Spaarlamp knippert als hij uit is.

Tejo

  • #1
Hoi,

Ik heb thuis het volgende: Als wij 's nachts naar de badkamer gaan knippert de spaarlamp die wij als centrale verlichting hebben steeds. korte flits om de 10 seconden. Dit gebeurt dus als de schakelaar uit is. Ik vind dat raar. Heeft iemand een idee wat dat kan zijn?
Er is een kanttekening. Op deze schakelaar zit ook de ventilator die langer draait dan het licht aan is. (licht aan-na een paar minuten gaat de ventilator draaien-licht uit-na een paar minuten gaat de ventilator uit.)

Nu wonen wij bijna drie jaar in dit huis en er is nog iets anders opvallends. We hebben al zóveel lampen moeten vervangen die stuk gegaan zijn. Gemiddeld gaat een gloeilamp zo'n 6 mnd mee en spaarlampen heb ik ook al moeten vervangen omdat die stuk gegaan zijn... Kan het zijn dat er een fluctiatie in ons electrisch systeem zit oid waardoor de lampen steeds springen? De meterkast is nog oud. drie groepen (buiten de nieuwere keuken) zonder aardlekschakelaar.

Groet Frank
 

Fiesiekus

  • #2
Als u de draad tussen lamp en ventilator loshaalt (bij de ventilator) is het verschijnsel dan verdwenen?

Voor de nieuwere keuken: is er een 3-fasen krachtstroomaansluiting aangelegd?
 

Tejo

  • #3
Draad tussen lamp en ventilator zal ik eens proberen. Ik weet eigenlijk niet of hij het altijd doet! (ben altijd wat slaperig dan) De keuken heeft geen krachtstroom. (een losse stoppenkast (met automaten) buiten de drie oude (draadzekeringen) groepen)

Bij de gloeilamp (die ervoor in de badkamer zat) gebeurde het niet. ontlaadt de spaarlamp steeds oid? Wat je wel eens bij een oude tl-buis ziet?
 

Fiesiekus

  • #4
Zoiets zal het zijn; bovendien heeft een spaarlamp veel minder lading nodig dan een gloeilamp. Vandaar dat ie, net als een TL buis, wel eens kan "flikkeren" bij voldoende spanning en weinig lading.

Dat van die lampen die defect gaan, kan ik even niet plaatsen als u geen 3-fasen heeft. Misschien eens een tijd meten met een voltmeter, hoewel die wat traag zijn om pieken te detecteren. Maar kijk eens wat ie aangeeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een gloeilamp gaat niet snel stuk van spanningswisselingen, als dat de oorzaak zou zijn dan zou elektronica allang defect zijn.

Vaak is het te herleiden op of trillingen door zwaar verkeer of houten bovenetages.
Of mis aanname, men ziet dat er weer een lamp stuk is terwijl die lamp al een jaar heeft gebrand.Echter als je 10 lampen hebt en er gaat ergens 1 per maand defect heeft 1 lamp vaak al 10 maand gebrand.
Om dit te voorkomen kan je met een stift om de behuizing of filtting even de datum schrijven.

Oplichtende spaarlamp. of de schakelaar of de bedrading ernaar toe is brak waardoor er dus gewoon een stroom weglekt die de lamp doet aanflitsen.
Ventilator brak of laat spanning lekken naar de lampendraad.
 

Tejo

  • #6
Oke. Niet de spanningswisselingen maar... Het gebeurt in het hele huis. We wonen midden in een rustige woonwijk geen snelweg, cq spoorbaan in de buurt. Wel een houten vloer op de eerste verdieping.In de keuken heb ik de (gloeilampen)-spots vervangen door Halogeen spotjes, dat is nu twee maanden geleden en daar zijn nu ook weer twee spotjes van stuk. Dus het gebeurt niet alleen met gloeilampen maar ook met halogeenspotjes en spaarlampen...
In de meterkast is een gewone schakelkast apart voor de keuken gemaakt. Dan heb ik geen 3-fasen toch?!

Ik heb nog geen tijd gehad om de badkamer te checken. Hoe wordt de ventilator geschakeld? Rechtstreeks via de schakelaar of via de schakeldraad van de lamp in de centraaldoos?
 

Fiesiekus

  • #7
Er kan apart 3-fasen voor de keuken zijn aangelegd, plaats eens een foto van de meterkast.

Die ventilator kan zowel via de schakelaar als via de lamp worden geschakeld, waarschijnlijk via de kortse en makkelijkste weg. Als beide in het plafond zitten, zal de draad wel via/vanaf de lamp zijn getrokken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Dat nieuw geplaatste halogeenlampjes na een paar maand vervangen moeten worden verbaast mij persoonlijk niet. In huis hebben we ongeveer 50 halogeenlampjes en die zijn na plaatsing bijna allemaal in een periode van maanden kapot gegaan. Ik ben ze toen stelselmatig gaan vervangen door lampjes van een merk dat een aantal branduren op de verpakking aangeeft en sindsdien vervang ik er een stuk of drie per jaar.

De no-name halogeenlampjes en halogeenlampjes die meegeleverd worden bij complete halogeensets uit het goedkopere segment zijn volgens mijn ervaring geen lang leven beschoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu