Siemens SE65560/07 cirkulatie (was) pomp

Homer

  • #1
Beste forumgebruikers

Ik heb volgend probleem gehad met m'n vaatwasser Siemens SE65560/07 +/- 7 jaar oud (inbouwmodel): na opstarten van de machine bleef het programma "hangen" nadat er water werd binnengenomen. Dwz vanaf het punt waarop het wassen zou moeten beginnen.

Na lezen van enkele posts op dit forum kwam ik als diagnose op "vervuiling".

Toestel uitgebouwd --> linker zijpaneel geopend --> front/bodem paneel geopend --> slangen & labyrint gecontroleerd: slechts minimale vervuiling gevonden maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om alles te reinigen. Opnieuw testen, maar nog geen resultaat.

Na enkele pogingen met gedemonteerde zijpanelen tot de conclusie gekomen dat de was/cirkulatiepomp niet draaide (waar te nemen via gedemonteerd rechterzijpaneel) wanneer dit zou moeten.
De pomp zelf bleek niet verstopt te zijn, maar de motor zelf was geblokkeerd.

Na enige hulp van buitenaf de motor terug vlot gekregen, maar er zit een "moeilijk stukkje" in, telkens op hetzelfde punt van de omwenteling. (Lager versleten? Kooltjes versleten en lamellen ingelopen?)

In elk geval, momenteel werkt de machine terug. Ik vermoed echter dat de motor van de waspomp op korte termijn definitief de geest zal geven (maakt teveel lawaai om gezond te zijn).

Vandaar uiteindelijk mijn eerste vraag:
  1. Is het haalbaar om die motor zelf te vervangen? Vermits deze helemaal onderaan in de plastic bak gemonteerd zit, vermoed ik dat het noodzakelijk is om heel het metalen bovengedeelte af te bouwen (?) Heeft iemand hiermee ervaring en/of een werkwijze met juiste volgorde?
  2. Het zeepbakje opent reeds enige tijd niet meer tijdens het wassen en de dosering van het glansspoelmiddel doet het reeds jaren niet meer (loopt gewoon in één keer helemaal leeg bij de eerste wasbeurt na het opvullen). Als ik dan toch ga sleutelen aan de machine, wil ik ineens deze module compleet mee vervangen. Ook hier de vraag: heeft iemand hiermee ervaring of een werkwijze bij de hand.
Mogelijk zijn deze vragen met betrekking tot deze of een soortgelijke machine reeds eerder gesteld / beantwoord. In dat geval mijn excuus.

Bij voorbaat dank,

Peter
 

Janavg

  • #2
Het is te doen als je handige doe het zelver bent.
Wat ik altijd doe is de machine zoveel mogelijk water vrij maken.
  1. Deur van machine verwijderen even als de zijpanelen.
  2. Van de witte onderbak de schroeven aan de achterzijde verwijderen.
  3. Machine op de rug leggen de twee torx schroeven van de onderbak aan de voorzijde verwijderen.
  4. Dan de onderbak naar je toe trekken. Dit voorzichtig doen.
  5. Er onstaat dan wat ruimte bij de motor. Bedrading van de motor los nemen.
  6. Motor los nemen, hier is enige kracht voor nodig: motor zit in twee rubberen ringen.
Terug plaatsen in omgekeerde volgorde.

Voor de zeepbak moet je de deur verwijderen. Zeepbak zit in de deur geklikt, wijst zich vanzelf.

Succes jan
 

Homer

  • #3
Bedankt voor het snelle antwoord.

Ik heb inmiddels op dit forum nog enkele posts gevonden ivm problemen met de motor van de waspomp. Blijkbaar is het terug loskrijgen van een geblokkeerde motor inderdaad mogelijk. Ik ga toch nog even wachten met het vervangen van de motor tot ie er definitief mee ophoud. Met wat gelukt gaat deze nog een flinke tijd mee; het iets toegenomen lawaai neem ik er tot dan maar bij.

In verband met de zeepbak heb ik nog twee vraagjes:
  1. Hoe neem je de deur het beste weg? Heeft dit dan geen gevolgen voor de veerdrukregeling die de deur in evenwicht houdt bij geopende toestand? Of kan het binnenpaneel van de deur apart weggenomen worden?
  2. De zeepbak. Volgens de quickfinder is artikel 263088 een complete set. Is dit volledig of moet ik ook nog andere onderdelen vervangen?
PS. Mijn echtgenote is al tevreden met het resultaat tot dusver. Als nu de zeepbak en de glansmiddeldosering nog zouden werken heb ik écht wel goeie punten gescoord.

Thanks,

Peter
 

Janavg

  • #4
Deur verwijderen door zes torx eruit te draaien. Met complete zeepbak ben je er.
Je hoeft niet apart onderdelen bij te bestellen.
 

Reppar

  • #5
Homer,
Je hoeft alleen de spandraad van het scharnier los te halen, torxschroeven aan de rechter voor en achterzijde te verwijderen (2 stuks) en dan kan je de kuip ongeveer 5 cm schuin oplichten.
Stuk hout tussen de kunststof onderbak en de achterzijde plaatsen en je hebt voldoende ruimte om de motor te verwijderen.

De motor zit met een bajonetsluiting in het pomphuis, stukje draaien en trekken.
Aan de klacht te horen zit er waarschijnlijk iets in de pompschoep.

Zeepbak is een compleet onderdeel, draag wel handschoenen tijdens het verwijderen, de randen zijn vlijmscherp :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu