Speedpluggen / spijkerpluggen / slagpluggen

MarkS28

  • #1
Even voor de zekerheid,

Ik wil plinten bevestigen m.b.v. deze pluggen. Begrijp ik 't goed dat ik deze compleet met plug én schroef door de plint heen de muur in sla (na eerst de gaten geboord te hebben of course)?

Dat betekent dan ook dat als ik de plint weer los haal (bv voor kabels of muur schilderen) ik de plug mee de muur uit trek, toch? Gaat dat goed of 'lubber' ik dan het gat uit?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat heb je goed, maar het lijkt me niet echt fraai om daarmee je plinten vast te zetten.
 

Fiesiekus

  • #3
Weet niet wat de maten van uw plinten zijn, maar een klodder montagekit of dunne stalen nagels zijn toch wat makkelijker en netter inderdaad. En bij 't loshalen, minder werk + minder schade.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Reken er maar op, dat bij het gebruik van spijkerpluggen de plinten er heel lelijk uit komen te zien, want de gatmaat is groter dan alleen van de schroefkop.
En zeker is dat de halve muur meekomt als je ze probeert er weer uit te halen, want vaak lukt het losschroeven helemaal niet.

Absoluut niet geschikt voor plinten dus, meer voor kozijnen, of rachels voor verlaagde plafonds. En er zijn mensen, die ze ook daarvoor liever niet gebruiken, op dit forum is al een keer een discussie geweest.

Indien je plinten los wilt kunnen halen, zou je ook gebruik kunnen maken van een van de bestaande systemen met speciale klemmen. Is ook niet altijd even succesvol, vooral indien de muur niet recht is, en de plinten daardoor onder (mechanische) spanning komen te staan.

Indien je ze wilt schroeven, kun je beter gebruik maken van normale schroeven en pluggen, en de gaatjes netjes op zijn plaats boren. Daarna kun je er van die kleine dopjes op doen. Heb ik op een deel van mijn plinten. Dopjes vallen er wel snel af...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Even een klein drupje arcrylaatkit op de schroef dan blijft het dopje prima zitten en blijft toch verwijderbaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klopt, dat is ook wat ik overal gedaan heb! :mrgreen:

Maar ja, die dopjes zijn eigenlijk bedoeld zo te blijven zitten. Niet dus...
 

MarkS28

  • #7
Zo hé, vier reakties binnen het half uur. Dit is de eerste keer dat ik dit forum gebruik, maar ik ben wel onder de indruk. Bedankt!

Ik schrik wel een beetje van de inhoud van de reakties!
Ik heb de speedpluggen erbij geleverd gekregen door de vloerboer. Het gaat over massief eiken plinten van 2 cm dik en 6 cm hoog. De speedpluggen zijn 6.0 X 60.0.

De kop v.d. schroef heeft dezelfde diameter als het uiteinde v.d. plug, dus de boormaat is gewoon 6 mm. Ik had gedacht om de schroeven wat te laten verzinken en de gaten op te vullen met vloeibaar hout of lijm vermengt met zaagsel. (Dit als ik vrij zeker weet dat ze er een poosje niet meer vanaf hoeven.)

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat het losschroeven vaak niet lukt. De groef is niet erg diep en zal niet altijd pakken. Maar wat bedoel je (Kees) met 'de gaatjes netjes op zijn plaats boren'? En waarom zijn speedpluggen lelijker dan gewone schroeven? (Ik heb ze nog nooit gebruikt.)

Montagekit is niet echt een optie, alleen al vanwege het vastklemmen tot de kit droog is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De kit die ik bedoel is puur om de dopjes op de schroeven vast te zetten.

Spijkerplugen hebben als nadeel dat vaak de kop en een randje plug op het hout blijven liggen dat krijg je dus nooit mooi vlak.
Een spijkerplug die slecht pakt zal je er ook bijna niet meer uitkrijgen.
Zeker als het verwijderbaar moet geen spijkerpluggen, de plug zet uit in het hout en in de muur en zijn daardoor moeilijk te verwijderen.

Ikzelf heb mijn plinten door gespijkerd mer stalen spijkers en een dot lijm erachter.
De spijkers gewoon laten uitsteken en toen de montagepasta droog was de spijkers er weer uitgehaald.
Schuren,plamuren en aflakken, niets van te zien.
 

Arie

  • #9
Spijkerpluggen lijkt mij ook niet echt fraai, maar iedereen zijn eigen smaak natuurlijk.

Zelf heb ik mijn eiken plinten geschroeft met een rvs schroefje (ik meen in de maat 3 x 4.0) met een lenskopje (ook wel bolverzonken genoemd).



Schroeven zitten om de 50 cm en gewoon in het zicht maar dat vond ik bij deze schroef geen probleem, en ik kan ze makkelijk weer los schroeven.
 

MarkS28

  • #10
Arie schreef:
Zelf heb ik mijn eiken plinten geschroeft met een rvs schroefje (ik meen in de maat 3 x 4.0) met een lenskopje.
Ik heb er allemaal niet zo'n verstand van, maar wat is een lenskopje?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
MarkS28 schreef:
Maar wat bedoel je (Kees) met 'de gaatjes netjes op zijn plaats boren'?
Ik bedoel het volgende:
Je boort eerst met een houtboor, bijv 4 mm, alle gaten in de plint, en met een verzinkboor verzink je de bovenkant, zodat de beoogde schroef er precies in valt. Even passen met een schroef.

Dan zet je de plint op de plaats waar hij moet komen, laat een ander de plint goed vastdrukken, en boort met een steenboortje 3 of 4 mm een markeringsgat, diep genoeg om te zorgen dat een grotere boor straks niet meer gaat verschuiven. Die eerste gaten boor je alleen aan de twee uiteinden van de plint, eventueel één in het midden.

Je haalt de plint weer weg, en boort gaten voor pluggen 6 mm op die plekken, pluggen er in, en de plint op die paar plekken vastschroeven. Nu kun je zonder dat de plint verschuift, de overige gaten markeren, met de dunne boor. Wanneer alle gaten voorgeboord zijn haal je de plint er weer af, boort de gaten op tot 6 mm en plaatst alle pluggen. Waarna de plint er defintief op kan.

Let wel, dit is dus indien je wilt gaan schroeven, hiemee wil ik niets af doen aan de andere genoemde methodes, spijkeren of lijmen.

Waarom je spijkerpluggen hiervoor niet moet gebruiken is inmiddels al genoemd: doordat het plastic van de plug boven het hout uitsteekt, moet je een veel groter verzinkgat maken, en het is heel moeilijk het vlak te krijgen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Afbeelding lenskopschroef heb ik inmiddels toegevoegd aan het bericht van Arie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu