Spouw voorzetwand isoleren?

Boukehj

  • #1
Hallo,

Mijn net aangeschafte jaren 60 bungalow heeft buitenmuren met een luchtspouw. Aan de noordoostzijde zijn enkele zwarte schimmelplekken te zien aan de binnenzijde van de woning. Deze zitten op plaatsen waar kasten en een bed hebben gestaan. De dame die het huis voor mij bewoonde, ventileerde in het geheel niet.

Nu wil ik voorzetwanden gaan plaatsen voor de buitenmuren, met daarin isolatiemateriaal (dacht aan een meerlaags isolatiefolie). Opbouw:
Zowel verticaal als horizontaal houten rachels 22mm dik h-o-h 40 cm met een afstandhoudertje van een cm aan de muur bevestigen, daarop de isolatiefolie (bevat al een dampdichte laag aan de binnenzijde) en daarop 12,5 mm gipsplaat.

Nu vraag ik me twee dingen af:
- moet de spouw van 3 cm die ik zo creëer naar buiten toe ventileren?
- de dakconstructie is nu ongeïsoleerd en wordt warm. Daaronder gaat een gipsplatenplafond komen, maar bij voorkeur plaats ik eerst de voorzetmuur. Zou ik de spouwmuur aan de bovenkant moeten afsluiten? Of open laten richting dakconstructie?
 

MvanV

  • #2
In zo'n geval is het vaak makkelijker, en wellicht ook goedkoper, om de spouw te laten vullen door een gespecialiseerde naisolatiefirma. Dat kost rond de 17 euro per m2. Als je de prijs voor de folie, gipsplaten en de stucadoor optelt scheelt dat niet veel.
Met glaswol ben je waarschijnlijk trouwens goedkoper uit dan met folie, en is het makkelijker te verkopen, de isolatiewaarde van glaswol is onomstreden, terwijl over folies nog enorme discussie over meetmethodes is.


Als je tegen een spouwmuur isoleert hoeft er geen kier tussen om vochtredenen. Glaswol, piepschuim e.d mogen er direct tegen aan. Eventuele folie moet aan de binnenkant kant.
Meerlaags folies moeten wel een kier hebben aan BEIDE kanten. Zonder kier werkt de reflectie niet goed en werkt de folie zwaar suboptitmaal.
 

Boukehj

  • #3
Bedankt. Ik heb de discussies gelezen en durf voor deze muren wel een gokje te wagen. De Rc van het spul dat ik wil gebruiken is is 2,5 (en een 'Rti' van 5,6). Het is dunner dan de gebruikelijke isolatiematerialen (ook nog met twee luchtspouwen) en het betreft maar een klein deel van het totale huis.
En misschien hebben ze wel gelijk...

En qua kosten zal je wel gelijk hebben. Alleen de folie al kost 12,50 per m2.
 

Chathanky

  • #4
Lees de de verwerkingsinstructies eens na van die folie. Aan beide zijden hoort een spouw van 2 cm te zitten. Laat je dat achterwegen dan is de toch al betwiste waarde sowieso om zeep geholpen.

Er zijn folies op de markt die wel getest zijn met de meetmethode waaraan bv de minerale isolatieproducten ook aan voldoen. Geen RD waardes van 5,6 maar wel een goede waarde voor de dikte. Echter komt er altijd 4 cm bij aan spouwruimte.
 

MvanV

  • #5
Rti is een niet erkende maat.
Rc is wel erkend.
Glaswol kan je voor rond de 4 a 5 euro per m2 krijgen en dan heb je met 10 cm ook R2,5. PIR kan zelfs met zo'n 6 cm de R=2,5 halen, maar is wel weer bijna net zo duur.
 

Bernhard

  • #6
Als je aan de binnenzijde van een buitenmuur gaat isoleren zal de temperatuur achter de isolatie ca 10grd dalen. Omdat de muur al vochtplekken heeft is de kans groot dat door de isolatie nog meer en grotere vochtplekken optreden.
Mogelijk dat je eerst de oorzaak van de vochtplekken kan opsporen en dan spouwisolatie aanbrengen. Met spouwisolatie gaat de temperatuur van de muur omhoog en is er minder kans op condensatie.
mvgr Bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het lijkt me veel handiger de spouw te isoleren, dat kost geen ruimte en de kosten zullen niet veel uit elkaar liggen.

Ik denk dat met goed ventileren de zwarte plekken snel weg zijn, zelfs zonder isolatie.
Ook na het aanbrengen van isolatie moet er goed geventileerd worden.
 

MvanV

  • #8
De kans op vochplekken wordt juist kleiner als je op de voorgescherven manier isoleert. Met een dampdichte folie aan de binnenkant wordt het vocht van binnen tegengehouden, dat kan dan niet meer condenseren. Vocht van buiten condenseert niet tegen de muur, want die is, ook met isolatie, altijd net wat warmer dan buiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu