Stalen spiltrap demonteren

Marieke87

  • #1
Beste allemaal,

Wij gaan binnenkort onze trap vervangen.
We hebben nu een rechtsdraaiende spiltrap voor 2 verdiepingen, deze bestaat per tree uit een metalen gedeelte wat samen de spil vormt. Heeft iemand tips hoe dit zo netjes mogelijk te demonteren. En weet iemand misschien of dit uiteindelijk gebruikt kan worden voor twee afzonderlijke trappen?

Ik ben benieuwd of iemand tips of ervaring hiermee heeft!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even 1 of meer foto's, ook eentje van de onderkant van de trede's.
 

Marieke87

  • #3


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zo'n trap heb ik wel eens uit elkaar gehaald. Maar bij mij zat de leuning anders in elkaar.

De treden zaten bij mij met een inbus vast aan de spil. De bovenste tree zat aan de verdiepingsvloer vast. Ze kunnen erg vast zitten. Flink wringen was wel nodig. En losslaan met een moker.

Terugplaatsen in twee delen kan, maar je moet dan een extra trede voorzien van een zelfde bevestiging bovenaan. Daar is wellicht wat laswerk voor nodig.

De treden zitten gewoon met houtdraadbouten vast. Nummer alles voor de zekerheid.
 

Marieke87

  • #5
Helaas is het niet gelukt om de trap netjes uit elkaar te halen.
Elke tree zat met schroef en bout door de spil heen vast gesoldeerd. Maar bedankt voor de reacties!
 

Kschouten

  • #6
Wij hadden zo te zien precies dezelfde spiltrap. In de ringen waar de treden aan vast zitten waren 2 gaten geboord, 4,8 cm van de onderkant en de bovenkant van de ringen, precies tegenover de treden. Hier zijn korte boutjes in gedraaid zodat de ringen vastgeklemd werden op de spil. Daarna zijn de koppen van de boutjes afgeslepen. Bij een deel van de ringen kon ik door de verf heen zien waar de boutjes zaten, bij andere ringen waren ze zo goed afgewerkt dat ik zelfs na afschuren van de verf niet zag waar ze zaten. Maar omdat ze bij alle ringen op dezelfde plaats zaten kon ik dat wel inschatten.
Het heeft me een dag en 4 boortjes gekost om alle boutjes uit te boren. Goed gereedschap is het halve werk. Voor wie het ook een keer moet doen: zorg dat er geen spanning op de treden staat, want dan kan (vooral bij de bovenste trede) de trede gaan verdraaien voordat de boutjes helemaal weggeboord zijn. En dan komt de ring alsnog klem te zitten.
De bovenste trede heeft een dubbel hoge ring, daarop is de spil verlengd zodat je deze kan vasthouden bij het betreden van de trap. Deze verlenging zit niet vast aan de rest van de spil, dus als de boutjes van de bovenste trede uitgeboord zijn dan kan de trede plus de verlenging omhoog getild worden.
De leuning zit met boutjes vast op de spijlen, deze worden zichtbaar als het kunststof profiel verwijderd wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu