Siemens sproeiarmen draaien niet meer en water blijft koud

Titus

  • #1
De draaiarmen van mijn siemens SE65590/07 afwasmachine draaien niet meer en het water blijft koud. Er kocht alleen een pisstraaltje uit de onderste draaiarm.

2 weken geleden waste de machine slecht; heb toen allen armen schoongemaakt (kwamen toen harde gele plakjes, en brokstukjes uit). Machine deed het toen weer goed.

Nu niet meer; heb sodamethode al toegepast maar dat helpt niet. Heb ook de afvoer bij beide pompen los gehad (van binnenuit) en er wordt ook gewoon water afgepompt!

Denk dat het niet draaien van beide sproeiarmen en het niet warm worden van het water met elkaar samenhangen. Wat is de remedie in deze? Machine is wel oud, zeker 10 jaar, maar voor de rest nog prima.

hoor graag! en alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Niet verwarmen en niet goed doorspoelen heeft zeker met elkaar te maken: indien er niet genoeg druk opgebouwd wordt tijden het rondpompen zal het verwarmingselement niet werken. Dit om te voorkomen dat het element voortijdig door oververhitting sneuvelt.

Het rondpompen wordt niet gedaan dmv de afvoerpomp, die je dus al open hebt gehad. Al is die nog zo schoon, bij een vervuilde of geblokkeerde circulatiepomp zal deze niet rondpompen.

Ook kan het zijn dat de motorcondensator defect is en de pomp daardoor geen kracht heeft. Deze is op of dicht in de buurt van de circulatiepomp te vinden.

Bij Siemens kun je spareparts/Vollediggentegreerdeafwasautomaat/SE65590/07 hier de explosietekeningen van de machine bekijken.
- Klik op het tabblad "Lijst met reserveonderdelen en explosietekening"
- Klik vervolgens op het tabblad van tekening 4

De circulatiepomp is het onderdeel rechts onderaan:
Pompmotor: 267773 of 171596
Pomphuis: de onderdelen links ervan. Daar zou wat in kunnen zitten wat de pomp blokkeert.
Condensator: het smalle onderdeel boven de pompmotor getekend 174728 of 183639

Welke onderdelen gebruikt zijn is afhankelijk van het FD nummer van de machine.

Je zou, voor je de hele machine uit elkaar haalt, toch nog enkele keren een machinereiniger (of soda) kunnen toepassen. Als dat destijds hielp zou je denken dat er iets in het systeem flink vervuild is.

Ook zou je eerst eens kunnen kijken naar de linkerkant van de machine (onder de beplating): het labyrinth en het niveauregelingssysteem. Als dat zodanig is vervuild dat er te weinig water in de machine komt, kan de pomp ook niet voldoende druk opbouwen.

Zelf houd ik het voorlopig maar op een defecte condensator.

Het uit elkaar halen is een hele klus voor iemand die dat niet gewend is... Eventueel zijn er daarvoor nog wel wat (duitstalige) beschrijvingen te vinden (als je daaraan wilt beginnen tenminste). En ook op dit forum is al heel wat beschreven op dat gebied, probeer de zoekfunctie eens. :wink:
 

Titus

  • #3
Bedankt voor de uitleg; klinkt logisch dat van de waterdruk en verwarming ervan. Met de motor bedoel je, neem ik aan, de circulatiepomp.

Heb vorige keer zowel aan de afvoerpomp als de circulatiepomp gevoeld, en beide kon ik met mijn vingers laten draaien. Kan het dan toch dat het pomphuis dermate vervuild is dat er te weinig water wordt weg gepompt en druk wordt opgebouwd?

Nog een vraag; wat is de functie van de condensator? En hoe kan ik testen (heb Multi-meter) of die de oorzaak is het probleem? En zal, neem ik aan, toch de machine uit elkaar moeten halen om een nieuwe te plaatsen (en/of te kijken of er iets in het pomphuis zit)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Functie van de condensator vind je hier op Wikipedia. In het kort: motor draait (of start) niet zonder condensator of met een condensator van verkeerde capaciteit. Je moet er wel op letten dat je niet alleen een exemplaar hebt met gelijke capaciteit (2,5 of 3 µF in dit geval volgens tekening), en de max spanning voldoende hoog is (450 V of hoger), maar ook dat de bouwvorm identiek is: bevestigingsmethode en aansluitdraden/schuifcontacten.

Motor: ja, de motor van de circulatiepomp.

Meten: sommige universeelmeters hebben een capaciteitsmeetbereik. Dan praat je wel over de betere apparaten. De hele goedkope meetapparaten hebben zoiets niet. Je kunt de condensator eventueel meenemen naar een witgoed-onderdelenzaak. Daar kunnen ze hem (meestal) doormeten en hebben ze ook een nieuw exemplaar.
Die condensatoren zijn niet de duurste onderdelen omdat ze nogal universeel zijn (niet merkafhankelijk).

Of je bij de condensator kunt komen zonder de machine te demonteren weet ik niet. Ik heb zelf één keer mijn (tamelijk identieke) vaatwasser geheel uit elkaar gehaald om het verwarmingselement te vervangen, dat zit vlakbij de motor. Maar dat is te lang geleden om te zeggen: zó kom je bij de condensator. Je kunt eventueel de voorplint van de machine losschroeven om te kijken of je de condensator ziet zitten en er zo bij komt.
En anders:

Kijk eens op deze site: Teamhack Reparaturanleitungen
- Handleiding 48 beschrijft de demontage van de circulatiepomp (Duits: Umwälzpumpe)
- Handleiding 45 beschrijft het vervangen van verwarmingselement, met veel afbeeldingen die ook handig kunnen zijn voor andere toepassingen
- Handleiding 31 beschrijft allerlei veel voorkomende problemen aan vaatwassers uit de betreffende serie van Bosch / Siemens etc.
- En er zitten nog meer reparatiehandleidingen bij die betrekking hebben op Bosch/Siemens vaatwassers.
- Gebruik eventueel Google translate om stukken tekst te vertalen. Is niet 100% maar het maakt het toch een stuk makkelijker. Er zijn maar enkele (kleinere) van deze handleidingen ook vertaald in het Nederlands.

Succes! :wink:
 

Titus

  • #5
Beste Kees,

wederom dank voor je uitgebreide advies. Graag nog wel antwoord op mijn eerste vraag betreffende de vervuiling van het pomphuis en het feit dat ik beide pompschoepen met de vingen kon laten draaien.

en komt het vaker voor dat na circa 10-12 jaar gebruik de condensator het begeeft?

reuze bedankt alvast!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Titus schreef:
Graag nog wel antwoord op mijn eerste vraag betreffende de vervuiling van het pomphuis en het feit dat ik beide pompschoepen met de vingen kon laten draaien.
Kan ik je niet zeggen. Ik ben geen witgoeddeskundige en kan niet beoordelen of eventuele vervuiling al dan niet met het draaien van een ventilatieschoep van een pomp te voelen is.
Titus schreef:
en komt het vaker voor dat na circa 10-12 jaar gebruik de condensator het begeeft?
Ja dat komt regelmatig voor, in allerlei apparatuur. Soms al heel wat eerder (na een paar jaar), soms is de condensator echter na 25 jaar nog prima...
 

Titus

  • #7
Zou het ook nog kunnen liggen aan versleten koolborstels van de motor. Die heb ik laatst ook vervangen bij mijn wasmachine!

groet!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
De motor van een circulatiepomp van een vaatwasser heeft géén koolborstels! :?
 

Ckempers

  • #9
Dank voor de info, ik had zelfde probleem. Met tekeningen kwam ik een heel eind.
Bij mij was het probleem een defecte schoep in de circulatiepomp.
Het schoepenblad/kop was losgeraakt van de houder, de kopjes waren allemaal afgesleten en de schoepenkop draaide niet voldoende mee.
Ik heb de twee delen met twee schroefjes aan elkaar gezet. Schroefjes mogen er niet doorheen steken.
Nieuwe schoepenkop kost normaal zo'n Eur 50,-
 

Titus

  • #10
Oke, dank voor je bericht en de tip! Ga er binnenkort mee aan de slag.
 

Titus

  • #11
Hallo Kees,

heb nu de machine deels gedemonteerd en kom onder de linkerkant van de machine (onder de beplating): het labyrinth en het niveauregelingssysteem linksboven in de hoek (daar waar er het e.e.a. bijgemengd kan worden aan het afwaswater) een vervuiling tegen. Maar deze is niet van dien aard dat er geen water meer doorheen komt. Misschien toch de condensator?

n.b. jouw verwijzing naar de explosietekeningen geeft een foutmelding op. Ik kan ze zelf niet meer vinden.

alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Titus schreef:
jouw verwijzing naar de explosietekeningen geeft een foutmelding op. Ik kan ze zelf niet meer vinden
Klopt, ik krijg hem ook niet meer, althans niet als ik de rechtstreekse link gebruik.
Siemens heeft blijkbaar wat gewijzigd.

Je kunt er echter nog steeds via een omweggetje komen:
- Ga naar de Siemens Shop
- Ga een flink stuk naar onderen tot je bij "Onderdelen zoeken" komt
- Vul bij E-Nummer het nummer SE65590/07 in en klik op zoeken
- ga dan verder zoals bovenaan aangegeven.

De vervuiling in de linker bovenhoek heeft met name invloed op het afpompen. Staat wel bekend als een 'boosdoener' maar niet als de veroorzaker van niet rondpompen.

Condensator is een goede kanshebber, maar op afstand is niet te bepalen of dat inderdaad de oorzaak is.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #13
Ik ga toch echt voor de hoofdpomp , delen van de schoep afgebroken.
Ik ga er dan wel vanuit dat het waterniveau hoog genoeg is om waterdruk op te bouwen.
 

Titus

  • #14
Hoi Kees,

vandaag condensator laten testen en die is goed met een waarde van 2,7. Dus daar ligt het niet aan. Het labyrinth ziet er, afgezien van die vervuiling, voor de rest nog als nieuw uit. Waar zou het nog meer aan kunnen liggen? Heb je een idee?

bedankt en groet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Nee, maar ik ga ervan uit dat S.oldeerbout van de hoed en de rand weet. :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #16
Tsja harde gele stukjes , pisstraaltje uit de onderste sproeiarm.
Nu komt het toeval dat deze schoep vanbinnen gelig is :lol:
Schoep ligt los of delen afgebroken.
Is een reparatiesetje voor , afhankelijk van het FD nummer (bouwjaar).
 

Titus

  • #17
Beste S.Oldeerbout, ben benieuwd wat uw analyse is in deze! Hoor graag van u!

bedankt en groet,
 

Titus

  • #18
Dank voor je reactie. De schoep van de afzuigpomp (die ik links zie zitten)en overigens wit is, ziet er voor de rest nog puntgaaf uit! Wel kan ik deze met mijn vingers met lichte weerstand ronddraaien. Mag dat of duidt dat op een loszittende schoep?

hoor graag van je!
 

Titus

  • #20
Oke, dank. Heb het onderste gedeelte nu los liggen. Betekent dit dat er een totaal nieuwe pomp in moet? of alleen een nieuwe schoep?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu