Siemens vaatwasser lekt

BABACHAN

  • #1
Onze Siemens vaatwasser SE64350MEU/70. Hij is pas 4 jaar oud. Afgelopen week blijf hij ineens doorpompen. Ook met de deur open. Dus machine aan de voorkant opengemaakt en zoveel mogelijk water eruit gehaald. Daarna de machine een soda wasbeurtje gegeven. Dit hielp, hij loopt zijn programma's weer normaal af. Alleen blijft hij licht lekken. Dus eruit gehaald en de zijkanten eraf. Kan niet ontdekken waar de lek zit. Ik heb alle slangen gecontroleerd en schoongemaakt. Alleen het labyrint heeft linksboven in nog een bruine plek. Hoe demonteer ik die of kan ik het schoonmaken zonder demontage? Het lijkt er namelijk op dat er een vulgaatje bovenin zit. Verder zie ik links onderin achter de slangen van het labyrint een reservoir die een rood/bruin kleurige is. Wat is dit voor een reservoir? Het zit naast het zoutwaterreservoir. Moet ik deze ook schoonmaken? Zo ja, hoe demonteer ik die?

Alvast bedankt voor de hulp.
 

BABACHAN

  • #2
Ik heb er nog eens naar gekeken nadat ik alles goed droog gemaakt had. Ik kan nog steeds niet ontdekken waar het precies lekt. Wat mij wel opvalt is dat er water lekt midden ONDER de witte bak.
Tevens viel mij op dat er niets door de slang aan de rechter zijkant gaat. Ik dacht dat dit de slang naar de sproeier aan de binnenkant is. Hij lijkt te komen van de achterkant waar de waterinvoer zit. Of niet?

Heeft iemand nog nuttige tips hoe ik verder kan gaan?
 

BABACHAN

  • #3
Ik heb maar weer eens een soda wasbeurt gedaan. Tijdens het "enkele uren" wachten hoorde ik het druppelen. Hij lekt dus links boven in het pomphuis. Ten minste daar komen de druppels naar beneden. Wat kan het zijn? De pakking? Is deze te vervangen? Hoe doe ik dat?
 

Rene van den Engh

  • #4
Zou u een foto kunnen plaatsen??

Mvg Rene
 

BABACHAN

  • #5


Het lekken begint bij A. Dus volgens mij van het zout reservoir. Na enige tijd begint het bij B. Dwz ter hoogte van B aan de achterkant van het pomphuis loopt het plastic schuin naar boven. Daar druppelt het. B kan ook een gevolg van de lekkage bij A zijn.

Momenteel valt het weer mee met het lekken. Alleen een klein plasje linksachterin de witte bak. Algelopen keer was het zo erg dat het via de achterste stelschroef op de vloer lekte.

Groetjes, Bart
 

Rene van den Engh

  • #6
Onder de dop van het zoutvat zit een ring, deze kunt u vast draaien.

Wat u ook even kunt controleren is of er niet toevallig een heel klein gaatje in de bodem zit rond om de dop van het zout vat.

Het wil nog wel eens gebeuren dat een korreltje zout door de bodem heen brand, met als gevolg een piep klein gaatje.

Succes

Mvg Rene
 

BABACHAN

  • #7
Ik zie geen gaatjes. Maar ik kan de ring ook niet bewegen met de hand. Zowel links om niet als rechtsom. Moet ik gereedschap gaan gebruiken? Er zitten kleine gleufjes in waarmee ik met een schroevedraaier een slag kan geven. Ik neem aan dat hij rechtsom aangedraaid moet worden.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Goede truuk om een gaatje te vinden is om een goede zaklamp op de bodem te plaatsen in de buurt waarvan je denkt dan er een gaatje kan zijn en dan je hoofd in de vaatwasser te steken.
Maar als het de afdichting is zal je weinig zien.
 

BABACHAN

  • #9
Geen gaatje te zien in de bodem. Ik heb de ring losgemaakt en de rand en de rubber ring schoongemaakt. Goed aangedraaid en een spoelbeurt aangezet. Enkele druppels kwamen erbij A (zie eerder geplaatste foto) en daarna druppels bij B in een flink tempo.
Dus pakking van het pomphuis lijkt nu de beste optie. Dit wordt bevestigd door het plaatsen van water aan de binnenkant in het pomphuis. Zodra het water niveau boven de zwarte ring komt begint het onderin de lekken bij B.

Kan iemand mij vertellen hoe het pomphuis los maak om eventueel de pakking te vervangen? Hij lijkt geklemd te zitten tussen bodem en lekbak.

TIP: Voor het losdraaien van de ring van het zoutreservoir. Aangezien het met de hand niet ging en ik niet zo'n grote tang heb, heb ik een lijmtang gebruikt. Even ring vastklemmen en draaien maar.
 

BABACHAN

  • #10
Even een update. Pomphuis pakking besteld en gemonteerd. Viel uiteindelijk wel mee.

1. 2x schroeven aan de achterkant onderin verwijderen
2. Leg de vaatwasser op zijn achterkant op bijvoorbeeld een stuk hout zodat je later de lekbak eraf kunt schuiven. Let op de slangen!
3. 2x kleine en 2x grote schroeven aan de voorkant waarmee de scharnieren van de deur vastzitten verwijderen
3. Links en rechts de plastic klem van de scharnierhaken halen. Hieraan zitten koorden die leiden naar een veer onderin.
4. De vergrendeling van de niveaukamer losmaken
5. Voorzichtig de witte lekbak er af schuiven.
6. 2x schroeven van de onderste zwenkarm in de kuip verwijderen
7. 2x schroeven waarmee het pomphuis aan de kuip vastzit verwijderen. Deze zitten ook aan de binnenkant.
8. Pakking vervangen

Helaas!! Hij blijft lekken. Niet meer bij de pakking, maar nu weer bij het zout reservoir. En dat terwijl het water in de kuip niet bij het zout reservoir komt.

Uiteindelijk gevonden! Er zit een piepklein gaatje in de RVS kuip. Bij de rand van het grote filter. Waarschijnlijk heeft hier een zout korrel geklemd gezeten.

Ik ga morgen pasta voor uitlaten halen. Ik heb in een andere post gelezen dat je daarmee dit soort gaatjes kunt dichten. Of iemand anders moet een ander idee hebben?

Ik laat nog wel even weten of dit geholpen heeft.
 

Rene van den Engh

  • #11
Al dat werk voor niets.....
 

BABACHAN

  • #12
Ja het is gelukt. De uitlaat reparatie pasta doet zijn werk uitstekend. Al verschillende programma's gedraaid en geen lek meer.
 

DSR9500

  • #13
Goede tip om te onthouden.
mooi dat eea weer goed werkt.
 

BABACHAN

  • #14
Helaas na een 5-tal wasbeurten is de uitlaat reparatie pasta verdwenen.!Misschien heb ik te weinig gebruikt of de pasta hecht niet goed.

Iemand leverde mij inotec kit. Kan tegen -40-100 graden en heeft goede hecting. Tot nu toe (5x) werkt het prima. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Rene van den Engh

  • #15
De enige juiste manier is om het dicht te solderen.
Maakt het gaatje goed schoon en soldeer hem met een soldeerbout of een pistool gewoon dicht.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu