Slagpen van deurkruk blijft altijd zitten

Lila B

  • #1
Hallo Wij hebben drie jaar geleden nieuwe binnendeuren laten plaatsen. Ze hebben de vervelende neiging om één na één een bepaald defect te vertonen: Bij nu al vier deuren blijft de slagpen gewoon zitten zodra we de deukruk vastnemen. Ze verdwijnt dan binnenin het metalen frame, dan moeten we telkens prutsen met een schroevendraaier. Eerst was het de ene kinderkamer, daarna de andere, sinds vorig jaar de badkamer en nu ook de deur tussen de leefkamer en de grote slaapkamer. Vooral nu we weer een beetje moeten stoken, is dat supervervelend. We lossen het op door de deuren steeds met de sleutel op slot te doen, maar dat is heel frustrerend.... En 's nachts waait alles hier open en dan is het 's morgens hier een ijskelder. Onze vraag is dan ook: hoe kunnen we maken dat die slagpennen gewoon uit blijven zitten, en dat ze niet meer zo diep verdwijnen? Groetjes Lila en co
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Misschien is de schieter (je noemt dit slagpen) door het dichtslaan van de deur wat verbogen door het dicht slaan (duwen) van de deur.
Deze recht buigen en wat inspuiten met siliconen of teflonspray helpt.

Eventueel sloten vervangen.
 

Lila B

  • #3
Hallo, ik heb wat opzoekingswerk verricht. Wat ik de slagpen noemde, is eigenlijk de schoot van het slot. Als we de deurkruk vastnemen, gaat die precies te diep naar beneden. Daardoor verdwijnt de schoot zodanig diep dat hij vast komt te zitten binnenin het metalen frame van het slot. De oplossing zou kunnen zijn de kruk minder diep te laten neerbuigen. Hoe doen we dat?
Groetjes
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Wat ik de schieter noem is de dagschoot.
voor de oplossing zie eerdere reactie.
 

Lila B

  • #5
Ik heb de schieters er uitgepeuterd en flink ingespoten met spray. Nu afwachten. Ik heb toch de indruk dat de deurkruk nog te laag zal gaan en het dingetje weer weg zal floepen. Ik houd je op de hoogte.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Probeer de schieter met de hand in het slot te duwen.
Indien hij blijft klemmen zal deze schieter verbogen zijn
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Kan je niet terecht bij degene die de deuren heeft geplaatst?
Klinkt als een defect aan het slotmechanisme.
Staat er een merk en type op?
 

Bouwknots

  • #8
Ik denk dat ie bedoeld dat de schoot/schieter bij het openen zo ver naar binnen gaat dat de schoot achter de voorplaat blijft steken.

Persoonlijk denk ik dat het niet te verhelpen is en dat je wellicht nieuwe sloten moet plaatsen, puntje slijtage zullen we maar zeggen :shock:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Na 3 jaar al zo ver versleten?
 

Bouwknots

  • #10
Aan binnendeursloten worden over het algemeen geen zware eisen gesteld. Veel mensen hebben gewoon de 1200 serie van een bekend merk in hun deuren zitten (ik ook) en die zijn voor een groot deel van plastic en als het al van ijzer gemaakt is dan is het pisbakkenstaal. Daarbij gaat het er ook om hoe vaak wordt dan zo'n slot gebruikt?

Voordat er boze reacties komen: die 1200 serie is normaal gesproken gewoon goed genoeg hoor :D
 

Lila B

  • #11
De binnendeuren (11 stuks) hebben we gekocht bij een doe-het-zelfzaak. De krukken en de sloten kregen we er gratis bij. Een "vriend" van de doe-het-zelfzaak is ze komen installeren. Op twee verschillende dagen, het waren twee verschillende personen, allebei gepensioneerd. Dus we kunnen daar niet meer terecht, denk ik. De krukken zijn heel mooi, maar ze vallen vaak af. Er zit zo'n klein schroefje onderaan de kruk en dat valt er bij de meeste krukken geregeld uit. Nu, dat is vervelend maar telkens herstelbaar. Er staat geen merknaam op de krukken.
Het slot is van het merk "THYS"
Als ik met de vinger de schieter induw, vliegt hij inderdaad achter de voorplaat en slaat daar schuin en blijft steken. Ik garandeer dat dat met alle elf deuren het geval is. Het is maar bij vier deuren dat het altijd gebeurt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #12
Ik zou de sloten vervangen.
De naam die je opgeeft doet mij aan een belgische fabrikant denken.

Om de krukken vast te zetten raad ik je aan de kleine schroefjes aan te tippen met seconden lijm of nagellak en ze dan erin draaien.
ze blijven dan beter zitten

Het is niet zo dat je er iets gratis bij hebt gekregen dat daar geen garantie op zou zitten. ( de belgische fabrikant levert doorgaans de sloten bij de deuren en men kan wel zeggen gratis, maar betaald heb je ze wel hoor)

zie pb
 

Lila B

  • #13

Als alles goed gelukt is, zie je hier het slot van de deur tussen de living en de slaapkamer. De schieter zit er weer in. Hij hapert achter het metalen plaatje. :roll:
 

Lila B

  • #14

Dat is een van de deuren boven. De schieter zit nu zodanig scheef dat ik hem er helemaal niet meer uitkrijg. Je ziet ook hoe de kruk scheefhangt en hoe het vijsje er weer uitvalt. Toch demonteren zeker?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #15
Zoals ik de foto´s nu zie kan het ook iets geheel anders zijn.

Haal het slot uit de deur en kijk aan de achterzijde van het slot.
Hier zit ter hoogte van de dagschoot een gat en daarachter een schroef.
Deze schroef dient om de dagschoot om te draaien.
Deze schroef zal los zitten.
na aandraaien van deze schroef zal de dagschoot weer vast zitten en denk ik dat het probleem opgelost zal zijn
 

Lila B

  • #16
Hallo, ik heb zonet de krukken van een deur verwijderd. De vijsjes uit het slot heb ik er ook uitgehaald, maar ik weet niet hoe ik die ringetjes rond het krukgat en het sleutelgat er moet uithalen. Ze zitten heel erg vast. Zo krijg ik het slot niet uit de deur :cry:
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #17
De rozetten klemme over een kunststof of metalen ring.
Deze laatste zit op de deur geschroefd.
In de metalen ring zit doorgaans een klein gleufje waar je een schroevendraaier kunt tussen steken en hem dan los wippen.
indien er geen gleufje zit plaats je een kleine schroevendraaier tussen de rozet en de deur
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu