Spinvliesfolie versus andere dampopen folies

MaartenBee

  • #1
Ik wil mijn dakbeschot aan de binnenkant luchtducht maken ivm isolatie. Dat doe je normaal met een dampopen materiaal, om eventueel vocht naar buiten te kunnen laten. Sommige fabrikanten raden hout aan (triplex geloof ik), op dit forum lees ik ook wel dat mensen het met dampopen folies doen. Dit lijkt mij ook handig aangezien het dunner is en makkelijker te verwerken. Nu las ik ook op dit forum, dat de dampopen folies met microperforatie door vorst dicht kunnen vriezen (de gaatjes dus). Is dit werkelijk een probleem? Maar hiernaast zijn er ook spinvliesfolies, die (als ik naar de specificaties kijk van een bepaalde fabrikant) 10 maal dampopener zijn, en het probleem bij vorst ook niet (of minder) hebben. Normaal gebruik je dit aan de buitenkant van je dakbeschot, maar aan de binnenkant van het dak zal dit toch ook voldoen? Het is misschien iets duurder, maar dan zit ik ook met minder restmateriaal, en dat het dampopener is is denk ik alleen maar een voordeel.
Zijn er nadelen aan spinvliesfolie gebruik aan de binnenkant? Het klinkt namelijk als een ideaal folie vergeleken met dampopen folies met microperforaties?

PS: ik heb het uiteraard niet over het dampscherm
 

Kacheltje

  • #2
Spinvlies kan direct tegen het dakbeschot geplaatst worden en dampopen folie niet altijd, dit wordt aangegeven door de fabrikant.

Spinvlies kan ook bij langdurige vorst dichtvriezen maar dit is van tijdelijke aard, net als de dampopen folies.
Als er vocht komt wat bevriest komt dit weg van het niet goed aansluiten van de dampdichte folie aan de binnenzijde van het geïsoleerde deel of doordat hemelwater ergens door een niet goed aangebrachte dampopen scherm is getrokken.
Nadeel van sommige spinvlies is dat het sneler scheurt dan een dampopen folie.
 

MaartenBee

  • #3
Ah, voor het plaatsen van dampopen folies met microperforactie aan de buitenkant had ik dat inderdaad gelezen, is de reden daarvan vorst? Maar dan is het aan de binnenkant eigenlijk ook af te raden het folie strak tegen het dakbeschot te plaatsen. Dus zou spinvliesfolie voor de binnenkant ook verstandig zijn (in situaties zonder luchtspouw) toch?
 

Kacheltje

  • #4
Ja kan of afdichten met board zoals ze dat aangeven. Doel is om te voorkomen dat de wind door de isolatie blaast wat afbreuk doet aan de isolatiewaarde en ook voor vochtproblemen kan zorgen.
 

MaartenBee

  • #5
Ja, aan de binnenkant wilde ik het inderdaad plaatsen voor de luchtdichtheid, buitenkant tegen hemelwater. Beetje dubbel misschien, maar ik geloof niet dat ik het met alleen spinvliesfolie aan de buitenkant zo luchtdicht krijgt als met folie aan de binnenkant. En als ik verschillende folies koop, dan zit ik met meer reststukken. Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
1
1
2
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu