Siemens Siwamat 5020 centrifugeert niet na vervangen borstel

LudoG

  • #1
Beste klusideeërs,

Na wat goede tips te hebben gelezen op dit forum ben ik maar eens lid geworden. Ook omdat ik een probleem met mijn wasmachine heb dat ik zo een-twee-drie niet opgelost krijg. Dit mede ook omdat ik vorige week voor het eerst een elektromotor uit een apparaat heb gehaald. Ik hoop dat jullie mij willen en kunnen helpen en ik hoop dat ik zodoende wat kan bijdragen aan de informatie die op dit forum te vinden is.

Ik heb een flink verhaal geschreven, maar hier alvast een samenvatting:
- koolborstels vervangen omdat de trommel niet meer draait.
- Als ik nu de motor-as draai hoor ik twee keer per rotatie een lichte tik. Na wat kijken met een zaklamp lijkt de rand van een van de commutator-plaatjes een onregelmatigheid te vertonen.
- Als ik de koolborstels eruit haal, draait de motor-as zonder enig geluid.


nu de details: :)
Vorige week is de trommel van mijn wasmachine (Siemens Siwamat 5020), na wat horten en stoten, opgehouden met draaien. De trommel kon vrij draaien, dus kwam ik uit bij de motor. Als ik de trommel draaide, hoorde ik een getik uit de motor komen. Op vele fora had ik gelezen dat het probleem naar alle waarschijnlijkheid in de koolborstels zit.

Ik heb vervolgens een setje koolborstels besteld, hoewel de website niet mijn wasmachine-type noemt als model waar ze bij passen.

Ik heb m'n oude koolborstels uit de motor gehaald. Het blokje koolstof op beide was nog maar een centimeter. Ik heb de nieuwe borstels erin gezet en juist aangesloten met speciale aandacht voor het schuine vlak op de commutator. Maar: het probleem is weer hetzelfde.

Ik probeerde een centrifuge-programma te draaien en na een enkele draaiing van de trommel schokt de motor en hoor ik een stotter-geluid alsof de motor zn best doet, maar het niet voor elkaar krijgt te draaien.

Dus toen maar de v-snaar losgehaald en wat aan de motor-as gedraaid. twee keer per rotatie hoor ik een schrapend geluidje, wat er op lijkt te duiden dat de commutator niet glad is. Met een zaklampje kijken, levert op dat een van de commutator platen misschien een randje heeft dat een heel klein beetje omhoog staat ofzo.

Enfin, de motor doet het nog steeds niet en ik weet niet goed hoe ik nu verder moet. Ik heb geen ervaring met knutselen aan motoren, maar heb vakantie (en dus tijd) en vind het leuk om er eens wat meer over te leren.

Kan iemand van jullie me misschien helpen?

edit:
E-NR WM50201 FG/01
FD 7804 00211

edit 2: Mag ik eigenlijk wel doorlinken naar een webshop? Zo niet, dan haal ik deze natuurlijk weg.
 

EKPATRICK

  • #2
Dan heb ik slecht nieuws voor je, als een lamel van de motor omhoog gekomen is dan is de motor afgeschreven, koolborstels vervangen heeft dan geen nut meer.

Als de wasmachine nog in goede staat is verder dan zou je eventueel een nieuwe motor kunnen monteren of een goede gebruikte motor, die heb ik misschien nog wel liggen.

Aan het typenummer van de wasmachine is al te zien dat deze van 1998 is dus misschien overwegen om een nieuwe of goede gebruikte wasmachine aan te schaffen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu