Spaanplaat dakbeschot afwerken met gipsplaten

Dimi

  • #1
Beste klussers,

ik zit een beetje met wat ik het beste kan doen om van de zolder een geschikte slaapkamer te maken wat betreft de afwerking en eventuele extra isolatie van het dakbeschot.

Het betreft een huurwoning (1988), ik wil dus liever ook niet al te veel geld aan bizar goede materialen uitgeven waarvan de terugverdien termijn bv >10 jaar is.

De situatie is als volgt: onder de pannen zit spaanplaat dakbeschot wat aan de buitenzijde voorzien is van zo'n 2 tot 3 cm opgeschoten (PUR?) isolatiemateriaal. Er zit zeker géén dampwerende folie tussen (duidelijk zichtbaar toen we de dakramen geplaatst hebben). Het is een zolder waar een scheidingswand is geplaatst om er een kamer van te maken.

Tussen de gordingen wil ik nu gipsplaten zetten omdat het er nu niet uit ziet. De overweging om hier dan isolatie achter te plaatsen is dan vooral omdat het in de zomer vreselijk warm wordt, in de winter is het er niet echt koud en met een kleine paneelradiator is dit goed comfortabel te krijgen.

De vraag is dus of ik er überhaupt verstandig aan doe om isolatie aan te brengen, nog even los van de vraag of dit kan en hoe. Ik lees zo ontzettend veel verschillende meningen dat het bijzonder lastig is om een afweging te maken. Ik dacht in eerste instantie om rechtstreeks tegen het dakbeschot EPS (tempex) platen van 5cm te plaatsen, rachelwerk monteren en gipsplaten zetten. Dan zou de situatie dus van buitenaf gezien: isolatie (PUR)-spaanplaat-EPS-lucht-gips zijn. Maar het lijkt er op dat het niet verstandig is om tempex rechtstreeks op het spaanplaat te lijmen.

Ik heb uiteraard geen zin in verweerd stucwerk over een tijd, laat staan rot dakbeschot. Als isoleren weinig uithaalt of alleen met bijzonder hoge kosten dan wil ik in ieder geval de kamer netjes afwerken met gipsplaten. Kunnen deze dan rechtsreeks op het dakbeschot geschroefd worden of is rachelwerk dan nog steeds noodzakelijk? Je creeert natuurlijk wel weer een kleine luchtspouw op deze manier, wellicht dat het toch een kleine bijdrage levert :)

Het gaat overigens om 20m2 dakbeschot aan de kamerzijde, ik denk nog zo'n 12m2 aan de voorzolder waarvan het mij niet nodig lijkt deze te isoleren als je alleen de kamer zou doen of zie ik dat verkeerd?

Nou, een heel verhaal maar ik hoop dat jullie mij van wat advies en tips kunnen voorzien!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
@ Bernard nou deze vraag nog even. :wink:
 

MvanV

  • #3
Een bekende glaswolfabrikant verkoopt eenm systeem wat je onder bestaande isolatie mag aanbrengen, dat is met een dampregulerende folie die risicos uitsluit omdat het dampgedrag van de bovenkant moeilijk in te schatten is. (PUR is dampidchter dan veel isolatiemateriaal)

Terugverdientijd is moeilijk in te schatten, de kosten voor het gips heb je toch, maar de isolatie verdien je misschien net niet terug omdat je al een laag isolatie hebt.
Wel is het qua comfort in zomer en winter een aanrader.
 

Dimi

  • #4
Bedankt voor de antwoorden, ook via PB.

Ik heb besloten het zo eenvoudig mogelijk te houden, ook om de ruimtelijkheid te bewaren. Het is niet zo'n heel ruime zolder en met het plaatsen van een paar panelen over de gordingen heen vond ik de kamer toch wel wat benauwd worden. Daarnaast valt de kou sowieso niet tegen in de winter, gaan we nog een kleine radiator plaatsen en kunnen zomers de dakramen tegenover elkaar open. Zo bespaar ik een hoop kosten en vooral tijd. Ik kit van te voren alle naden goed af waardoor ik in ieder geval een luchtspouw heb tussen dakbeschot en gips wat toch wat extra isolatie geeft.

Ik heb nog wel een paar vragen omdat de meningen nogal verschillen.

Kan ik de houten regels strak tussen de gordingen plaatsen of juist een kleine cm ruimte laten voor werking? Ze komen nu dus rechtstreeks op het spaanplaat dakbeschot te zitten. De dakhelling is ongeveer 45 graden, ik wil eigenlijk 12,5 wandpanelen (gips) plaatsen en om de 30cm schroeven. Of zijn er goede redenen om 9 te pakken?

De gordingen zijn nu gelatexed :cry: Ik kan deze het beste eerst flink schuren voor ik ze weer ga schilderen? Dan doe ik dat voor ik gips ga plaatsen, lijkt me makkelijker werken.

Bedankt voor het meedenken!
 

Dimi

  • #5
Moeten de gipsplaten niet te strak tussen de gordingen? Afkitten met acrylaatkit?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu