Spotjes doorlussen

Weswester

  • #1
Hi all,

In mijn koof wil ik een 3 tal spotjes gaan verwerken. Hoe kan ik deze het beste doorlussen.

In het onderstaande topic wordt gesproken over het gebruik van een een 'kroonsteentje'; waarbij iedere ingang 3 kabels krijgt. Dit lijkt mij niet heel veilig?..of wel Een lasklem lijkt me in deze situatie een beter idee.

Ref topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/spotjes-aansluiten.68068/
Zelf het ik het volgende in gedachten.



Gebruik lasklem:
 

Peter_H

  • #2
Hoe je het getekend hebt is prima.

Inderdaad de afgebeelde lasklemmen gebruiken en gewoon alle bruine van de drie snoeren samen met de schakeldraad in één lasklem en in de andere lasklem alle blauwe draden.

Wel hittebestendig snoer gebruiken of anders gewoon snoer van siliconensok voorzien.

Ik neem aan dat het om 230V spotjes gaat. Bij het gebruik van een transformator kan de kabellengte namelijk een rol spelen.

'Doorlussen' is eigenlijk iets anders. Dan ga je met de schakeldraad en de nul naar de eerste spot en van daaruit met snoer naar de tweede, enz. Dat is ook een optie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Alle elektra moet dubbel geisoleerd zijn.
Dus vanaf elke spot naar een lasdoos zoals jij tekend is idd de juiste methode.

Je kan met kroonstenen werken maar dan moet je de aders samennemen in een twin adereindhuls dan zou je 4 kabels op 1 kroonsteen kunnen zetten, en die kroonsteen moet weer in een doosje.
 

Weswester

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties. De spotjes die ik wil gaan gebruiken zijn LED spotjes (12v).

De onderstaande link van eigenhuis en thuis gebruikt hij 1 draad, waarbij hij telkens 2 bruine en 2 blauwe kabels op 1 spotje aansluit. Dit heeft als voordeel dat er slecht 1 kabel gebruikt hoeft te worden.

1. Is dit een veilige manier? De aansluiting van de lampjes (soort kroonsteen) zijn toch eigenlijk bedoelt voor 1 kabel, of is dit ook een slimme optie.

2. Daarnaast begrijp ik dat een lasdoos nooit weggewerkt mag worden. Wat is hier de reden van? op het filmpje zie ik van alles achter de gipsplaten verdwijnen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
1 hij twist de draden samen en druks ze in een kroon verbinding, dat geeft een behoorlijke kans op wegbranden van de kroonsteen, er moet altijd een adereindhuls om ook bij zwakstroom(12v).Bij gebruik van een twinhuls pers je de 2 losse draden tot 1 bundel, dan mag dat beschouwd worden als 1 draad en kan deze zo in een kroonsteen.
Vergis je niet, het is niet de spanning die brand veroorzaakt maar de stroom.1A bij 12v geeft net zoveel warmte ontwikkeling als 1A bij 230v.
echter is 12w bij 12v ook al 1A en bij 230v is 1A een vermogen van 230w
Je ziet dat je bij 12v al snel over behoorlijke stromen praat.


2
Lasdozen en stopcontacten moeten altijd bereikbaar blijven voor oa. inspectie en bij storingen.

Spijker een doos weg en je vind hem echt bij een calamiteit niet snel weer.
Ook leuk, sommige verzekeraars keren niet uit als duidelijk is dat de installatie niet aan de NEN1010 voldeed.
 

Weswester

  • #6
Helder verhaal :)

Bestaat er ook een mogelijkheid, veilige methode, waarbij ik 1 draad kan gebruiken.

Mijn centrale doos biedt geen ruimte meer om 3/4 extra draden aan te sluiten. Daarnaast wil ik niet in mij koof een extra centrale doos maken.

Wat ik overigens wel vreemd vind is dat sites als Karwei je adviseren om een stopcontact met transformator boven het plafond te plaatsen. Is dit dan niet in strijd met de veiligheid standaarden?
 

Peter_H

  • #7
Met één draad heb je geen stroomkring.

Je hebt het over 12V spotjes maar ik zie geen trafo in je tekening.

Vanuit de centraaldoos (zwarte en blauwe draad) laat je een kabel lopen naar de trafo. De trafo leg je dan op het plafond bij een spotje, zodat deze bereikbaar blijft (wel handig als je hem ooit eens moet vervangen). Zolang de trafo en de spotjes de warmte kwijt kunnen (genoeg ruimte en geen isolatie erop) zie ik niet in waarom dit onveilig zou zijn. De afstanden staan normaal gesproken in de handleiding.

Vanuit de trafo kun je de spotjes van spanning voorzien zoals in je schema.
 

Weswester

  • #8
Hoi Peter,

Begrijp ik goed dat bij het gebruik van een transformator alle draden vanuit dit punt komen? of heeft ieder spotjes z'n eigen transformator.

Is het daarnaast toegestaan om een opbouw stopcontact achter een verlaagd plafond weg te werken.

Wat ik wil vermijden is dat ik 8 kabels (4 spotjes) moet gaan trekken vanuit mijn huidige centrale doos.

Onderstaand snel twee plaatjes getekend

1. Via een transformator


2. Via de eigen huis en tuin aansluiting
 

Peter_H

  • #9
Hoi Weswester,

1. Dat ligt eraan. Je kan ieder spotje van een eigen trafo voorzien, andere trafo's zijn weer geschikt voor meerdere spotjes. Ze zijn ook als set te koop, bijvoorbeeld 3 spotjes met 1 trafo. Dan zit de draad met connectoren er al bij. Deze draad is meestal niet erg lang, wat betekent dat je de spotjes niet te ver uit elkaar kan zetten.

2. Ja, je mag een wcd achter een verlaagd plafond plaatsen. Doe dit wel in de buurt van het spotje, zodat je de stekker van de trafo er in kunt steken.

3. Tussen centraaldoos en trafo lopen maar twee draden (schakeldraad en nul). Gebruik je meer trafo's, dan kun je doorlussen van trafo naar trafo, eventueel met behulp van lasdozen of wcd's.

De tweede link die je hebt geplaatst vind ik een goed voorbeeld.
De eerste link met het filmpje roept meer vragen op dan antwoorden. Er wordt gezegd dat je alleen de lichtschakelaar hoeft uit te schakelen. Een schakelaar is snel (per ongeluk) aangezet. Gewoon de groep afschakelen, dan is de nul ook afgeschakeld, je hebt namelijk nooit garantie dat die spanningsloos is.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu