Sony TV beeld valt af en toe weg

Pellican

  • #1
Ik ben sinds kort in het bezit van een sony super trinitron KV E2561D, maar ik heb er een probleem mee.

De tv geeft prima beeld maar soms valt het beeld opeens weg naar complete ruis. Ook het geluid geeft een ruis. Eerst dacht ik dat het alleen in de eerste paar minuten was, maar nu is het ook na een langere tijd en wordt het beeld zelfs zwart.

Het probleem verdwijnt als je zapt, dan krijg je weer een helder beeld. ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat er aan de hand is met deze TV.

m.v.g.
Pim
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Pim,

Je zou kunnen proberen vast te stellen, of dit probleem zich voordoet bij één bepaalde zender, of bij allemaal. Dit om te voorkomen, dat de leverancier straks veronderstelt dat het in je CAI (antenne) systeem zit.

Helemaal handig is als je een klein TV'tje (zo'n camping-toestelletje) ernaast zet (via splitter), om een storing aan de "kabel" volledig uit te sluiten. Komt de storing op hetzelfde moment op de andere TV dan ligt het aan de kabel. Alleen op je nieuwe TV, dan zit het dus daar in!

Want als ik het zo hoor, dan zit de fout in je TV. En vooral als het na even zappen op dezelfde zender wél weer goed is. En daar kun je zelf niets aan doen.

En omdat je zegt: "ik heb sinds kort" is de enige juiste weg je leverancier, want dan zit er garantie op!

Oja en één ding: het af en toe wegvallen van het beeld van Eurosport zit volgens mij in de zender...
 

Co de Witgoedman

  • #3
Neem even contact op met Sony in Badhoevedorp.
 

Pellican

  • #4
Bedankt voor de snelle reactie.

De tv is tweedehands en er zit geen garantie op... Ik kan alleen naar de persoon van wie ik hem gekocht heb en waar ik het inmiddels ook gemeld heb.
Mijn vraag is dan ook meer hoeveel gaat het kosten om het te herstellen.

De storing komt voorlopig alleen voor op de commerciële zenders als mtv tmf sbs6 en net5. Op nederland 1 2 en 3 kan ik gewoon zonder storingen kijken. Kunnen jullie daar wat mee?

m.v.g. Pim
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je zou toch eerst met zekerheid moeten vaststellen, of het probleem niet in het CAI zit. Want anders maak je onkosten terwijl het niet nodig is.

Je weet bijv. zeker dat je vorige TV, op dit zelfde punt aangesloten, nooit dit soort problemen had? Want zowel een defect in je TV als een kabelfout in de CAI leiding, het (CAI-)stopcontact of het verbindingskabeltje kunnen dit soort problemen veroorzaken.

Omdat je zegt dat het na zappen weer ok is, lijkt het het meest waarschijnlijk dat het in de TV zelf zit. In dat geval zit het in het "tunergedeelte" dat zorgt voor de afstemming op de diverse zenders.

De reden dat je het bij bepaalde zenders wel hebt en bij andere niet zal te maken hebben met de frequenties (kanalen) waar de betreffende zenders op staan bij jouw CAI. De NL 1, 2 en 3 staan dan bijv op lage kanalen (VHF), de SBS etc op hoge frequenties (UHF). In de "tuner" wordt voor de VHF band een totaal ander stukje elektronica gebruikt dan voor die UHF band. Werkt nu het UHF gedeelte niet goed en het VHF deel wel, dan heb je zo ongeveer het genoemde effect!

Over reparatiekosten op TV-gebied kan ik je niets zeggen, daarvoor is het te lang geleden dat ik een TV gerepareerd heb.
 

Pellican

  • #6
Hoi!

Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat het niet aan de kabel ligt. In de rest van het huis zijn namelijk geen storingen en ook mijn oude tv had daar nooit last van.

Het probleem doet zich alleen voor op de commerciële zenders en niet op de publieke. Ook is de storing maar van korte duur. Het beeld valt in ruis en wordt daarna even helemaal zwart, waarna het beeld zich na een aantal seconden weer herstelt. Het beeld is vervolgens helemaal perfect.

Wat me ook opvalt is dan de lampjes aan de voorkant, die aangeven of er stereo geluid is ook uitgaan als het beeld zwart wordt. als het beeld zich hersteld heeft gaan springen deze lampjes weer aan.

Ik hoop dat ik u genoeg informatie hebt gegeven en dat u erachter kunt komen welke storing er zich voordoet en hoe deze op te lossen is.

m.v.g.

Pim
 

Co de Witgoedman

  • #7
Tv is niet echt mijn specialiteit, maar het verhaal van Kees snijdt goed hout, het zit volgens mij ook in het UHF gedeelte.
Voor prijsindicatie kunt u het beste Sony in Badhoevedorp bellen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat er in feite gebeurt, is dat (om welke reden dan okk) de ontvangst van het UHF gedeelte (dus die commerciele zenders) even wegvalt. je krijgt dan ruis in het geluid en in het beeld. De ruis in het geluid wordt vaak meteen "weggedrukt", maar het stereo lampje gaat uit omdat er geen stereo-draaggolf meer wordt ontvangen. Het beeld geeft sneeuw, dat is de beeldvorm van ruis.

Als een vorm van beveiliging voor de interne circuits wordt de sneeuw op het beeld na korte tijd automatisch vervangen door een zwart beeld, sommige TV's geven dan bijv. een blauw beeld. Dit is als zodanig normaal!

Je kunt het nabootsen door gewoon bij een NL zender de stekker van de CAI eruit te trekken, dan zul je hetzelfde effect krijgen.

Meer kan ik er niet aan doen, je kunt dit niet zelf repareren, er zal vrijwel zeker een andere tuner in moeten. Informeer inderdaad bij Sony, of bij een plaatselijke reparateur!

Prijzen geef ik niet, ik zou dan gewoon een slag in de ruimte doen en daar heb je niets aan!
 

Jacovrie

  • #9
pellican schreef:
Ik ben sinds kort in het bezit van een sony super trinitron KV E2561D, maar ik heb er een probleem mee.

De tv geeft prima beeld maar soms valt het beeld opeens weg naar complete ruis. Ook het geluid geeft een ruis. Eerst dacht ik dat het alleen in de eerste paar minuten was, maar nu is het ook na een langere tijd en wordt het beeld zelfs zwart.

Het probleem verdwijnt als je zapt, dan krijg je weer een helder beeld. ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat er aan de hand is met deze TV.

m.v.g.
Pim
Kijk ook eens op dit forum. Hier zijn televisiereparateurs die tips geven bij problemen. Wellicht kunnen zij een oplossing geven voor dit probleem. Bij vermelding van typenummer chassis kunnen zij nog beter reageren. Wil hier overigens de deskundigen op dit panel niet mee tekort doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat doe je ook zeker niet, ik kom ook wel eens op dat forum, zeer gespecialiseerd in elektronica.

Enige punt is, dat wanneer je (al of niet via een dergelijk forum) iets aan je TV wilt kunnen repareren, je toch in staat moet zijn die TV open te maken, een schema te lezen, metingen te doen, en eventueel de tuner te vervangen.

En gezien de hoge spanningen die in een TV voorkomen raad ik niemand zonder meer aan zijn TV zelf open te maken, tenzij ik de overtuiging heb dat die persoon voldoende ter zake kundig is! Die indruk had ik dit geval niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu