Siliconenkit verwijderen op kwetsbare ondergrond

KlusMax

  • #1
In verband met verkleuringen wil ik de siliconen kitranden in mijn badkamer en toilet misschien (laten) vervangen.

Als eerste moet dan natuurlijk de bestaande kit verwijderd worden. Dat moet bij de wand-wand aansluitingen wel lukken: de kit zit daar op de tegels waarlangs met een mesje gesneden kan worden.

Bij de wand-plafondaansluiting wordt het een stuk lastiger. Het verlaagde plafond bestaat namelijk uit stucplaten met daarop een geschilderde stuclaag. Als ik strak daarlangs de kitrand wegsnijd, zal het plafond onherroepelijk beschadigen aangezien de verflaag en het stucwerk relatief zacht zijn.

Hier een schets van de huidige situatie:



Het uiteindelijke doel is dus het vervangen van de verkleurde kitrand, bij voorkeur door een frisse nieuwe kitrand. Heeft iemand tips hoe ik dit het beste aan zou kunnen pakken? Wellicht zijn dit opties:
  1. Oude kitrand niet of slechts gedeeltelijk wegsnijden en dan een nieuwe kitrand daar overheen (na goed ontvet te hebben).
  2. Oude kitrand volledig verwijderen, waarbij het plafond zal beschadigen.
    Plafond vervolgens langs de randen opnieuw vlak schuren, dan een paar keer schilderen. Dit is een intensieve en lastige klus.
  3. Iets anders (strak wit hoeklatje ofzo) over de oude kitrand heen plaatsen.
Optie 1 heeft mijn voorkeur, maar zou dat lukken? Of heeft iemand nog een ander idee?
 

MvanV

  • #2
Helemaal niet verwijderen wil nog wel eens lukken. Het wordt dan wel dik natuurlijk.
Deels verwijdern geeft bijna altijd problemen, je krijgt rullende plekjes waar nieuwe siliconenkit extra aan gaat plakken en dat geeft een bultenlandschap.

Siliconenkit verwijderen is best te doen met wat hulpmiddelen: je moet hem in het midden insnijden met een mes (en als je brede stukken er meteen af kan snijden dat ook doen) en dan met een siliconenvinger (een soort hardplastic hol lepeltje) het er af krabben.
Dat gaat met niet veel kracht gepaart dus dat moet kunnen zonder grote beschadigingen.
 

Remsey

  • #3
Een tip is het aanbrengen van een polystyreen lijst, je hebt ze klassiek maar ook strak. Deze met een polymeren montagekit op de tegel/plafond plakken en dan met acrylaatkit de naden dichten en met dezelfde latex als het plafond schilderen. Mooi resultaat en je kitrand valt weg achter de lijst.
 

KlusMax

  • #4
Ik denk dat ik dan eerst gewoon een klein stukje ga proberen over de bestaande kit heen te kitten. Misschien valt het mee.

Als dat niet lukt vind ik zo'n plafondlijst ook geen slecht idee. Ik zal eens in de bouwmarkt kijken wat er zoal verkrijgbaar is.

Dank voor jullie reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu