Stank door afvoerloze gashaard

Walterjacobs

  • #1
Sinds 1,5 jaar hebben we voor de sfeer een afvoerloze gashaard (merk: Element4, type: Van Ruysdael) in de woonkamer. Iedere avond na het aanzetten van de vlam produceert deze stinkende rookgassen. Na een kwartier verdwijnt de stank echter weer. Mogelijke oorzaken zoals: stof, een lekkende afdichting, gebruik van luchtverfrissers of vluchtige schonmaakmiddelen of planten die bepaalde stoffen afscheiden, heb ik allemaal onderzocht en uitgesloten.

Mijn vermoeden is nu dat de katalysator eerst op temperatuur moet komen alvorens het de stikstofdioxide in het rookgas goed omgezet wordt in stikstof en zuurstof. Volgens de fabrikant kan dit echter niet de oorzaak zijn...

Heeft iemand ervaring met dit probleem en de oplossing ervan?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik kan het apparaat niet maar was even bij de fabrikant op de site voor info Appel-Picasso-Matisse-Van 0Ruysdael.pdf afvoerloze gashaard

Inleidende opmerkingen voorafgaand aan de installatie

die gaf ook aan dat je minimale permanente ventilatie opening van 100 cm2 benodigd, Daarnaast moet er een
raam of ventilatierooster aanwezig zijn, dat geopend kan worden


is de haard ook al schoongemaakt dat MOET iedere jaar

maar wat gaf de fabrikant aan wat de oorzaak was na 1,5 jaar gebruik
 

Wouts

  • #3
Die minimale ventilatie moet je hebben zodat je woning niet vol raakt met CO2 en de haard genoeg zuurstof heeft. Zou die stinken en slecht gaan branden omdat er te weinig zuurstof aanwezig is zou die stank niet na een kwartier weg zijn.

Je zou de haard is aan moeten steken en een uur in een andere kamer moeten gaan zitten. Dan binnenlopen en kijken of de stank er hangt? Misschien bedriegt je neus je wel?

Heb je een ventilator of iets van ventilatie / tocht vlakbij de haard? Na een kwartier is een haard op bedrijfstemperatuur en ik kan me voorstellen dat in een dergelijk toestel de trek richting de katalysator na een kwartier beter is dan in het begin. Wellicht dat hij daardoor in de beginfase niet werkt maar tocht kan ook de oorzaak zijn, en dat na een kwartier de 'trek' van de haard het van de tocht wint.

Heb je overigens geen steentjes of iets van nep houtstammen over het vuur heen geplaatst?
 

Walterjacobs

  • #4
Enkele reacties:
- De haard stinkt al vanaf het moment van installatie 1,5 jaar geleden.
- De fabrikant weet alleen nog te melden dat het probleem niet aan de gashaard kan liggen.
- Te weinig zuurstof kan niet de oorzaak zijn: minuten nadat de gashaard brand stinkt het al. Overigens is er ook veel meer ventilatie dan de minimale voorgeschreven oppervlakte van 100 cm2.
- Mijn overige huisgenoten en ik zijn al meerdere keren vanuit de verse buitenlucht de woonkamer in gelopen en ruiken dan meteen de stank.
- Er ligt niets over het vuur: lucht kan vrij toe- en wegstromen.

Mijn theorie is dat de stank na ongeveer een kwartier weer verdwijnt omdat dan de katalystor in de gashaard pas goed werkt en de stank veroorzakende stikstofdioxide door de continue luchtcirculatie een 2e keer door de gashaard gaat en dan alsnog omgezet wordt in het reukloze stikstof en zuurstof.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik zou zeggen laat situatie door de fabrikant eens bekijken als je toch al 1,5 jaar last van hebt.

Hun kunnen beter bepalen samen met u wat er aan te doen is.


Succes.
 

Wouts

  • #6
Hoe zit het nu met de tocht of evt. ventilatie openingen naast de haard? Hangt de haard naast een deur? Kun je hier een foto van maken?

Uit de handleiding van de fabrikant:

De ventilatieopening mag niet achter of in de directe nabijheid van het toestel zijn
geplaatst, omdat dit de werking van het ODS-systeem nadelig kan beïnvloeden. Het
toestel mag niet binnen 1 meter van een bestaande luchtopening geplaatst worden, en
nieuwe luchtopeningen mogen niet binnen 1 meter van het toestel worden geplaatst.



Ze geven dit niet voor niets aan. Ben zelf van mening dat het goed zou kunnen dat het katalysator systeem pas inslaat op het moment dat de haard warm is. Hij trekt dan meer. Bij een traditionele openhaard heb je ook gevallen waarbij de rook terugslaat totdat de haard op 'bedrijfstemperatuur' is. Waarom zou dit met de 'trek' naar het ODS systeem niet zo kunnen zijn?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Heeft u ook mechanische ventilatie of wtw in huis.
De afzuiging of inblaas kan invloed hebben.
 

Walterjacobs

  • #8
Ik heb een aantal reacties mogen ontvangen maar de "gouden tip" zit er helaas nog niet bij. Evenals auteur Wouts ben ik van mening dat de katalysator die eerst op "bedrijfstemperatuur" moet komen de meest waarschijnlijke oorzaak is. Ook de fabrikant Element4 heeft inmiddels gereageerd maar zij zitten overduidelijk nog niet op de tour om het probleem bij zich zelf te zoeken. Zie onderstaand hun e-mail. De bijgesloten foto van de ophanging van de gashaard (ik stuurde hun deze reeds eerder toe), geeft m.i. toch duidelijk aan dat de oorzaak geen "muurverf" kan zijn.

-------------------------------------
Geachte heer Jacobs,

Excuses voor de wat late reactie.

Ik heb een en ander ook aan mijn collega voorgelegd, maar het geur issue blijft voor ons een raadsel.

Het enige wat wij nog kunnen bedenken is dat bij het opwarmen van de haard, de directe omgeving een geur afgeeft, bijvoorbeeld een muurverf die gaat geuren als hij warm wordt?

Met vriendelijke groet,

Benno de Groot

Element4 bv
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
De haard verwijderen en een "los" tijdje testen lijkt me het makkelijkste
om de oorzaak te achterhalen. Blijft de geur dan is het inderdaad de kachel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu