Spuitende wasbak door broyeur

Rembo

  • #1
Vorig jaar hebben we de badkamer verbouwd en ook daarin een wc geplaatst. Doordat er voorheen geen wc zat en ook geen reguliere wc afvoer hebben we gekozen voor een broyeur. De broyeur is aangesloten op de afvoer van de wasbak. Onderaan de grijze pvc pijp onder een hoek van 45 graden net boven de grond. Vanuit daar gaat het direct naar de hoofdafvoer een verdieping eronder. Net boven de aansluiting is een tussenstuk geplaatst met een klepje zodat water altijd naar beneden gaat en niet omhoog de afvoer in.

Het probleem is als volgt. Wanneer de wc wordt doorgetrokken pompt de broyeur met enorme kracht het water door de afvoer. Deze kracht zorgt er denk ik voor dat lucht wordt verplaatst en het water in de sifon eruit blaast en zodoende uit het putje komt.

Er is mij wel eens gezegd dat er in de pijp die van de sifon naar de muur loopt een ontluchting moet komen. Zo kan de lucht er uit en komt er geen druk meer te staan op de sifon.

Is dit een juiste gedachte? Hoe moet zoiets gemaakt worden?

alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Een ontluchting zou kunnen, maar die moet je tot boven het dakbeschot aanleggen. Wat zijn de mogelijkheden daarvoor?

Verder geef je wat weinig info, hoe lang zijn de stukken rioolpijp? Diameters? Hoe hoog zit die wastafel?
 

Rembo

  • #3
De broyeur en de wasbak zitten beide op dezelfde verdieping. Ze staan naast elkaar tegen de muur. Ze zitten nagenoeg dus ook op dezelfde hoogte.
De wasbak heeft een normale hoogte
De afvoer gaat de grond in en daar kan ik niet meer bij.
De pvc afvoerbuizen zijn 40 mm. De ruimte van de sifon naar de muur is +/- 40 cm.

De ontluchting waar ik aan denk zou geen open verbinding zijn met buiten maar meer een ventiel die de overdruk weg laat vloeien. Die zou ik kunnen plaatsen tussen de sifon en de muur.

Bestaat zoiets, of is zoiets zelf te maken en werkt het dan ook als ik denk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe lang is dat al zo ?
 

Fiesiekus

  • #5
Denk, net als Jan, ook aan een beginnende verstopping.

Een ventiel dat overdruk loost, geeft rioolstank in de badkamer.
 

Rembo

  • #6
Deze situatie is al meteen vanaf het begin. Je went er aan op een gegeven moment maar ik wil het nu wel graag oplossen. Een verstopping de oorzaak? Dat zou ik niet kunnen zeggen.

Dat ventiel waar ik aan dacht zou toch open gaan door de druk en weer dicht door de zwaartekracht en afsluiten met een rubbertje?
 

Fiesiekus

  • #7
Jawel, maar hij blaast tijdens de overdruk wel rioollucht in de badderkamer.
 

Snavel

  • #8
Je moet geen onluchter gebruiken die op een sifon zit maar een losse ontluchter (durco)

groeten
 

Mark en 3 meiden

  • #9
Het "klepje" moet zo dicht mogelijk bij de wasbak geplaatst worden
de lucht die verplaatst word door het klepje duwt je sifon leeg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
@ Fiesiekus, ik dacht niet aan een verstopping maar aan een verkeerde aanleg.

@ Rembo, ik zit te denken dat er geen ontluchting op de leiding zit die verderop loopt, met name de standleiding dient een ontluchting door het dak naar buiten te hebben.
 

Xr8

  • #11
Heb dit ook meegemaakt, komt vaak doordat de sanibroyeur nogal hard afpompt. Dit in combinatie met een dunne afvoer geeft dit soort problemen.

Ik heb het opgelost met een keerklep tussen de fontein. Werkt prima. Zorg wel dat deze keerklep bereikbaar is, deze zijn te reinigen.

Succes.
 

H@ns

  • #12
Er moet een keerklep (anti retourklep) tussen sifon en aansluiting en deze moet ook op de juiste wijze gemonteerd zijn, dwz; sluiten zodra de druk uit richting broyeur komt.

Dit staat ook in elke handleiding van een broyeur
 

H@ns

  • #13
Sorry Xr8, lees net dat jij exact hetzelfde schrijft..
had iets te snel op antwoord geklikt :oops:

[ik dacht: "opschieten! straks is de site weer offline" :wink: ]
 

Fiesiekus

  • #14
Rembo schreef:
Net boven de aansluiting is een tussenstuk geplaatst met een klepje zodat water altijd naar beneden gaat en niet omhoog de afvoer in.
En dit dan?
 

H@ns

  • #15
Je bedoelt dit:?
De broyeur is aangesloten op de afvoer van de wasbak. Onderaan de grijze pvc pijp onder een hoek van 45 graden net boven de grond. Vanuit daar gaat het direct naar de hoofdafvoer een verdieping eronder. Net boven de aansluiting is een tussenstuk geplaatst met een klepje zodat water altijd naar beneden gaat en niet omhoog de afvoer in.
Ik lees daarin dat de keerklep onder de aansluiting met de wastafelafvoer geplaatst is, namelijk "net boven de aansluiting" met de hoofdafvoer...

Het is niet helemaal duidelijk omschreven maar het feitelijke probleem geeft overduidelijk aan dat er ofwel een keerklep op de verkeerde plek geplaatst is, of hij zit verkeerd om.
(wat in eerste instantie wellicht onlogisch klinkt omdat anders de wasbak niet af zou voeren maar: bij elke spoelbeurt gaat de klep open waardoor eerst het water eerst terug omhoog komt en daarna wel deels afgevoerd wordt dus dit zou kunnen indien de keerklep inderdaad vrij laag in de wastafelafvoer gemonteerd is)

Als een juiste keerklep op de juiste plaats zit, en juist gemonteerd is moet het probleem opgelost zijn.

Er zijn meerdere soorten kleppen; veerbelast, stromingskleppen, met inspectie luikje, zonder, voor horizontale montage voor vertikale montage, voor drukriolering etc. kortom even naar de gespecialiseerde winkel voor advies en aanschaf
 

Rembo

  • #16
Bedankt allemaal voor jullie antwoorden!

De keerklep is een rubberen soort en zou volgens mij boven de pvc mof (T-stuk) geplaatst moeten worden waar wasbak en wc elkaar tegenkomen. Wat ik dus nu begrijp uit het hele verhaal is dat er een ontluchting, of een open verbinding met de buitenlucht moest zijn zodat er geen druk opgebouwd kan worden in de afvoer. Dat is de oorzaak van het probleem. De hele wand is al dicht gebouwd en open breken is te gek om nu weer te doen.

Het beste is, lijkt mij, gevolgenbestrijding helaas, om het putje van de wasbak aan te passen met een soort deksel zodat de weg van het water omhoog wordt tegengehouden.

Nogmaals bedankt en succes met alle verder klussen in de toekomst.

Groeten!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu