Smeervloer op zandbodem?

Red

  • #1
Bij wat sloop werkzaamheden als voorbereiding op de renovatie, zie ik dat in onze keuken en hal de smeervloer (voor zover ik kan zien) op zand ligt ipv beton. Op 2 plaatsen schiet mijn boor na 4-6 cm het zand in. Onder het keukenblok waar geen tegels liggen is het 4, halverwege incl tegels 6cm.

Eigenlijk waren we van plan om een waterleiding van voor naar achter in deze smeer vloer te frezen, maar ik ben bang dat deze vloer dan wel eens zou kunnen gaan scheuren in lengte richting. Is dit een de normale gang van zaken zo?

De woning is uit 1965; en gezien de omvang van de renovatie wilden we de waterleidingen vernieuwen en vervrangen door 22mm ipv 15.
 

Moling

  • #2
Altijd leuk, wat je met een renovatie kunt tegenkomen.

Normaal (tegenwoordig) wordt de constructievloer regelmatig op een zandbed gemaakt met vervolgens een dekvloer. Vroeger werd dit iet wat anders gedaan. De vloer van jou is enkel een dekvloer. De krachten die op de vloer komen, zullen door het zandbed overgenomen worden.

Nu zou je alles in 1x goed kunnen maken door de vloer eruit te halen en er een nieuwe in te leggen, maar ik vrees dat je wel heelveel werk op je neemt dan. aangezien het jaren goed is gegaan, ga ik ervan uit dat dit verder ook zal gaan. Ik zou de leiding erin frezen en dichtsmeren. Wacht tot het dichtgesmeerde is uitgehard (circa 5 dagen) en bekijk het resultaat.

Hoe denken de ander bouwkundige en/of klussers?

gegroet...
 

Red

  • #3
Diegene die hier waarschijnlijk de renovatie grotendeels gaat uitvoeren had al voorgesteld om een tegelvloer met vloerverwarming te leggen, maar daar zagen we tegen op vanwege het werk en de kosten... :?

Ben benieuw naar wat de andere meningen zijn..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Door een sleuf te frezen wordt de sterkte van de vloer behoorlijk aangetast, zeker op de plaats van de leiding zit er geen sterkte meer in, 15 mm leiding + mantelbuis in een vloer van 4 tot 6 cm betekent minimaal 18 mm verzwakking.

Ik zou de vloer eruit halen, isolatie eronder en een nieuwe vloer storten, door de isolatie haalt u de kosten er met een aantal jaar weer uit door een aangenamere temperatuur dus minder stoken en minder warmteverlies.
 

Red

  • #5
Bedankt voor de meningen, zo ziet men weer, haastige spoed is zelden goed. Ik ben blij dat er nog en maand of twee zit tussen nu en het echte begin van de renovatie van keuken, badkamer en stuuc werk. NU heb ik tenminste nog even de tijd dit eens even goed te bekijken.

Toen ik wat proef gaatjes aan het boren was om te kijken hoeveel moeite het zou kosten om een nieuwe aftakking te maken voor de keuken + vaatwasser afvoer, liep ik hier tegen aan. Ik had verwachte op een betonnenvloer te stuiten maar dat is niet zo.

Ik denk dat inderdaad de veiligste weg is de boel er uit te halen, ik zit immers niet te wachten op een gescheurde vloer in mijn splinter nieuwe keuken en hal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu