Siemens SL65T371 wordt niet warm

Frank Klus

  • #1
Mijn inbouw vaatwasser warmt het water niet meer op. Vaat is na afloop nat en koud. Ik heb op het forum gelezen dat ik op zoek moet naar de print waar waarschijnlijk een spoor is doorgebrand of een defect relais dat moet worden vervangen. Het kan ook eventueel nog het verwarmingselement zijn.
Weet iemand hoe ik de deze machine moet openen om bij de module te komen? Het is een volledig geïntegreerde met de bediening aan de bovenzijde van de deur.
Machine is 6 jaar oud. Tips zeer welkom.
 

Frank Klus

  • #2
Voortgang: machine open gekregen. De kunststof box met 'het brein' verwijderd en opengemaakt. Zwart stipje op binnenkant behuizing. Eén soldeereilandje zwart en een pootje dat daardoor geen contact meer maakt. Contact flink doorgesoldeerd en de boel weer in elkaar gezet. Machine draait nu weer, kort programma en wordt weer heet :D
 

Henny

  • #3
Frank, je ziet met behulp van het lezen van een topic met een soortgelijk probleem is een dergelijke storing zelf goed op te lossen.

Veel plezier weer met je vaatwasser, prima opgelost!
 

JBnl

  • #4
Vandaag hetzelfde gedaan bij mijn vaatwasser en nu werkt het ook allemaal weer.
Soms was hij warm en soms niet, bleek dat er wat ringen/scheuren rond de solderingen zaten van het relais.
Ik heb alle relais doorgesoldeerd en nu werkt het weer prima.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar de vraag is wel: voor hoe lang? Want dat verbrande soldeereiland werd veroorzaakt door een versleten verwarmingsrelais.
Doordat de contacten ervan 'versleten' zijn (in feite zwaar ingebrand), werden de soldeercontacten gloeiend heet en zo heeft dat relais zichzelf losgesoldeerd.

Doorsolderen helpt dan maar even of maakt de situatie zelfs ernstiger: in plaats van los te solderen kan het relais in de fik gaan, en met een beetje pech ook de omgeving ervan. Dat kan dan zo uitzien!

Relais vervangen is de enige juiste methode om dit soort problemen te verhelpen. Doorsolderen kan voor een test, maar is beslist geen definitieve oplossing.

Indien je eventueel niet weet welk relais je moet bestellen, dan kun je een foto plaatsen van het huidige verwarmingsrelais. Doe dat dan wel in een nieuw, eigen topic, want dit topic uit 2012 werd door een ander forumlid gestart en we zien niet graag dat andere leden zo'n topic overnemen. Vermeld dan ook even de gegevens van jouw vaatwasser erbij, :wink:
 

DSR9500

  • #6
Doorsolderen van het relais, kun je het beste combineren met verzwaren van de printbaan dmv dik stuk koperdraad (installatedraad).

Misschien heb je mazzal en was het een eenmalige koude las.
Anders is vernieuwen van het relais de beste oplossing icm koperdraad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu