Siemens vaatwasser Topline TRIAC TY2 op printplaat gebarsten

Henk en Marian

  • #1
Hallo alle deskundigen, deze Siemens deed het plotseling niet meer.
Onderzoek wees uit dat de TRIAC TY2 op de printplaat, in de stuurmodule door midden gebarsten was.

Na een heel avontuur aan nieuwe triacs te komen (gelukt via Farnell!!), deze erin gesoldeerd en pats, weer stuk.

Hele vaatwasser uitgebouwd, alles gecontroleerd, slangen, pomp, microswitches ok. Ik meen 2 pompen te ontdekken, eentje in de vaatwasser, propellortje met de hand te bewegen, lijkt mij ok.

De andere is bereikbaar vanaf de rechter zijkant, is ook draaibaar, condensator lijkt me ook ok. Ook zijn er geen zwarte draden, stekkers of ontplofte onderdelen te zien, voor zover zichtbaar, ik wil eigenlijk niet verder slopen....

Weet iemand raad?
Ook nog opgevallen: Drukken op het derde knopje van rechts gaf al een paar weken geen efect, zat deze storing (ontplofte triac) er al aan te komen? Demonteren van de stuurunit leert, dat het 3 knopje eigenlijk het 4e knopje is. Schakelaartje werkt echter goed, printbaantjes zijn ook ok.

Wat nu? Afwassen met de borstel met een defecte vaatwasser middein de keuken is geen pretje....


Gr. Henk&Marian
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Co de Witgoedman

    • #2
    Uw waterinlaatventiel, de aquastop, zal defect zijn.
     

    Henk en Marian

    • #3
    Co de Witgoedman schreef:
    Uw waterinlaatventiel, de aquastop, zal defect zijn.
    Machine nam de laatste keren wel gewoon water. We merkten dat er iets fout was met de machine doordat hij was gestart om 23:00u maar de hele nacht heeft doorgedraaid totdat ik hem de volgende ochtend opentrok.

    Hij stond gewoon te wassen, lekker heet water, met de timer nog op de tijdsduur zoals bij aanvang. (het leek er dus op dat hij niet was gaan ('aftellen').

    M.vr.gr. Henk&Marian
     

    Henk en Marian

    • #4
    Aquastop losgenomen bij de kraan, geopend, er lijkt wat water te zitten tussen de transparante kap en de ingegoten klep.
    Ook aan de machinekant losgenomen, de weerstand van de aquastop is 17,3 Ohm (draad eerst losgenomen)

    Gr. Henk&Marian
     

    Henk en Marian

    • #5
    Als ik nu de draad van de aquasensor los laat en de spanning er weer op zet, zou dan de triac TY2 er weer uitgeblazen worden?
    Weet iemand (zeker) dat TY2 van de auquasensor is?

    gr. Henk
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #6
    Wet van Ohm:
    230 / 17,5 = 13 Ampere...
    Wel heel veel voor een waterstop ventiel alleen.

    De hele vaatwasser hoort minder te trekken!
    Weerstand normaal van zo'n ding: ca 2 kOhm!

    Neem maar gerust aan dat Co gelijk heeft!
     

    Co de Witgoedman

    • #7
    Henk&Marian schreef:
    Als ik nu de draad van de aquasensor los laat en de spanning er weer op zet, zou dan de triac TY2 er weer uitgeblazen worden?
    Weet iemand (zeker) dat TY2 van de auquasensor is?

    gr. Henk
    Beste Henk, ik ben monteur... na zo´n vraag zwijg ik liever.
     

    Henk en Marian

    • #8
    Prima Co, misschien was 't 24 volt, met al die veiligheidseisen tegenwoordig leek me dat voor de hand liggen.
    Ik ga zo'n ding op de kop tikken, nog tips.....?

    Bedankt voor de hulp!

    Henk&Marian
     

    Henk en Marian

    • #9
    Hallo deskundigen, Aquastop besteld bij Siemens, keurig binnengekomen, gisteren gemonteerd, triac vervangen, alles weer in elkaar geschroefd en huppekee:

    Hij doet 't weer.

    Bedankt voor de hulp!

    Henk&Marian
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #10
    Best wel goed gedaan, want dat zelf vervangen van de triac spaart je een hele printplaat.

    Veel plezier met de zelf gerepareerde vaatwasser!

    Groetjes,

    Kees
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu