Slechte waterdruk en temperatuur thermostaatkraan

Melvin26

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen:

Sinds een tijdje heb ik een erg slechte waterdruk op mn thermostaatkraan bij mn douche/bad. Bovendien werkt de temperatuur ook niet meer zo goed. Ik moet hem soms op 55 graden zetten om een beetje warmte te hebben.

Aangezien mijn wastafel in de badkamer wel een perfecte temperatuur en waterdruk heeft, lijkt het me niet dat het aan de ketel kan liggen (Nefit combiketel, type Ecomline Classic hrc 22h).

Kan het zijn dat de thermostaatkraan op is (is ca. 10 jaar oud)??

Of ligt het ergens anders aan??

Alvast dank voor jullie hulp!!!

Groeten, Melvin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Demonteer als eerste het zeefje in de uitstroomopening, hier kan rommel of kalk in zitten.
Helpt dit niet dan de kraan van de wand halen en de zeefjes achter in de kraan controleren op rommel.
 

Melvin26

  • #3
Kan daardoor dan ook de temperatuur minder worden?

Ik ga het in ieder geval effe proberen zo, bedankt!
 

PeterSchodts

  • #4
Hoogst waarschijnlijk zitten de zeefjes achter in de kraan dicht. Dit geeft inderdaad drukverliezen en een onstabiele temperatuurregeling. Hou bij het terug monteren van de kraan rekening met het dichtingsmateriaal. de rubber dichintingen vervangen, en preventief een beetje vlas met dichtingsvet op de schroefdraad zetten. Altijd met de schroefdraad rechtsom meewikkelen. Je kan ook teflon gebruiken, maar dan kan je de moeren niet linksom terugdraaien. Als je probleem dan nog niet van de baan is, hoor ik het wel.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als er ringen tussen zitten is het niet nodig om teflon of hennep te gebruiken.
 

Melvin26

  • #6
Bedankt allen voor de tips.
Heb gister geprobeerd de kraan los te draaien, maar ik krijg hem niet van de muur af. Alleen de linkerkant (de aan/uit-knop zeg maar), maar als ik de rechter moer wil losdraaien (tegen de klok in uiteraard), draai ik de gehele kraan. Als ik dan door zou draaien, denk ik dat ik ergens iets verbuig of breek.
Heb al antikal enzo geprobeerd om het los te krijgen maar zonder resultaat.

Iemand een tip om hem los te krijgen??

Alvast dank wederom!!
 

PeterSchodts

  • #7
Een oud zeer, die meedraaiende kranen... :) , Normaal zitr je kraan niet rechtstreeks op de leiding gefit, maar zit er een S vormig tussenstuk dat het mogelijk maakt de hart afstanden van je leidingwerk aan te passen aan de hartafstanden van de kraan. Ik vermoed dat je S vormig tussenstuk meedraait. Normaal moet je een steeksleutel op dit tussenstuk kunnen plaatsen om dit tegen te houden, en moet je de kraan kunnen verwijderen. Hoe oud is het leidingwerk?
 

Melvin26

  • #8
Het leidingwerk is denk ik al vrij oud.
Als ik de oud-bewoners mag geloven is de badkamer in '97 verbouwd. Aangezien zij zelf verre van handig waren, denk ik dat het leidingwerk nog ouder is.

Ik kan niet zien of er een S-stuk achter zit, omdat er nog een (kunstsof, maar verchroomd) afdekkapje op zit. Ik kom er dus ook niet bij mocht er een S-stuk zitten. Enige optie is dan waarsch het afdekkapje eraf slopen??
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Plaats eens een foto kunnen wij ook mee denken :lol:
 

PeterSchodts

  • #10
Wacht nog even met slopen.
Als je hele kraan meedraait, zet dan eerst even de kant die je reeds los hebt terug handvast, dus de moer even terug op de leiding zetten. Dan probeer je de moer los te zetten die je nu niet los krijgt. Op deze manier kan je kraan niet meedraaien. Wanneer je moer niet wil lossen kan volgend truukje wel eens helpen... Zet de moer nog wat vaster, desnoods door een tik, (een tik, GEEN MEP) met de hamer te geven tegen je moersleutel. Zo breek je het mogelijk vacuüm is de schroefdraad, en wil de moer daarna vlotter lossen. Wanneer je de moeren beide los hebt, dan pas de kraan afnemen. Veel geluk.

PS, als dit niet mocht helpen zou ik gewoon een nieuwe badkamer plaatsen, of verhuizen... :D
 

Melvin26

  • #11
Ik had gisteravond al geprobeerd om de andere weer vast te zetten en dan die lastige moer te proberen, maar hij gaat niet los. hij draait gewoon weg van de aansluiting. hij trekt als het ware scheef.

vanavond zal ik effe 1 of 2 fotos maken en proberen hier op te zetten en zal tevens dat andere over dat vacuüm proberen.

en anders maar verhuizen ofzo... :cry:
 

PeterSchodts

  • #12
Voilà,

ik ben er bijna zeker van dat de S koppelstukken je parten spelen. probeer eerst eens met de moer los te tikken, helpt dat niet zal je inderdaad het afdekkapje moeten slopen. Maar die dingen kan je in elke doe het zelf kopen en kosten niet veel...

enne, vergeet de hoofdkraan van je waterleiding niet af te sluiten, zoals ik al eens ben tegengekomen... Dat levert je gegarandeerd een nat pak en lastige vrouw des huizes op...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
In de eerste plaats : Nooit hennep of teflon gebruiken bij het afdichten van de wartels, wie dat verhaal de wereld in heeft gebracht moeten ze voor straf een jaar lang putjes laten ontstoppen.
Alleen ringen gebruiken, zeker met hennep is de boel niet meer los te krijgen zonder geweld te gebruiken.

Voor het los maken van de wartels inspuiten met wd40, een tijdje laten intrekken en er een paar tikjes met een hamer op geven zodat hij "schrikt", lukt dat ook niet dan warm maken met een brander.
Wat ook wel eens wil helpen is een korte felle tik geven op het uiteinde van de steeksleutel of bahco.
 

Melvin26

  • #14
Bedankt allen!

De kraan is los. kapjes eraf gesloopt en ingespoten met wd40.
Zt idd een s-koppeling achter.

Nogmaals dank allen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu