Steeds ketel storing - Intergas HRE 36/30

Janussie

  • #1
Hallo mensen,

Specificatie: Ketel Intergas HRE 36/30 en klokthermostaat Honeywell Vison Modulation

Allereerst nog dit: eerst zat er een aan/uit klokthermostaat Honeywell Chronotherm op met dezelfde klachten als hieronder beschreven.

Omdat mijn oude ketel zeer slecht werd in de zomer bovenstaande ketel laten installeren. Géén bezwaar gehoord van de monteur, toen ik voor deze ketel koos, omdat ik (met een bad en een douche) méér warmwater vermogen wilde hebben (met de oude gaf dit problemen !). Lijkt er nu op dat voor de CV het vermogen te groot is ???

Toen het kouder werd en dus de CV aan moest kwamen de problemen: steeds ketelstoring en moest resetten. Dit moest steeds vaker gebeuren ! Toen dus de nieuwere modulerende klokthermostaat laten plaatsen, maar nog steeds ellende !

Monteur heeft nu een berekening gemaakt en volgens hem ligt het aan de radiatoren: Omdat ik meestal boven zelden de radiatoren open heb staan, werd een berekening van de radiatoren beneden gemaakt (had dat eigen dus niet vanaf het begin moeten gebeuren, voordat ik de ketel kocht ???????). Het vermogen van de radiatoren is ca. 4,5 kW.
De ruimte die verwarmt moet worden is ca. 9kW. Dit zou dus de problemen veroorzaken !?? De monteur heeft de ketel nog op 60% gezet, maar nog steeds ellende.

Ik zag dat de ketel tot 25% vermogen gezet kon worden. Worden de problemen hiermede opgelost ?? Of is de enige oplossing: ALLE radiatoren in de huiskamer van enkel naar dubbel ?? Toch té gek voor woorden: koop je een nieuwe ketel, zou je verplicht nieuwe radiaoren moeten kopen. Monteur blijft echter beweren, dat ook een andere ketel problemen zou hebben veroorzaakt (Fort-woning met enkel buis naar radiatoren ??)

Ik ben wel benieuwd hoe jullie erover denken, want nieuwe radiatoren kosten FLINK wat!

Bedankt alvast!

groetjes,
Janus
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Als het daadwerkelijk een te groot cv-vermogen in zit, dan is het terugzetten
van dat vermogen de enige juiste oplossing, hoe groot was de vorige
toestel? zet hem dan op die waarde terug, want daar werkte hij wel op.
Ook is het belangrijk voldoende radiatoren los te zetten, vaak staan er te
veel dicht uit verkeerde zuinigheid, mocht je toch veel dicht willen hebben,
dan kan je altijd nog voor een by-pass kiezen :wink:
 

Janussie

  • #3
Monteur zegt: Huiskamer vraagt 9kW, de radiatoren leveren maar 4,5 kW. Dus..... daarmee zou je het probleem niet oplossen. Geen idee welk vermogen de oude ketel had (merk Remeha en nog een ander merk erbij, iets Italiaans).

Trouwens.... we hebben nu hier ALLE radiatoren open staan en nog steeds is er geregeld ketelstoring !
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Jansussie,

begin eens met te vertellen wat voor een storing je hebt. code nummer!!
Nu kunnen we alleen maar blind raden.
Ik begrijp dat je een 1 pijp systeem hebt, dus alle radiatoren staan in serie?
iik begrijp ik dat je 4,5 KW aan radiatoren in de woonkamer hebt hangen en er 9 KW benodigd zou zijn.
Nou dan hou je het lang koud.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Indien de ketel op flow of maximale storing valt ,dan kun je met een simpele aanpassing de problemen verhelpen, graag wat meer info.
 

Janussie

  • #6
Nou, eventjes de storing afgewacht want als "leek" had ik daar geen aandacht aan besteed :D . Het is code 5. Ik hoop dat jullie daar wat aan hebben ! Obelix 2: Jouw aannames zijn juist (alleen van in serie weet ik niet zeker, maar zal wel)

groetjes, Jan
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #7
Afstellen, niet meer en niet minder.

massaveer bij brander plaatsen, evt. de ontsteek trafo vervangen maar goed afstellen is een pre bij deze storing, zoek de fout niet in de installatie mbt deze storing.

daarnaa parameters goed instellen mbt de installatie en de installatie waterzijdig inregelen en u hebt een perfecte installatie ;)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Is je stopcontact wel goed geaard ?
 

Janussie

  • #9
Het is in ieder geval wél een geaard stopcontact. Of het "goed" geaard is.... dat kan ik niet zien (en eerlijk gezegd géén idee, hoe ik dat kan controleren ?)

De papieren v.d. bouw er eens bij gezocht, daarin staat:
De CV-installatie is ontworpen en berekend volgens Isso Publicatie 4 uitgave 1992.

Allemaal bedankt voor het meedenken ! Maar hopen dat ik er geen nieuwe radiatoren in moet gaan zetten (lijkt mij als leek te gek voor woorden)

groetjes,
Jan
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
De genoemde storing heeft niets met je Radiatoren te maken , al plaats je nog 100 radiatoren bij dan nog los je het niet op.

probleem moet je zoeken in afstelling van het toestel , aarding van het toestel en eventuele navraag of er modificaties uitgevoerd moeten worden.
 

Xr8

  • #11
Om te kijken of je aarde zowieso is aangesloten kun je met een multimeter eens meten tussen aarde en fase. Je moet dan nagenoeg dezelfde spanning meten dan tussen nul en fase. Om de waarde van de aarding te kunnen bepalen is een speciale meter nodig.

Je geeft aan dat de ketel deze zomer is geplaatst. Laat de monteur dan eerst de ketel eens onder garantie afstellen, komt deze er niet uit dan schakelt hij de fabriek maar in. Een beetje installateur kan ook je aarding meten. Blijkt dat deze ondeugdelijk is dan zal dit veranderd moeten worden.

Afstellen is zoals al aangegeven vaker het probleem.

Succes.
 

Janussie

  • #12
Jullie antwoorden door gegeven aan de monteur en deze komt met de navolgende reactie:

Daar kan ik niks mee. Als jouw ketel NIET de warmtevraag van jouw huis aan kan, kan je afstellen wat je wil.
Dat los het probleem niet op. Heb je wel vermeld dat je de helft te weinig kW's in je huis hebt?
Je installatie moet wel voldoen aan de waarden van je huis.


Graag jullie reacties !
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #13
De storings code "5" knipperend is een vlamstoring.................. oorzaken: slechte aarding op stopcontact, gaskraan dicht, huisdrukregelaar defect, afstelling gas/lucht verhouding niet in orde, aarding op de brander niet goed, ontsteekpen slecht, recirculatie verbrandingsgassen, enz

De storing heeft dus totaal niets met uw radiatoren en woning inhoud te maken. Dit alles staat gewoon in het boekje, hier kunt u ditzelf na lezen.

Met de radiatoren (4,5kw) die u heeft ten op zichte van de benodigde energie (9kw) kan u wel eem opwarm probleem krijgen, dit houdt in dat wanneer de kamerthermostaat op 20 graden staat ingesteld, dat het uuuuren duurt voordat de woning op temperatuur is of zelfs helemaal niet op temperatuur kan komen.
 

Xr8

  • #14
De storing heeft niets met een te kort aan capaciteit te maken. De ketel zal daar nimmer een storing door geven. Hoogstens zal een eventueel anti-pendelprogramma in werking gaan.

Hoe was eea met de oude ketel. Als eea zo is wat de man zegt dan zou je altijd al in de kou hebben gezeten. De ketel zal mogelijk wat trager opwarmen maar op een gegeven moment zullen de radiatoren steeds warmer worden tot dat de max cv water temperatuur is bereikt.

Succes.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #15
:mrgreen:

wat een Goeie

komt op hetzelfde neer als een Automonteur die beweert dat een auto niet wil starten omdat een van de banden lek is.
 

Janussie

  • #16
Met de oude ketel geen problemen met de CV (warm water voor bad en douche wél, daarom gekozen voor CW 5 !). De temperatuur was aangenaam en we verstookten maar 1200 m3 gas in een heel jaar (en dat voor een vrijstaand huis ! Koken niet op gas.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Trek eerst de problemen eens uit elkaar.
probleem 1: code 5.

probleem 2: het word niet warm.

Voor probleem 1 is de oplossing al aangedragen.

Voor probleem 2 is de oplossing daarna heel simpel, het werd vroeger warm, dan moet dat nu ook kunnen.

Echter als de installatie is uitgelegd op 90-70 en je stookt nu 70-50 of 60-30 dan gaat idd het op temperatuur komen problemen geven.
De oplossing is dan om die ketel af te stellen op een zo hoog mogelijke aanvoer temperatuur dan moet het goed komen.

Probleem 3 een monteur laat zich niet zomaar door een betweterig klantje die denkt dat internet het beter weet dan hij even vertellen wat hij moet doen.
Daarom hebben wij forumregels die het beoordelen van werk door derden verbied.
 

Janussie

  • #18
Hallo,

Helaas was er er een "slotje" op dit onderwerp, maar de moderator was zo vriendelijk het weer open te doen.

Ik wou toch nog eventjes vermelden, dat de monteur gisteren langs is geweest. Hij heeft een rubberen ringetje (iets te maken met de massa) weg gehaald en tot nu toe draait de ketel zonder storingen.

Ik wilde de mensen die gereageerd hebben nog eventjes bedanken, want door hun is het probleem opgelost !

Verder.... wilde ik eigenlijk graag nog wat weten: in een reactie stond dat het dichthebben van radiatoren boven en in de hal een verkeerde zuinigheid zou zijn. Ik zou nog graag willen weten waarom ? Wij hebben niet graag warmte op de slaapkamer, maar als dit beter zou zijn.......

Bedankt en groetjes,
Jan
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #19
Evenredig stoken is zuiniger. Als de deur naar de hal open gaat komt er weer kou Nasr binnen. Als je daar ook stookt heb je minder koudeval vanaf die plaats.
 

Janussie

  • #20
Aan moderator Jan,

Bedankt allemaal en nu kan het "slotje" er wel weer op !

groetjes,
Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu