Stank in gootsteenkastje

Cornelis

  • #1


In het gootsteenkastje in mijn vrij nieuwe keuken heb ik last van rioolstank. Niet altijd even sterk maar het is toch vrij irritant. Het komt echt uit het kastje, onder de kast achter de plint is niks te ruiken. Alles is ook vloeistof dicht, geen lekkage sporen te vinden. Voor ik alles ga afbreken en opnieuw opbouwen wil ik graag vragen of alles zo wel klopt en ik geen denkfout maak.

De twee spoelbakken zijn met die schuine witte pijp verbonden. Er gaat vervolgens van de diepste bak een pijp naar de sifon. In die pijp is ook de vaatwasser aangesloten (grijze ribbelslang), dus nog voor de sifon.

Na de sifon gaat de afvoer over in een verticale buis achter het schot. Onder in die buis zit een aansluitpunt voor de overdruk van de close in boiler. Die zwarte slang hangt in een boog zodat je ook een soort sifon krijgt. Ik heb de aansluiting nog met Polymax extra afgedicht, omdat ik het een wel erg gammele constructie vond, overigens geheel volgens de gebruiksaanwijzing.

Zou het kunnen komen door zo'n schuifmof, die wel vloeistof dicht is maar toch rioolstank doorlaat?
 

Cornelis

  • #2
Wat ik me afvraag. Als de vaatwasser leeg pompt of als je een volle wasbak leeg laat stromen, creert dat genoeg vacuüm in de verticale pijp om de "sifon" van het overdruk ventiel van de close in boiler leeg te trekken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die zwarte slang is die ook aangesloten op een buis van het riool. Het lijkt net of deze zo in een T stuk hebben geschoven.
 

Cornelis

  • #4
Ja die zwarte slang is ook aangelsoten. Je kunt min of meer zien dat er vanaf de uitgang van de sifon een pijp loodrecht naar beneden gaat. Daar zit de zwarte slang op aangesloten met een speciaal t-stuk dat bij de close in boiler meegeleverd werd. Daar zit ook nog een rubber afsluitring in. Alles bij elkaar vond ik het ook een erg matige constructie, dus heb ik het onlangs weer losgehaald en nu met kit nog weer eens gemonteerd. Helaas heeft dat tegen de stank niks geholpen.

Ik ben volledig bereid alles weer af te breken en opnieuw op te bouwen. Ik kan het schot achterin het kastje er uitzagen zodat ik er beter bij kom. Maar ik wil eigenlijk wel zeker weten dat ik een constructie maak die echt stankdicht is. Vandaar dit onderwerp op klusidee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met kit lijkt me ook niet de oplossing. Hecht die kit wel aan die verschillende materialen.
Als je er nog bij kan ik bedoel om een goede lijmverbinding te maken in dat speciale T stuk en daar ook een sifon hangen.
De grijze slang gaat redelijk strak over de tuit. Niet strak krijg je dat met een slangklem niet goed afgesloten.
Weet je zeker dat de aansluiting op het riool, dus onder de vloer, 100% dicht is. De buis die door de vloer steekt heb je die ook weer goed, dicht, afgewerkt.
 

Cornelis

  • #6
Ja, alles is droog onder de kast en onder de vloer in de kruipruimte. De stank hangt ook echt IN het kastje, eronder is niets te ruiken.

Ik ga in elk geval dat speciale T-stuk vervangen door een normale met een normale siphon. Dan kan de zwarte slang daar gewoon los inhangen.

De grijze slang van de vaatwasser kan toch niet voor stank zorgen? Dat zit VOOR de sifon, dus in het openlucht gedeelte.

Zit het hier goed met de beluchting? Ik heb een beetje mijn twijfels of de sifon voor de closeinboiler (zwarte slang) niet vacuüm getrokken en dan leeggezogen wordt. Zal ik een beluchter bovenin de verticale pijp zetten? Of heeft dat geen zin en zorgt dat alleen maar voor meer problemen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Droog zegt helemaal niets. Een heel klein gaatje is voor stank al voldoende.
Daar heb je gelijk in die slang zit achter uuh voor het sifon.
Het sifon van de vaatwasser en het eventuele sifon van de boiler kunnen worden leeg gezogen. Gewoon kijken wat er gebeurd.
Hoe zit die slang aan de andere kant van de boiler aangesloten. Toch wel absoluut lucht-en water dicht of zit er nog een sifon voor.

Eerlijk gezegd snap ik nooit waarom we als DHZ geen twee afvoeren op het riool aansluiten. Die malle van pijpjes geeft altijd gezeur. Daar heb jij niets aan maar toch.
 

Cornelis

  • #8
Nou dan ga ik de boel maar weer open slopen. En vervangen door degelijk gelijmde verbindingen ipv al die manchetten. En ik ga eens goed kijken wat er gebeurd kwa leegzuigen van sifons.

Die zwarte slang zie je daarboven op de inlaatcombinatie, een soort overdrukklep aangesloten zitten. Dat is net als bij een CV ketel, gewoon een klep die maar af en toe een klein beetje lekwater afvoert. Doordat de slang in een u-bocht loopt krijg je een sifon. Allemaal helemaal volgens de gebruiksaanwijzing aangesloten, maar een echt mooie constructie vind ik het niet.

Je hebt gelijk met die twee afvoeren. Maar dat kan ik nu niet meer veranderen zonder het hele keukenblok er weer uit te slopen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
ik ga in elk geval dat speciale T-stuk vervangen door een normale met een normale siphon. Dan kan de zwarte slang daar gewoon los inhangen.
Dat zou ik niet doen want zoveel water komt niet uit de inlaatcombinatie om de sifon te vullen en deze sifon gaat het water verdampen en je hebt nog stinkerij.

zelf vind ik het maar een rare spoelbak aan sluiting en heb meer het idee dat er door geen beluchting zodat de zwarte slang wat leeg trekt en dan stinkkerij krijgt.


Je kan beter een andere dubbele spoelbak aan sluiting nemen met 1 sifon en een vaatwasser aan sluit stuk die gestroomd lijnt is.

Mocht er geen wartels op de pluggen zitten dan moeten deze ook vervangen worden.

 

Cornelis

  • #10
Hartelijk dank Henk. Daar kan ik wel wat mee.

Die wasbak aansluitingen kan ik niets aan veranderen (zitten trouwens op sommige plekken wartels, andere plekken zijn schuifmoffen). Dit is wat er bij geleverd is, en het is niet echt een standaard maatje of zo. Maar je andere suggesties zijn wel realiseerbaar.

Van het weekend eens kijken hoe ik het aan ga pakken.

Wat ik trouwens niet zie in jouw voorgestelde afvoer is een beluchter. Is dat echt niet nodig als je stroomafwaarts nog een syphon hebt zitten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu