Siemens vaatwasser nog problemen na aardlek

RoLi

  • #1
Mijn Siemens SL65590 vaatwasser heeft aardlek gemaakt ergens in het begin van het programma. Nadat ik hem helemaal heb opengehaald en alle bedradings aansluitingen heb geweibelt begon hij het weer te doen, echter
- De machine reageert niet/nauwelijks op de deur - programmas starten gewoon bij open deur. Programma's draaien gewoon helemaal met goed wasresultaat;
- Alle indicatoren inclusief het display werken niet meer. Er is geen feedback meer wat je doet.
De deurschakelaar heb ik als een van de verdachte onderdelen. Een pootje is een beetje zwart, en onlangs is de aardlek er weer uit geknald bij het sluiten van de deur. Echter het oorspronkelijke probleem is later opgetreden.
Printplaat van de schakelmodule heb ik ook bekeken, geen verdachte plekken zo op het blote oog.
Verder viel het mij een keer op toen ik hem helemaal open had dat het labyrint zich weer vulde na een programma. Of dit nog steeds zo is weet ik niet omdat hij nu weer in elkaar zit.

M.b.t. de deurschakelaar:
- De deurschakelaar heeft zo te zien drie contractjes. Aan de buitenste twee contacten lijken elk twee draden verbonden. Weet iemand waarom?
- Hoe vervang ik deze schakelaar. Er zitten geen schoefjes aan.
- Schakelt de deurschakelaar ook de indicatoren. Het lijkt erop of deze dit niet doet, omdat soms het programma pas start bij dichte deur en daarvoor ik ook geen indicatoren zie. Weet iemand of de indicatoren branden bij dichte deur.
- Op de schakelaar staan de nummers 2431A09 en 5600 033 329

Zijn er suggesties wat er nog meer aan de hand zou kunnen zijn?
Is er iets van een bedradingsschema of reparatiedocumentatie?
 

RoLi

  • #2
Laatste keer is de aardlek eruit geknald bij het aanzetten. Ik heb nu de schakelaars doorgemeten.

De deurschakelaar lijkt OK.

De aan/uit schakelaar heeft 6 poten. pootjes 1+2 en 3+4 werken als een schakelaar, d.w.z. verbonden in stand aan, niet verbonden in stand uit. Pootjes 5+6 zijn in beide standen niet met elkaar verbonden. Dit verwacht ik niet. Weet iemand of dit zo hoort? Is het b.v. een reset signaal alleen verbonden tijdens het schakelen? De bijbehorende draad gaat naat de rechter plug van de schakelmodule (printplaat). Of is de schakelaar kapot en is het de voeding van een deel van de printplaat. Dit zou de uitval van de indicatoren kunnen verklaren.

Ook is het mij onduidelijk of dit oorzaak van een aardlek kan zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het kan het verwarmingselement, de pomp of een draadbreuk zijn die de aardlek eruit laat vliegen, vooral de draden van de deur naar de machine willen wel eens sneuvelen, zoveel mogelijk doormeten dus.
 

RoLi

  • #4
De laatste keren treedt de aardlek op op het moment van schakelen, aan, uit (voortijdig), of deur dicht.

Vraagjes:

M.b.t. het verwarmingselement: Aangezien de aardlek optreed bij het schakelen, en naar ik aanneem het verwarmingselement niet gebruikt wordt voor de eerste spoelgang, kan dit dan wel de oorzaak zijn?

M.b.t. de pomp: Oops, dit zou merkwaardig zijn. De pomp is onlangs, minder dan een jaar geleden compleet vervangen door een professionele servicemonteur, tegen navenante kosten. Is hiermee te verklaren dat de aardlek op kan treden bij het uitzetten van de machine?

M.b.t. draadbreuk: Kan dit de oorzaak zijn. Aan aardlek denk ik toch meer aan een stroom naar het chassis. Verder werkt de machine, behalve de genoemde mankementen, wel gewoon. Hoe kan draadbreuk leiden tot aardlek? Kan dit voorkomen bij een complete draadbreuk, of treedt het op bij een slecht contact (spannings/stoompieken?)? Kunnen dan ook de schakelaars de oorzaak zijn (schakelaar is een soort instelbare draadbreuk)?

M.b.t. het doormeten: Aangezien het moment van aardlek wisselend is, en de machine wel gewoon werkt als deze de kritieke momenten doorstaan heeft, verwacht ik dat op het moment van meten geen problemen zijn. Waar moet ik dan op letten bij het doormeten?
 

RoLi

  • #5
Weer aardlek bij aanzetten. Dit keer bedrading doorgemeten of deze lekt naar het chasis, beginnendbij de aan/uit schakelaar.
Uiteindelijk heb ik de motor ontkoppeld door de pluggen van de deurschakelaar en bij de printplaat te verwijderen. Kantelen kon ik niet, doordat er nog water in de machine en labyrint zit, zodat dit gaat lekken als je gaat kantelen.
Resultaat is dat de aansluitingen van de motor contact maken met het chasis. Aangezien mijn mulitmeter wat gammel is, nog even geprobeerd met spanning. Inderdaad geen aardlek meer. Sterker nog het display gaat gewoon weer werken.

Wat te doen bij een aardlek bij de pomp (de grote, niet de afvoer) die fonkel nieuw is en aan alle kanten nog blingt?

Nog een truc om het labyrint in deze toestand leeg te laten lopen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Siemens bellen en de zaak uitleggen, het is niet normaal dat een pomp zo snel kapot gaat.
 

RoLi

  • #7
Bij daglicht nog een keer goed gekeken. Een draad vanuit de motor naar de condensator had een blanco zijtak (zonder isolatie) en dit maakt contact met het chassis van de motor. Zeer teleurgesteld over de reparatie. Of dit is een fabrieksfout die je als monteur moet zien als je de motor monteert, of een verzwegen ongeluk bij montage, of een gereviseerde motor verkocht als nieuw.

Provisorisch een plakbandje om het te testen, en jawel, de aardlek was verdwenen en het programma draaide weer. Echter weer zonder display. Dus verder op onderzoek. Wat bleek: De condensator lekt naar de aarde.

Mijn aanname voorlopig is dat het draadje de oorzaak was van alle storingen, en dat de condensator als gevolg ook het ook begeven heeft. Maar een nieuwe condensator besteld.

Nog wat vraagjes:

Hoe kan ik de lekbak demonteren? Momenteel kan ik niet goed bij de motor.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vulstuk boven de vaatwasser? Momenteel zit er tussen de bovenkant van de vaatwasser en het blad een vulstuk en is de sierdeur enkele cm langer dan de binnendeur. Ik zie dit vaker. In de installatie handleiding zie ik dit echter niet. Waarom wordt dit gedaan? Persoonlijk lijkt het mij handiger dat de vaatwasser zo hoog mogelijk staat om zo min mogelijk te bukken.
[/list]
 

RoLi

  • #8
:lol: :lol: :lol:
De nieuwe condensator er in gezet. Het display werkt weer en de deur open/dicht stopt/start weer het programma. Voorlopig lijkt het erop dat de vaatwasser weer als een zonnetje werkt en dit voor een klein bedrag.
:lol: :lol: :lol:

Conclusies:
- Bij electronica problemen ga aan de slag met een multimeter;
- Circuits zijn niet gescheiden, b.v. de deur open/dicht beveiliging kan veroorzaakt worden door een defect in een ander circuit. (vaatwasser is dus niet veilig :? )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu