Spontaan springende zekering automaat

Tekkelsrule

  • #1
Soms, zo maar spontaan springt de zekering (dus niet de aardlek) van 1 groep. De situatie is als volgt: Groepenkast met 6 groepen, verdeeld over 2 aardlekken. Op de bewuste groep zit verlichting hal, verlichting kelder en verlichting keuken. Verder de hele boven verdieping, bestaande uit een overloop, 2 slaapkamers, badkamer, en op zolder (verbouwd tot slaapkamer) de verlichting en 2 stopcontacten.

Ik heb het volgende geprobeerd:
Eerst de automaat vervangen (hafkast van een jaar of 6 oud). Natuurlijk alle stekkers eruit gehaald en via verlengkabels op andere groepen gezet. Verlichting op deze groep uit gezet en niet meer aan gedaan. Verschillende malen alles na gelopen op een verloren GSM ladertje, cv ketel, klokjes of nachtlampjes. We zijn er dus van overtuigd dat alles er af is. En dan nog kan het uren goed gaan voordat hij springt. Soms als de zekering wordt ingeschakeld zie je een vonk, en dat duidt er eigenlijk op dat er een stroom loopt. Soms springt hij direct weer, soms kan het tot de volgende dag goed. De zekering wordt absoluut nog niet eens handwarm. Met een multimeter meet ik geen kortsluiting, maar een weerstand van zo’n 40 kohm. Volgens mij is hij zelfs lager geweest, maar dat weet ik niet meer zeker. Mij lijkt dat als er echt helemaal niets op zit, de weerstand oneindig zou moeten zijn.

Nu zou je kunnen voorstellen om in de centrale dozen draden los te trekken, en zo langzaam aan het bewuste circuit te vinden. Helaas, dit betreft een oud huis wat door vorige bewoners in een ver verleden al ooit flink verbouwd en herverbouwd is. Op de plaats van de lampen komt een pijpje uit het plafon, en zit geen centraal doos. Het huis is niet uit de tijd van het centrale leiding systeem, dus ze zitten overal wel tussen de plafons.
Optie 1, alle plafons eruit op zoek naar de centrale dozen en hierna plafons vervangen.
Optie 2, mooi vast liggende vloerbedekking van de zoldervloer aftrekken, overal gaten in de vloer zagen, en naderhand nieuwe vloerbedekking aanschaffen.

Ik ben opzoek naar optie 3, die veel goedkoper is en minder zweetdruppels kost.
Helaas wil deze door het warme weer even niet te binnen schieten.
Wie heeft de gouden tip?
 

Fiesiekus

  • #2
De groep laten meggeren, i.e. doormeten op lekstroom bij een spanning van 1 kV of zo.

Kan de erkende installateur voor je doen. Dit is anders een hopeloze zoektocht. Maar dan nog moet je waarschijnlijk in de lasdozen gaan zoeken.
 

Tekkelsrule

  • #3
Fiesiekus schreef:
De groep laten meggeren, i.e. doormeten op lekstroom bij een spanning van 1 kV of zo.
Als ik me niet vergis is dat de weerstand meten bij een hogere spanning. Als mijn multimeter al vindt dat er iets aan de hand is (40kohm vind ik veel), wat is dan de toegevoegde waarde van meggeren?

Er schijn ook nog zoiets te zijn als een puls zetten op de lijn, en meten wanneer hij terug komt. Deze tijd, samen met de looptijd van een puls in koperdraad geeft een benadering van waar het probleem zich kan bevinden. Maar ja, als je niet weet hoe de leidingen lopen, en je kunt niet bij de dozen….
Ik weet overigens niet hoe zo’n apparaat heet. Dit principe wordt ook gebruikt bij problemen in computer netwerken.
 

Fiesiekus

  • #4
In netwerken noem ik dat "pingen"of "echoen".

Die 40 kOhm geeft een lekstroompje van 5,7 mA. Daar zit 't 'm dus niet in; met een gewone multimeter haal je die eventuele sluiting er niet uit.
 

Tekkelsrule

  • #5
@ Fiesiekus
Aha, wordt me duidelijker. Maar het is al zeker dat er iets mis is in het circuit na de veiligheid. Ik snap nog niet wat je dan extra kunt bereiken met een Megger.
 

Fiesiekus

  • #6
De circuitweerstand meten. En na loskoppelen van delen van de groep, kijken of die circuitweerstand sterk stijgt.

Dan weet je ongeveer in welk deel de eventuele sluiting zit.
 

Tekkelsrule

  • #7
Aha, dus inplaats van de multimeter een megger gebruiken.
Tja, wat zal ik doen: mijn mooie plafonnetjes, of mijn tapijt eruit :(
 

Fiesiekus

  • #8
Tja, wat zal ik doen: mijn mooie plafonnetjes, of mijn tapijt eruit :cry:
Laten meggeren :cry: . Aha.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een Time Domein Reflectie meting heeft 0,0 nut in een installatie, elke las elk eind van een draad(stopcontact) geeft een reflectie.

Meggeren doe je met een spanning die 2xUnom is dus op ca 500vdc spanning.
Door deze hogere spanning komen isolatie defecten aan het licht de 9v van een ohmmeter is te laag om bv weerstand van water te meten terwijl dat toch het probleem wel kan zijn.

geen grondkabels?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Optie 3 verdiep je in installatie methodes en je komt uit bij het hoofdleiding systeem.
Neem daarbij een actieve tracer en zoek de dozen op.
deze zitten vaak of in het plafond van de hal of in de vloer van de overloop.
 

Tekkelsrule

  • #11
Ik ben bekend met het centraal dozen systeem, heb het vaak genoeg toegepast.
Wat bedoel je met een actieve tracer, een leiding zoeker?

Ik kreeg een tip om alle groepen, behalve genoemde, uit te zetten. Een energie slurper op bijvoorbeeld de zolder te zetten, en dan via een leiding zoeker op zoek te gaan naar de structuur van het betreffende leidingnet.
 

Fiesiekus

  • #12
Dat kan, maar dan moet je op alle WCD's van die groep een belasting zetten. En de lichtpunten belasten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Die metode om het met een fikse belasting op te zoeken is eigenlijk niet zo heel slim.
Je kent je leidingloop en dozen niet, ga je nu een mogelijk defecte las zo zwaar belasten dan kan deze eruit branden.
Jij hebt geen idee waar die zou kunnen zitten en of die dozen allemaal netjes brandvrij gesloten zijn.

Een actieve tracer is een leidingzoeker bestaande uit 2 delen.
1 deel zet een signaal op de draden, het 2e deel geeft aan waar dat signaal gedetecteerd word. zo weet je zeker dat je de juste buis blijft volgen.

In jouw woning zit 99% zeker een hoofdleidingsysteem met lasdozen in het plafond van de hal of vloer van de overlopen.

Ik Denk dat je ergens water/vocht hebt zitten daardoor 'verdwijnt' de kortsluiting ook steeds en komt deze later weer terug.
Te denken is aan een normaaldoos onder de badkamer die door lekkage aan het vollopen is.
Grondkabels.
Lasdozen in kelders.
 

Ralph

  • #14
Nouja, je weet al welke groep de boosdoener is, dus je hoeft niet meer te zoeken en te meten. Enige wat je rest is die lasdozen op te zoeken.
Nu gaf je al aan dat het een oud huis is en dat er al eens verbouwd was. Dat moet haast inhouden dat de bedrading al eens vervangen is als de kleuren blauw, bruin en geelgroen uit de buizen komen.
Dat houd dan weer in dat iemand die dozen ook open heeft gehad, en dat heeft meestal sporen achtergelaten in de houten vloeren die terplekke zijn open gezaagd.
Om met het makkelijkste te beginnen zou ik alle WCD van de betreffende groep eens demonteren en kijken naar de bedrading of misschien door een slecht contact een draad is gesmolten.
Begin daar waar de zwaarste verbruiker in zit.
 

Fiesiekus

  • #15
Het controleren van WCD en schakelaars die in een combi zitten, is inderdaad een beregoed idee.

Zijn de buizen waarin de draaden liggen, nog van ijzer?
 

Toon

  • #16
Kan ook nog zijn dat de automaat zelf rottig doet, wissel deze eens om met een andere groep en kijk of het probleem mee verhuist.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Tekkelsrule schreef:
Ik heb het volgende geprobeerd:
Eerst de automaat vervangen (hafkast van een jaar of 6 oud).
 

Toon

  • #18
:oops:
 

Matje

  • #19
Omdat de de aardlek in jou geval niet uitschakeld wordt is het niet aannemlijk dat de er volgelopen lasdozen, grondkabels e.d. in het spel zijn. Er van uitgaande dat de de aardlek goed is en de installatie voorzien is van een meelopende aardedraad.
The headhunter schreef:
Een Time Domein Reflectie meting heeft 0,0 nut in een installatie, elke las elk eind van een draad(stopcontact) geeft een reflectie.
Het verschil tussen een open eind, las of (laagohmige) kortsluiting kun je natuurlijk wel degelijk zien met een TDR-meting. :mrgreen: Resp. positieve of negatieve puls.

Zoals eerder reeds gemeld, begin met het meggeren van de betreffende groep. Fase, Nul, Aarde onderling en alles t.o.v. aarde. Het is jammer dat het een sluimerstoring is (af en toe storing) Wanneer het toch een laagohmige fout (<100ohm) wordt kun je met een z.g.n. spanningsafval meting eenvoudig vaststellen in welk deel de fout zich bevind.
 

Fiesiekus

  • #20
Matje schreef:
Omdat de de aardlek in jou geval niet uitschakeld wordt is het niet aannemlijk dat de er volgelopen lasdozen, grondkabels e.d. in het spel zijn. Er van uitgaande dat de de aardlek goed is en de installatie voorzien is van een meelopende aardedraad.
Die meelopende (?) aardedraad heeft niets met de ALS te maken, en een (kunststof) lasdoos met water kan heel goed sluiting veroorzaken tussen fase en nul met het gemelde resultaat als gevolg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu