Stadsverwarming ontluchten

Thehog

  • #1
Ik heb stadsverwarming met kranen op de aan- en afvoer in de meterkast. Om de radiatoren te kunnen schilderen heb ik deze kranen dichtgedraaid en alle water uit de leidingen en radiatoren gehaald.

Nu heb ik de radiatoren weer aangesloten en wil ik de waterdruk er weer opzetten. Aangezien er geen ontluchtingskranen op de radiatoren zitten (ribben-model uit jaren '60) vraag ik me af hoe ik dit het best kan doen...

- Eerst afvoer opendraaien en na een tijdje aanvoer?
- Eerst aanvoer opendraaien en dan afvoer?
- Conische koppeling tussen thermostaatkraan en radiator gebruiken als ontluchtingskraan?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

N.B. het betreft een systeem waarbij iedere radiator een eigen verbinding heeft met de aan- en afvoer. De radiatoren staan dus niet in "serie" gekoppeld.
 

Fiesiekus

  • #2
Heb ooit eens radiatoren zonder ontluchtingsnippels moeten ontluchten en wel als volgt: Als de afvoer onder zit die als eerste opendraaien, en inderdaad ontluchten via de wartel van de toevoer (als die boven zit) Als er geen lucht meer uitkomt wartel vastdraaien (vast=vast) en als laatste de toevoer openzetten.
 

Fiesiekus

  • #3
En...is 't nou gelukt? D.w.z. geen lucht in radiatoren achtergebleven??
 

Thehog

  • #4
Ik heb dit weekend de radiatoren aangesloten. Een tuinslang aan het aftappunt gehangen en de radiatoren van onder af aan bijgevuld. Ontlucht via de conische koppelingen met de thermostaatkranen dichtgedraaid. Werkt prima zo en is nog snel ook :-)

Enige probleem is dat ik bij twee radiatoren de conische koppelingen van de afvoer lekten! De lekkage was beperkt tot 1 druppel per half uur o.i.d. maar toch... Ik heb dit "opgelost" door hennep en fittersvet op het schroefdraad te zetten. Theoretisch is een conische koppeling (metaal-op-metaal) waterdicht maar dit loste wel het probleem op.

Geen idee of dat ook voor de lange termijn zo is.
 

Fiesiekus

  • #5
Een geringe lekkage wil, zeker bij koperen/messing koppelingen nog wel eens vanzelf dichtroesten

Bedankt voor het terugmelden :P
 

Thehog

  • #6
Ter afsluiting nog een tip. Als je na het afvullen en ontluchten nog een koppeling wilt losmaken (in mijn geval een afvoer koppeling van een radiator) dan kun je dat het best als volgt doen:

- draai de hoofd aan- en afvoer dicht
- tap (met tuinslang) water af bij een van de radiatoren
- wacht tot er geen water meer uitstroomt

Nu kun je één koppeling losdraaien. Door de onderdruk die in het systeem is ontstaan zal er niet veel water weglopen. Bijkomend voordeel: als je niet te vee lucht in het systeem laat komen dan hoef je alleen maar opnieuw te vullen. Ontluchten is niet meer nodig. NB. Als je 2 koppelingen losdraait dan is de onderdruk-situatie weg en loopt het systeem leeg.

PS. de koppelingen zijn nog steeds waterdicht dus het pijphennep+fittersvet dicht de boel goed af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu