Spuitasbest op waterleidingen?

Keeskrak

  • #1
Hallo,

In mijn huis op de bovenste verdieping van een flat (5 hoog) lopen waterleidingen door de muren en kamers. Nu heb ik gemerkt dat er aan de bovenkant van de leidingen onder het plafond wit poeder vrijkomt als ik er overheen veeg.

Nu maak ik mij zorgen dat het misschien asbest is omdat het een oudere flat is. Kan dit spuitaspest zijn in combinatie met gips? Zo ja, moet ik hiervoor iemand inschakelen of kan ik zelf iets doen? Helaas kan ik weinig afbeeldingen vinden van spuitaspest op internet, terwijl dit wel de meest gevaarlijke vorm is van asbest...

Enorm bedankt!

Kees

Waterleiding:


Boorgaatje in muur:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zoals die vellen erbij hangen denk ik meer aan latex of zelfs veegvaste verf ("veegvast"). Hoort natuurlijk niet op een metalen leiding aangebracht te worden, maar indien het dat inderdaad is, kan het geen enkele kwaad.

En het zou ook gewone, slecht aangebrachte verf kunnen zijn, maar dat poedert niet echt. Poederen is typerend voor veegvast.

Veegvast lost heel makkelijk op in water, dat zou je dus kunnen proberen. Latex niet echt, maar wordt wel zacht of zelfs verwijderd door bijv. wasbenzine.

En je zou een velletje ervan aan een vuurproefje kunnen onderwerpen, asbest brandt namelijk niet.

Ik kan me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat men zo'n dun laagje asbest zou aanbrengen, ook niet dmv spuiten, want dat heeft zo geen enkele isolerende waarde.

Wil je het liever helemaal zeker weten, dan zou je een monster in een zakje kunnen opsturen naar een asbest testbedrijf. Even googelen met "asbest test" levert al snel enige resultaten op. Kost wel wat...
 

InstallateurRdam

  • #3
Geloof nooit dat dat astbest is maar dat maakt niet uit voor het verhaal.
Als je een vermoeden hebt niet aan zitten en een monster opsturen!
Heb deze week nog een monster opgestuurd kostte me 38 euro en had in 2 dagen het officiële rapport in me mail.
Wat een hoop mensen denken dat het handenvol geld kost is allang niet meer.

Gr Robin
 

Kacheltje

  • #4
Aangezien je in een appartement woont lijkt me dat er een vve is die je vast info kan geven.

Als het spuitasbest is zit het in het gehele complex. Spuitasbest is de gevaarlijkste vorm. Echt niet aanzitten dus en informeer bij de vve of installatie die het gebouw beheerd.

Als het appartement na 1977 is dan is er geen risico. In 78 is het gebruik ervan verboden in Nederland.
Het is bijna ook ondoenlijk om dit geheel vrij te krijgen en de kosten hoog.
 

Keeskrak

  • #5
Dank voor de reacties! Goed idee om het na te vragen bij de vve. Verder ga ik dan geen actie ondernemen want het zou inderdaad onlogisch zijn om zo'n dunne isolatie aan te brengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu