Splinterige planken opknappen voor buiten

DanielH1

  • #1
Beste mensen,

De planken van mijn balkon zijn eigenlijk nooit goed gedaan. Altijd splinters in de voeten, erg oncomfortabel.

De oude beits-laag heb ik inmiddels weggeschuurd, maar het hout blijft splinterig / vellerig (zie foto!), hoe lang ik ook schuur (alles geprobeerd van korrel 60 tot 180).

Waar ik nu naar op zoek ben is een behandeling waardoor ik deze splinters min of meer onder een verf/beitslaag kan vastleggen, waardoor ze dus niet meer in onze voeten komen.

Oorspronkelijk had ik gedacht om het geheel transparant te beitsen. Zou dit mogelijk met een high-solid beits dik genoeg worden? Of zal ik er niet aan ontkomen om de boel te gronden + te schilderen met reguliere verf?

Alvast hartelijk bedankt jullie hulp![/img]
 

Fiesiekus

  • #2
Doe maar een slijtvaste poly-urethaan lak. Misschien is die er ook in transparant.

Hoewel ik denk dat je bijna goedkoper en makkelijker uit bent als je nieuwe vlonderplanken, die mooi glad en fiujn bezaagd zijn, neerlegt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Je zou kunnen proberen om van de planken een stukje te schaven, maar ik ben bang dat die splinters zullen blijven terugkomen (zachthout)
Ook al smeer je er verf op, splinters verf je niet vast.
Ik zou de planken vervangen eventueel door kunststof terras planken dan ben je van alle problemen af en je hoeft nooit meer te verven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Laagje glasvezel erover, wordt weer mooi transparant.

Maar dan vraag ik me af of nieuwe planken niet goedkoper zijn...

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hier is weinig aan te doen, deze plank komt uit het midden van een boom en zal blijven splinteren door de werking van het hout, de hitten van de zon en de regen, dat is met lak niet te voorkomen.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Al geprobeerd om de planken die het ergst bladeren/splinteren om te draaien?
mischien is de andere kant iets beter
 

Projektzwo

  • #7
He gemakkelijkste is om nieuwe planken neer te leggen, zoals al eerder verteld is zal het hout altijd blijven splinteren en dit krijg je met een paar micron verf niet weg.

Succes ermee Projektzwo
 

Red

  • #8
Zijn het de vloer planken of juist de balustrade/leuning?

Met dit hout verder gaan, heeft geen zin. Je zal een betere houtsoort moeten gebruiken, grenen, hardhout, etc... of iets van kunststof.

Los van het begrip 'mooi' mag je voor een balkon wel een degelijke constructie hebben, voor er vervelende dingen gebeuren. Vanaf een foto is dat niet te zien, maar vuren planken kunnen ongmerkt ingescheurt zijn en dus minder sterk zijn dan je verwacht.

suc6
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Altijd splinters in de voeten, erg oncomfortabel.
Zal waarschijnlijk als wand fungeren :wink:
 

H@ns

  • #10
Slippers?
 

Red

  • #11
Jan schreef:
Zal waarschijnlijk als wand fungeren :wink:
Dat dacht ik al,met je blote voeten op de balustrade en dan een splinter in je grote teen terwijl je net een pintje zit te nuttigen :mrgreen:
 

DanielH1

  • #12
Bedankt iedereen voor de reacties!

Eigenlijk zie ik het helemaal niet zitten om het balkon van nieuwe planken te voorzien. Boven de afgrond op ladder aan het werk :(. De planken zien er op zich nog wel stevig uit, dus ik ga er maar even vanuit dat ik er niet direct doorheen zal storten.

Nou vraag ik me af of het een goed idee is om iets op het hout te leggen, bijvoorbeeld een kunstgrasmat? Of creëer ik daarmee de ideale omstandigheden voor houtrot?
 

EGeen

  • #13
Je sluit dan wel meer het hout af, dus ja houtrot kan wel iets meer worden bevorderd op die manier.
 

Projektzwo

  • #14
Als je de planken toch gaat vernieuwen zou ik zelf voor azobe kiezen dit is wel wat duurder maar je zal niet direct last krijgen van houtrot als je er een mat of iets op ligt en je hoeft dit ook niet af te werken.

projekt zwo
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Dan dient u die planken wel op maat te laten zagen. Azobe is zeer hard en huis- tuin en keuken gereedschap loopt er op stuk.

Bovendien zijn planken minder dik dan 50 mm door spanning in deze HH soort gevoelig voor kromtrekken.

Krijg je geen splinter in je teen struikel je wel over de kromme planken :mrgreen:
 

Red

  • #16
Misschien kun je er gewoon een nieuw planken vloertje opleggen van een betere kwaliteit. Zolang er tussen de planken kieren zitten, kan er nog steeds lucht bij en zal het in de toekomst niet sneller rotten dan nu.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu