Stal / schuur met overkapping

Mvneerbos

  • #1
Komende voorjaar wil ik aan mijn eerste project gaan beginnen. Heb al wel de nodige klus-ervaring, maar nog niet echt bouw-ervaring vandaar mijn uitvoerige voorwerk.

Ik wil mijn ideeën hier even toetsen.

----

Op een stuk land willen we een aantal dwergschaapjes plaatsen, waarvoor ik een stal wil bouwen. Daarnaast ga ik een kleine aanhanger aanschaffen die ik ook in deze stal wil plaatsen. Het plan is dus om de ene kant in te richten en aan de andere kant een soort garage te maken. Ik hoef er niet goed in te kunnen staan, in dacht zelf aan een nokhoogte van ongeveer 225. De afmetingen worden verder 5 bij 2,5.

Mijn plan is als volgt.
1. Stuk uitgraven waar het geheel moet komen tot ong 20cm en hier geel zand inrijden, goed aantrillen etc.

2. Gaten graven op 6 punten voor de palen. Ik wil gebruik maken van paalhouders die je nog kan verstellen in de breedte en hoogte. Deze wil ik instorten in beton.

3. Na uitharden de palen plaatsen en de balken tussen te palen plaatsen. Dit wil ik aan de buitenkant van de palen doen en d.m.v. draadeindes bevestigen aan de palen. Reden hiervoor is dat de palen wat verder naar binnen staan en ik eventuele kleine correcties vwb waterpas nog kan corrigeren.

4. Balken dak maken/ plaatsen (alleen weet ik nog niet goed hoe ik dit moet doen). Maak je deze op de grond en plaats je dit driehoek dan in één keer erop? Of hoe wordt dit normaal gesproken gedaan en zorg je er ook voor dat ze allemaal exact hetzelfde zijn?

5. Balklaag d.m.v. balkdragers plaatsen als soort verdiepingsvloer. Dit is alleen bedoeld om wat balen stro en wat voor op te plaatsen.

6. Tussen de palen een rand van betonbanden maken, zodat het hout van de grond en bij eventueel hoog water door harde regen het er niet in loopt. Vervolgens in de gehele schuur tegels leggen, voor de aanhanger als ondergrond en voor de stal als basis van de verhoogde vloer (ivm kou in de winter).

7. Vervolgens aftimmeren met rabatdelen en deur/ramen maken. Dak wil ik ik met gewone platen aftimmeren en dan voorzien van daksingles. Gaat dat ook met het afdakje dat ik er aan wil maken, hoe maak je zo'n overgang en heb je dan geen last van lekkages oid?

8. Van tevoren leg ik er ook alvast stroom naartoe, dit ga ik dan aansluiten. Deze laat ik ongeveer in het midden uitkomen, zodat ik een centraaldoos kan maken op de scheidingswand tussen stal en garage.

9. De palen van de overkapping wil ik niet in beton storten, maar gewoon met normale paalhouders plaatsen, is dat verstandig?

10. Afwatering doe ik gewoon met een regenton, kan mooi als drinkwater voor de beesten.

Ik hoor graag van jullie of dit logisch is en wat ik eventueel beter/slimmer kan doen.

 

Stefan666

  • #2
Ik mis een fundering..

Paaltjes in beton is leuk om een hek omhoog te houden, niet om een ruimte van 2 bij 5 recht en omhoog te houden.


Wat ga je met de rest van het regenwater doen ?
Beetje regenbui vult een ton héél vlot.
Zo snel drinken schaapjes nu ook weer niet ;p
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor ondergrond hebben we het over?

De kapconstructie kan met een sporenkap of gordingkap. Spanten maak je op hoogte of op de grond, wat je zelf handiger vind en afhankelijk van de grootte/gewicht.

Het afdak maak je hetzelfde als de stal.

Heb je bij de gemeente gecontroleerd of het op die plek kan en of er een vergunning nodig is?
 

Mvneerbos

  • #4
Tnx voor jullie antwoorden;

@Stefan666;
Ik had gedacht/gehoopt dat een fundering niet hoefde. Is het voor de fundering genoeg om een stuk uit te graven, plastic in te leggen en beton storten, of moet er een bekisting omheen?
En stort ik dan de paalhouders hierin mee?

Binnen een meter of 5 zit een sloot, het is dan wel een optie om 1 kant in de ton te laten komen en de andere kant uit te laten komen in de sloot.

@IJkenhout
Het is een zandondergrond. Is dit van belang voor de funderingsvraag?

Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar een sporenkap, maar heeft wat zijn de voor- en nadelen tussen de 2?

Ik heb al gecontroleerd bij de gemeente, aangezien ik een andere vergunning nodig heb. Er is enkel een meldingsplicht, mits de nok onder de 3 meter blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu