg dichtbij maar zag het op een foto van een bestaande situatie en vond het erg mooi. Ik denk, ook gezien de reacties, dat ik het risico maar niet ga nemen.
Dank voor de feedback!

Groet,
Sander
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Volgens de handleiding van contura moet je min 100 mm vrijhouden aan de achterkant van de kachel bij een brandbare wand. min 200 bij het scheef in de hoek staan .en naar de zijkanten toe min 500 mm.houd wel rekening van het werken van het hout als je de kachel dicht op de wand zet. ook als je de kachel gaat gebruiken met een achteraansluiting. wordt de kachel aan de achterkant heter door verwijderen van materiaal in de ombouw.
 

Sander11

  • #11
Dag gdelea,

Dank voor je bijdrage. Hij komt inderdaad in een hoek te staan met achter aansluiting. Ik heb wel gelijk dubbelwandige pijp en de pijp komt in een koof met brandwerend materiaal. Daarvoor weer een schuine aftimmering mat gips en die dan weer voorzien van hout. De watmte komtvdus voornamelijk van de kachel zelf.

Maar als ik het zo lees, kan ik beter geen hout nemen.

Groet sander
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu