Stalen gasleiding geroest - dichtsmeren cementdekvloer

H

  • #1
Beste forumleden,

In betreft een jaren 40-50 huis. In de woonkamer kwam ik tot de ontdekking dat de gasleiding die in de cementdekvloer ligt voor zo'n 30 tot 40 cm bloot ligt( inbouwkast). Ik kwam tot de ontdekking omdat het er heel vochtig was. De waterleiding ligt er naast en deze heb ik op 8 bar 20min af laten persen en geen lekkage. Optrekkendvocht lijkt mij. De gasleiding is erg geroest door optrekkend vocht.Een groot karwei te vervangen zegt de loodgieter. Hij stelde voor om de cementdekvloer dicht te smeren zonder de leiding te coaten. Hij gaf aan dat beton goed hecht op roest, dat is ook wel zo maar de muur/ vloer is naar mijn idee zo verzadigd dat injecteren ook weinig zin heeft....

Graag hoor ik jullie reacties.....
 

Gamgra

  • #2
Wat je kan doen, is beginnen met de kast goed te ventileren.

Na het drogen, beginnen met het zo ver mogelijk wegpeuteren/hakken van de losse cement dekking, je moet dit met de nodige voorzichtigheid betrachten zodat je vooral de leiding niet beschadigd, ik zou het gas even afsluiten.

Daarna de stalen gasleiding met een staalborstel goed schoon en roestvrij maken, na het reinigen en borstelen kan je de boel pas goed inspecteren.

Indien er diepe ronde putten in de leiding zitten, van meer dan 1 a 1.5 mm moet je de boel vervangen.
Indien de corrosie slechts oppervlakkige is, kan je alles met ijzermenie behandelen en na drogen met een behoorlijke laag cement afdekken.

Ton
 

H

  • #3
Bedankt voor de reactie,

Hoe zit het dan met de hecting? Waarom dan toch een meniprimer gebruiken?

Groeten
 

Gamgra

  • #4
Humphrey,

Maak je geen zorgen over de eventuele hechting van de cement, de menie is een eerste stap om je staal te beschermen tegen corrosie.
Het hoeft overigens geen menie te zijn het mag eender welke kwaliteits metaal primer zijn.

Je kan wat mij betreft ook een of andere daarvoor geschikte tape gebruiken, allemaal oke zolang vocht en zuurstof geweerd wordt.
Vroeger werd voor dit soort werk DENSO TAPE gebruikt, weet niet of het nog bestaat, was wel een vuile boel, maar perfect spul.

Het aller belangrijkste is om de boel goed te reinigen en overtuigd te zijn dat er geen enstige corrosie is voordat je de pijp gaat onderstoppen.

Update: heb even gegoogeld en die Denso tape bestaat nog steeds, misschien dat je loodgieter hem zelfs wel eens gebruikt heeft.

Ton
 

H

  • #5
Ik weet nu wat me te doen staat.

Bedankt Ton
 

Xr8

  • #6
Laat in ieder geval de gasleiding ook afpersen. Het komt wel vaker voor dat deze leidingen doorrotten, vaak bij doorvoeren door beton ed zonder mantelpijpen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu