Siemens vaatwasser SE64561 vaat niet schoon

Nkamp

  • #1
Hallo,

We hebben een Siemens vaatwasser SE64561. Afgelopen nacht heeft deze gedraaid, maar toen wij erbij kwamen bleek dat de vaat niet schoon was.

Op het display staat '--' (de bovenste twee lijntjes van het 8 segmenten display). Ik kan dit alleen niet terugvinden in de fout codes.

Ik heb water toegevoegd zodat het water 'boven' de zeef stond. Daarna heb ik de vaatwasser aangezet en is het water weg gepompt. Dus dan is mijn conclusie dat de afvoer niet verstopt zit.

Het resetten gaat ook niet. Je kunt twee knopjes tegelijk indrukken om te resetten maar er gebeurd niets.

Iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Mvg.,

Nico
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk een lek in de machine, de beveiliging wordt ingeschakeld en de machine blijft afpompen en verder niets.
Via de plint of een zijpaneel kunt u kijken of er water op de bodemplaat staat, zo ja, verhelp de lekkage.
 

Nkamp

  • #3
Ik heb zojuist de onderplint weggehaald. Als ik met een zaklantaarn onder de keukenkastjes schijn zie ik geen water. Maar dit betekent dat het lekwater onder IN de vaatwasser blijft staan?

Het is een inbouw en ik zit te kijken hoe ik hem eruit kan halen? Of hoe ik de keuken zijpanelen eraf kan halen?

Ik heb nu de linker zijplint kunnen verwijderen. Dan zie ik kunststof maar dat kan ik niet verwijderen. Of kun je maar vanaf één kant bij de print komen? en dan is het natuurlijk de rechterzijde?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Helemaal onderin zit een plaat, niet binnenin in de kuip maar in de ommanteling.
De plint van de machine is te verwijderen, u kunt dan onderin de machine kijken, onder de machine komt geen water als het goed is, daarvoor zit de beveiliging er in.
 

Nkamp

  • #5
Nou, ik heb hem uit de keukenkast kunnen schuiven. Ik heb de toevoer nu los (+ kraan dicht natuurlijk) Ik heb aan beide kanten de metalen zijpanelen van de vaatwasser gehaald maar ik zie niet direct een plint.

Aan de ene kant zit bijna alleen maar isolatie materiaal. Aan de andere kant kunststof -transparant- waar het water volgens mij aan-/afgevoerd wordt. Tevens zitten er enkele 'sensoren', qua aansluiting lijkt het daarop.

Ik voeg, indien mogelijk, drie foto's toe in de hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik moet doen of moet ik professionele hulp gaan inroepen.

Overigens heeft niemand die error code "--" ooit gezien? Overigens hoe kun je evt. het beste de afvoerslang doorspoelen zodat die schoon wordt? Hoe haal je überhaupt los?







Alvast bedankt.

Gr.,

Nico
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De plint zit aan de voorzijde helemaal onderaan de machine en niet aan de zijkant.
Kijk onder in de met de rode stip gemarkeerde bak of u daar water ziet, daar zit een vlotter in die al bij 2 mm water de beveiliging inschakelt.

 

Nkamp

  • #7
Hallo Jan,

Bedankt.
Ok, deze foto's zijn vanaf de zijkant genomen. Ik denk ook niet dat die eraf kan want hierin 'lopen' de veren voor de deur. Vooraan zit inderdaad een soort plaat met "zwarte schroef" die links en rechtsom kunt draaien -aangegeven met peilen. Ik heb er wel wat mee geprobeerd maar het lukte niet. Ik zal er vanavond eens iets 'steviger' aan trekken.

Nico
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wel even beter lezen :wink:
Kijk onder in de met de rode stip gemarkeerde bak of u daar water ziet, daar zit een vlotter in die al bij 2 mm water de beveiliging inschakelt.
 

Nkamp

  • #9
Ik heb het verder onderzocht maar de bak kan er niet af. De schroef die aan de voorkant van de bak zit is een de stelschroef om de achterpoot van de vaatwasser in-/uit te draaien voor het waterpas stellen.

Maar ik kan de vlotter zien zitten onder in de bak. Zie de foto.

Daar voel ik of zie ik geen water. Je kunt er overigens ontzettend slecht bij.
Bij punt 1 staat wel iets vocht in "buis" + bruine drap. Schoon gemaakt helaas verder geen positief resultaat. En bij punt 2 zit het rode vlottertje niet vast aan de zwarte "hendel". Ik weet ook niet of dat moet.
Ik heb inmiddels het hele doorzichtige zijpaneel eraf. Ik heb de afvoerslang los gehaald en een kabel door de afvoerslang gevoerd maar het lijkt allemaal goed, dus volgens mij is de afvoerslang niet dicht geslibt.

En tenslotte heb ik nog een foto van de water afvoer waar drie straaltjes naar binnen spuiten.



Ook hier heb ik dat kunststoffen plaatje er inmiddels af. Als ik hem aanzet draait het schoepen rad maar er komt geen water uit één van de afvoerbuisjes op de 1e foto. Dit had ik verwacht of is dat een te voorbarige conclusie? Ik probeer met 0,75mm2 draad door dit afvoerkanaaltje te gaan maar het is ribbel afvoerbuis dus dat lukt nog niet.

Wat is er nog over? Of zou er een relais stuk kunnen zijn? Ik zit al wel eens even te denken om ze door te verbinden of te wel te overbruggen......

Hier heb ik het display van het bed. paneel.



Is er een goed Siemens service center? Want aan de andere kant kom ik er niet goed uit.
Of heeft iemand nog een idee hoe wat ik nog zou kunnen doen?

De vaatwasser is overigens 7 jaar oud. Dit is toch geen leeftijd dat je dit al moet afschrijven?
Gr,

Nico
 

Nkamp

  • #10
Ik zie dat de foto van het paneel niet geplaatst is en ik kan het vorige antwoordt niet meer wijzigen.



Wat mij vanmorgen nog te binnen schoot is dat ik micro switches nog kan doormeten. Want als het 'Failsafe' is uitgevoerd dan zou deze 'normaal' gesloten moeten zijn. en bij lekkage worden verbroken.

Bovendien denk ik dat ik de functie van het 'rode" vlotterje begrijp. nl. als het "busje" van het rode vlottertje om één of andere reden volstroomt, komt de rode vlotter omhoog en bediend eveneens de microswitch. Dus de zwarte "hendel" moet niet vast zitten aan de rode vlotter.

Overigens in andere topics over vaatwasser en lekkage lees ik veelal iets over een printplaat. Deze ben ik nog niet tegen gekomen. Ik vermoed dat deze verticaal aan de achterkant zit. Het lijkt mij niet, dat deze onderin zit.

Ja, ik schrijf het maar allemaal op, in de hoop dat iemand zegt aha, dat is dan het probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu